Bývalý manžel mi nechce vrátiť pasy našich detičiek

jana652
14. sep 2023

Ahojte, poradíte mi čo robiť, keď mi exmanžel odmieta vrátiť cestovné doklady našich detí, ktoré mám zverené do svojej starostlivosti, on má právo stretávania sa s nimi? Viem, že si môžem vybaviť nové pasy, ale potrebujem ich teraz cez víkend a on mi ich nechce vrátiť. Dá sa to riešiť za pomoci polície, alebo ako by ste postupovali? Ďakujem.

nepic
14. sep 2023

@jana652
Jednoducho - nahlásiť krádež a vybavené. A myslím,že ich aj sám a dobrovoľne prinesie.

marseillefan
14. sep 2023

@nepic on je ich otec, rovnako ako autorka je ich matka... ak otec zoberie pasy svojich vecí, pochybujem, že to polícia posúdi ako krádež. A autorka má do svojej starostlivosti zverené deti, nie ich pasy. Môj osobný názor je, že exmanžel neurobil nič nelegálne a pasy vrátiť nemusí ak nechce. Jediné riešenie je s exmanželom komunikovať a presvedčiť ho, aby spolupracoval.

janinka007
14. sep 2023

Mozes im dat spravit nove...

kaktusik007
15. sep 2023

nahlasila by som ich ako stratene a detom vybavila nove. To by som mu aj oznamila, ze urobim.

pasy mozu mat deti dvoje, ten druhy vydany ma polovicnu platnost - preco si otecko neda urobit svoje pasy? ved k tomu ta nepotrebuje, ani tvoj suhlas.

on ti chce iba robit zle.

na druhu stranu --- ak pasy nahlasis ako stratene, a otec roka na ne vycestuje ----- zarobis jemu, ale aj svojim detom, na celkom zaujimavu situaciu, v tom lepsom pripade na vystupnej hranici zo SR, v tom horsom priamo v zahranici....

anjelicek26
15. sep 2023

Normalne im daj spravit nove, toto je zas taka na truc akcia zo strany otca, ze by som sa asi zasmiala, ponadavala, sla na pasove a nech maju teda dvoje...

nafka0483
15. sep 2023

Pise ze ich potrebuje na vikend takze nedaju sa urobit nove 🤷‍♀️ Necitate cely prispevok?

maranco
15. sep 2023

@jana652 teraz to už nestihneš, ale ak cestuješ len v EÚ + tieto krajiny https://www.mzv.sk/sluzby/ak-cestujete-do-zahra... daj im urobiť občianske preukazy, máš to lacnejšie za 4.50€ a doba platnosti rovnaká ako pas.
Vopred si urob rezerváciu https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/... nech tam dlho nečakáš.

panda21
15. sep 2023

Ja by som skúsila napísať do skupiny Právne poradenstvo, lebo tu nevedia čítať ani celý text. Alebo napíš právnikom, napríklad @draik

martul
15. sep 2023

@anjelicek26
@kaktusik007
@janinka007 baby veď skúste čítať celý príspevok, potrebuje ich tento víkend.....nikde nerobia na počkanie a dnes je sviatok 🤦

maranco
15. sep 2023

@kaktusik007 * nahlasila by som ich ako stratene a detom vybavila nove *

Fakt skvelá rada a autorka zaplatí za nové pasy dvojnásobok bežnej ceny.

Potom ich otec nahlási ako stratené a autorka bude za nové pasy platiť päťnásobok bežnej ceny.

Tu ostáva jedine komunikovať s otcom a keď ich nedá tak deťom oznámiť, neplánovaná cesta sa ruší a vymyslieť inú na Slovensku.

anjelicek26
15. sep 2023

@martul to som fakt prehliadla. Ale zacat to riesit, ze nemam pasy den pred cestou je tiez rozumne no. Mozno sa boji, ze ich chce uniest, ked o tej ceste nevedel... moznosti je kopa...

palculienka40
15. sep 2023

@jana652 aj matka aj otec si mozu dat urobit pasy pre deti. Jednoeuchonim daj soravit druhe.

dadis
15. sep 2023

A kto ich detom vystavoval? Ty? Ak ty, tak zsjdi na policiu a porad sa, lebo mozes nahlasit, ze ti pasy zadrziava. Mozno postaci telefonat z policie, ze ci ich manzel u seba drzi, ze ked ich nahlasis ako ukradnute/stratene, tak mu budu i tak nanic. Ak si ich vystavoval on, tak nic nebarobis. Mala si si ich pred mesiacom dat spravit..

kaktusik007
15. sep 2023

@maranco a toto nie je celkom tak, jedna strata je v pohode za standardnu taxu a dalsie straty - ak by medzitym boli dostatocne casove odstupy tak tiez by tam nasobky poplatkov neboli. Ci si myslis ze ked stratis pas v dvadsiatke a aj styridsiatke tak ti to zrataju? ;)

a ak by otec nahlasil stratu ---- ved na policii je vidno kto dietatu pas vybavil a vybral. Takze ak by toto spravil, znasal by si dosledky.

