Po rozvode a predaji domu by mi zostali peniaze na 2izbovy byt v krajskom meste. Dcera ma 3 roky, ma teraz vlastnu izbu. Premyslam nad tym ci radsej 2izb bez hypo alebo 3izb a zobrat ciastocnu hypo. Neviem si predstavit spat v obyvacke na gauci alebo mat spolocnu izbu, najma ked bude starsia. Ked potom bude dospela a odide z domu bude 3izb zase velky. Ked by som isla do 3izb s hypo tak nebudem mat sancu odkladat moc bokom a kupit nieco aj jej aspon 1izb aby mala start v dospelosti. Mam pred 40tkou. Co by ste urobili vy, ja uz fakt neviem. Neviem sa ani rozhodnut ci ist blizsie k rodicom (zatial su vitalni a viac potrebujem ja ich ako oni mna ale moze sa to lahko obratit) alebo tam kde ma to taha ist byvat.
určite by som išla do 3izboveho bytu, však ta hypotéka nebude až taká vysoká .. a keď dcéra odíde a byt ti bude veľký, predáš, pôjdeš do menšieho ..:
V nasom krajskom meste je rozdiel medzi 2izb a 3izb okolo 20tis. To sa mi zda velmi maly rozdiel na to, aby som sa obmedzovala v mensom priestore. Ja by som isla do 3 izb
Vezmi 3i byt, ked casom dospeje nech kupi ona maly byt a ked zalozi rodinu sa vymenite
Rozdiel v cene 2i a 3i nebude taky velky, a vobec teraz nemusis kalkulovat s tym, ze dcere budes kupovat startovaci byt… cize kupuj 3i kde budete mat kazda svoj priestor a tu malu hypo splatis pomerne rychlo
cely zivot sa budes obmedzovat v dvojizbaku. ak mas moznost, tak trojka.
Ja by som na tvojom mieste zobral 2-izbák s tým, že keď si nájdeš nového partnera, tak si s ním možno kúpite dom alebo iný byt a 2-izbák prenajmeš alebo predáš. Bez hypotéky budeš pod menším tlakom. Ale ak rátaš s tým, že budeš žiť sama celý život, tak by som zobral 3-izbák. Ale veď si ešte mladá... good luck ;)
@bystrozraky nechcem byt sama ale v tomto plane je prilis vela neznamych (mozno si niekoho najdem, mozno s nim budem byvat alebo kupovat, tiez neviem s akou situaciou on pride) to uz by sa mi zavaril mozog premyslat este aj o potencialnom novom partnerovi, teraz chcem premyslat len nad sebou a dcerou.
Ja by som tiež šla do 3izieb. Keď ti bude byt raz veľký, môžeš predať. Ale pochybujem… A tvoja obava, že chceš pre dceru našetriť aspoň na jednu izbu, veď zdedí po tebe izby 3 a kým bude mladá a ty stále živá 😀, nech sa snaží vybudovať si niečo svoje.
@eternity24 nema este ani 40 a ty ju uz pochovavas?
Autorka, brala by som 2-izbak, asi nebudes tak tazko za vodou, ked pises, ze by si si musela brat hypo a nic by si uz nevedela odkladat. Ani to, ze o par rokov budes mat stale taku dobru pracu, ze budes vsetko vladat platit. 3- izbak, to su aj vyssie naklady na najom a ine poplatky. Fakt ti za to ta izba stoji? Nechces si radsej dopriat s dcerou obcas dovolenku alebo mat financnu rezervu?
Šla by som jednoznačne do 3i s hypo, ak máš možnosť. Mám 3,5r a bývame v 2i (síce aj s partnerom, takže iná situácia) a už teraz mi prekáža nedostatok súkromia.
Ja som vyrastala v 2i s bratom a rodičmi a z pohľadu dieťaťa to bolo v pohode, mali sme detskú izbu. V pozícii rodiča by som to robila, len ak by som nemala na výber.