ale suhlasim s
@anjelicek26 toto sa jednak neriesi den pred cestou a jednak je to uplne zbytocny konflikt, tie pasy mu autorka ani nemala davat - mala hned trvat na tom nech si da vystavit svoje. A hotovo.

bluka2
15. sep 2023

V tomto prípade sa okrem dohody s nim nedá nič robiť. Asi mu musíš ponúknuť nejakú výhodu za tie pasy,inak môžeš na cestu cez víkend zabudnúť. Bohužiaľ

syslik81
15. sep 2023

mala si zial na to mysliet dopredu ...mozes sa poroadit v pravnej skupine alebo zajst na policiu ci by nevedeli poradit ale pochybujem

jana652
autor
15. sep 2023

@kaktusik007 pasy som vybavovala ja, a ani to neriešim deň pred cestou, len som dúfala, že mi ich normálne vráti, predtým s tým nemal problém, teraz robí zle a napriek. Zaujímalo ma hlavne to, či môžem v tejto situácii požiadať políciu o pomoc, viem, že by to bolo potom celé vyhrotené, ale zvažujem teraz všetky možnosti. A áno, už viem, že som mu ich nemala dávať, ale teraz je to už jedno.

kaktusik007
15. sep 2023

@jana652 si poucena a uz vies. Proste behni na pasove, vysvetli situaciu. Bud ich nahlasis ako stratene, alebo si ty daj vybavit tie druhe - tam ale je polovicna platnost pasu. Do dvoch dni su pasy hotove, samozrejme za draho. Akebo daj do dvoch dni spravit obcianske s fotkou - ak cestujes s detmi iba v ramci EU, a snad ex tie pasy casom vrati.
mozno len teraz si chce zvysit ego, lebo vie ze ich potrebujes, tak ma pocit dolezitosti - chudak jeden.

bluka2
15. sep 2023

Polícia ti nemá ako pomôcť

bluka2
15. sep 2023

@kaktusik007 pre malé deti rovnako dlho platí druhý pas. Pre dospelých je to ako píšeš

annm81
15. sep 2023

Ja by som to s tou políciou aspoň skúsila, lebo nejaké ďalšie možné riešenie asi neexistuje. Normálne tam zájdi, vysvetli situáciu, že sa nevieš dostať k pasom, ktoré urgentne potrebuješ a ktoré otec prakticky ukradol. Formálne asi polícia nemusí vec nijako (a už vôbec nie urgentne) riešiť, ale ak budeš mať šťastie na nejakého ochotného policajta, ktorý by za mužom buď zabehol, alebo mu len zavolal, tak sa k pasom dostaneš.

dadis
15. sep 2023

@bluka2 Ja si myslim, ze policia by teoreticky pomoct mohla, ide o neopravnene zadrziavanie veci.

lilitela
15. sep 2023

@kaktusik007 len sa spytam, tie obcianske na deti to je nejaka novinka? este nedavno bolo povinne mat na deti pasy
@maranco

dadis
15. sep 2023

@lilitela uz to je dlhsie, aj mojim detom som vybavovala obcianske s fotkou uz pred 2 rokmi, nemali vtedy 15. V ramci eu mozu s nim cestovat.

luccija
15. sep 2023

@lilitela nie, už dávno to platí a je to lacnejsie

nafka0483
15. sep 2023

@kaktusik007 Behni na pasove? Dnes je sviatok a ona potrebuje cestovat cez vikend.
Vy tu fakt necitate poriadne a potom odpovedate uplne mimo.

mondolina
15. sep 2023

@nepic
aká krádež?🙈

bluka2
15. sep 2023

@dadis Ja som sice na policiu ist neskusala, ale uz davno som prisla na to, ze slovensky system ohladne pasov pre deti je viac nez zaujimavy. Napad, ze dieta moze mat 2 pasy, lebo ma 2 rodicov sa zda fajn, avsak v praxi si moze 1 rodic poziadat naraz aj o 2 pasy a druhy ma potom trochu smolu :D v hesle, prvy pride, prvy melie.. Potom sa to sice da riesit a aj vyriesit, ale nie az tak rychlo - zrejme cez urady? Policia s tym podla mna nepomoze, lebo ziadny zakon neporusil, vlastne z pohladu nezainteresovaneho nic zle nespravil. Ma rovnake pravo tie pasy mat ako aj ona. Co je podla teba na tom neopravnene?

bluka2
15. sep 2023

@dadis Myslis, ze tym, ze ich nechala vystavit ona, patria jej? Pochybujem, v pase je cisto meno dietata. Pas je dietata a zakonni zastupcovia obaja s tym mozu narabat

dadis
15. sep 2023

@bluka2 myslela som, neopravnene zadrziavanie veci..