My sme kúpili väčší dvojizbak a z najväčšej izby spravili dve, naša spálňa je najmenšia, je tam len postel a oproti malý stolík a TV na stene,nám to stačí na vyspatie. Určite je lepšie klasika 3izbovy, ale asi by som nešla tak na hranu ,ak je možnosť byť bez hypo, je to veľké plus. Ale asi by ta hypo nebola vysoká keď píšeš čiastočná. No je to dilema. Každopádne, ak by si to nezvládala, 3izbak vieš predat rýchlo.
Nezabudni na to ze raz budeš chcieť pozvať dcéru aby ostala aj s deťmi alebo dieťaťom a určite nebudeš chcieť späť na gauči...
A nikdy nevieš ako sa situácia vyvinie v živote.
Možno dcéra mat peniaze nebude a poz am rodiny kde rodicia dali byt synovi 3jku a on im dal svoju dvojku...
Ber to ako bonus.
určite by som si nevešala na krk hypo ak si viem kúpiť bez hypo 2-izbový…
Plne ťa chápem a neboj sa, nič sa ti nezavri. Keď kúpiš 2-izbák a nikoho nenájdeš do pár rokov (aj keď podľa mňa nájdeš oveľa rýchlejšie), tak ho stále môžeš v budúcnosti predať a kúpiť si ten 3-izbák 🙂 Hzypoteka moze byt tiez narocna...lebo co ak sa nieco stane a nebudes moct splacat....dufam, ze mas rodinu co ti moze pomoct v takej situacii...najlepsie sa dohodnut dopredu. Veci sú ľahšie, ako vyzerajú. Ale chápem, že po rozvode nemáš chuť nič riešiť a chceš jednoduché riešenie. ;) Prajem chladnú hlavu pri rozhodovaní a slnko v srdci 👍
3izbovy, ta hypo nebude nejaka extra velka. Aj keby si z tej tretej izby mala mat satnik, pracovnu ci truckumbal, tak navyse ti nikdy nebude. Pri 2i ti moze ta jedna izba casom chybat.
je to na tebe či chceš ísť do rizika alebo nie...lebo byť sama s malým dieťaťom a hypotékou na krku nie je žiadna sláva....zváž si svoju situáciu v situáciách ak ex 2 mesiace nezaplatí výživné, či ak prídeš o prácu alebo budeš musieť byť dlhše na PN....ak to dokážeš vykryť tak choď do hypo, ale ak nie, tak ber 2izbák, ten môžeš neskôr predať a kúpiť väčší....
@belllinka neviem kde si sa docitala, ze som autorku pochovala. Toto domýšľanie 🤦🏻♀️ napisala som, aby sa autorka netrápila s myšlienkou , že nenašetrí dcére na jednoizbový byt a radšej vyriešila svoju otázku bývania k svojej spokojnosti. Dcéra bude koniec koncov aj tak po autorke dediť, čiže autorka jej pomôže dostatočne.
Kolko by si si brala hypo? Ja by som zobrala hypo a ponechala si este aj nejaku rezervu. Cize ak by som mala hypo 20 tisic, tak by som si zobrala hypo 40 tisic a 20 tisic si nechala rezervu alebo na investíciu, Ktora by bola rezerva. Nikdy by som nedala celu hotovost do bývania. Ale ak chces ist podla seba, treba sa pozerat po inzerátoch, lebo niekedy maju tie 2 izbové byty velmi pekne spravené aj s tym, ze súčasťou obyvacky je spálňa. Ale je to decentne a pekne spravene. Drzim palce.
Ak by som na to mala, tak by som šla do 3 izbáku. Žiaľ, musela som sa uskromniť, a ísť do 2-izbáku (a aj to na hypo). Ale zvykla som si. Obývačku mám so spálňou, trošku rozdelené, som s tým spokojná. Dcéra má svoje súkromie. A mne to takto už aj vyhovuje.
urcite trojizbak ... splatky sa daju natiahnut na 30 rokov, zo zaciatku budes zit z ruky do ust ale hypo ti bude klesat a plat pomaly rast a pri najhorsom das byt do najmu a prestahujes sa k rodicom ... setrit na byte je blbost lebo byt len nabera hodnotu ... dieta ma len 3 roky teraz sa vyser na setrenie pre nu do buducna
Brala by som 2 izb.bez hypo. Nikdy nevies,co sa moze stat a nebudes vediet platit hypo. Radsej istota ako brat hypo. Tiez mam 2 izb.a mam 2 deti,obyvacku nemam.
Hľadala by som byt s 2 spálňami a 1 serióznou kuchyňou.
Dakujem za vela podnetnych prispevkov, urcite mam nad cim premyslat. Hypo keby som zobrala tak max 50tis, z toho by mi mohla zostat este nejaka rezerva cca 10tis. V pripade nudze mi vie pomoct rodina. Laka ma 3izb byt kvoli komfortu a 2izb kvoli financiam. Asi je ozaj zbytocne zatial riesit buducnost dcery ked ma len 3 roky len si myslim ze ceny pojdu stale hore a za 18 rokov bude stat byt prilis vela. Ja si pamatam ake boli ceny 18 rokov dozadu, vtedy sa mi zdali velke a teraz smiesne nizke.
Dokazes si predstavit, ze denne schovavas gauc a periny a vecer ich zase rozkladas? Ked pride navsteva tebe alebo neskor dcere tak asi nebudes mat rozlozenu postel v obyvacke. Rozbita vecer miesto toho aby si si lahla do postele tak budes vsetko pripravovat. Ked budes chora a pride navsteva tak ty budes lezat v posteli a oni na kresle, pripadne v kuchyni? Nechcem zniet nejaka super fajnova, ale teda ta dlhodoba predstava ziadna hitparada. Spat docasne na gauci pretoze skutocne nemas financie - preco nie. Ale plan na dalsich 20 rokov? No neviem ...
Povedala by som, ze si v tej 40.ke ako matka a po rozvode zasluzis viac. Viac = vlastnu spalnu.
My teraz tiež riešime sťahovanie (máme 2i bez samostatnej kuchyne, 2dospelí plus 3,5r). A vlastne dilemu mám rovnakú…4i kvôli komfortu (bola by pracovňa pre mňa) alebo 3i kvôli financiám. Ja budem mať hypo tak či tak, akurát pri 3i výrazne nižšiu..
Robím to tak, že pozerám oboje a ako kritériá mám hlavne lokalitu a nech je to hneď obývateľné, minimálne náklady na prerábku nutnú v blízkej budúcnosti (teda hlavne prerobená elektrika, jadro) a ešte pozor na poplatky správcovi. Zatiaľ sme boli na cca 5 obhliadkach a zhodli sme sa, že budeme šťastní, ak nájdeme byt len s 1-2 “ale”.
Dcérku máš veľmi malú, nerieš či a koľko jej nasetris na byt v jej dospelosti. Ries vaše súkromie, pohodlie tu a teraz.
@kittykat22 to dobre zhrnula. To každodenné nadrapovanie, keď má prísť návšteva utekať domov upratať, ale narýchlo schovávať periny....
@mogaa presne to som chcela napísať. Samoživiteľka a hypo ...v tejto dobe a malé dieťa. Ja by som brala dvojizbak. A mala kľud,mala napriklad na dovolenky a istotu vlastnej nehnuteľnosti
@kittykat22 závisí od toho, aký je ten byt. Ja mám napríklad kuchyňu rovnako veľkú ako izby. Tiež mám 2 izbový. Kým syn býval so mnou, on mal svoju izbu, mali sme obývačku a ja som spala v kuchyni. Možno čudné, ale vôbec mi to nevadilo. A susedia, kým boli deti malé, mali jednu izbu pre deti, potom mali spálňu a v kuchyni mali časť urobenú ako obývačku, čiže návštevy prijímali v podstate v kuchyni.
Potrebuješ obyvacku? Ste dve, každá bude mat svoju izbu, stretavat sa budete aj tak hlavne v kuchyni.
Svoju izbu by som zariadila - malý gauč, TV na stenu, prac.stol a postel a je to.