Bývalá pýta peniaze navyše, aj keď výživné dostáva

6. dec 2023

Dobrý deň. Prosím vás priateľ má určené výživné na dcéru. Každý mesiac samozrejme platí. Jeho ex mu stále vypisuje keď ide kúpiť dcére napríklad topanky aby polku peňazí zaplatil. Ževraj je povinný jej platiť polku výdavkov ktoré ona ma ohľadom dcéry. Povedala ze už sa pýtala troch právnikov a všetci jej to potvrdili. Je to naozaj tak? Keď je raz určené výživné musí ešte mimo toho platiť ex peniaze keď ma ich dcéra nejaké vydavky? Ako napríklad tie topánky, Výlety v škole ? Ďakujem za odpoveď

anjelicek26
6. dec 2023

Strava a oblecenie nie je neocakavany vyzivok, ale plati si pekne z vyzivneho... inak sa "bezne" mimo vyzivneho podelia neocakavane vyssie vydavky typu

- nove okuliare za par stovak eur
- lyziarsky
- skola v prirode
- tabor
- strojcek na zuby
- akykolvek vacsi hmotny dar, ktory si dieta zela

Je to na dohode rodicov, ale tieto polozky sa bezne delia a to aj pri beziacom vyzivnom, rozvedenych kamosiek mam az az, normalne takto funguju...

lienka.7
6. dec 2023

@autorka závisí, co je v rozsudku. Keď ma uvedené len cisto vyzivne, platí iba vyzivne a zvyšok ho nijako nemusi zaujímať. Keď ex chce niečo "navyse", mala si to tam dat schváliť.
@anjelicek26 píšeš správne, že je to na dohode rodičov. Nie automatika, nie pravidlo. A zial, nie je to ani bezne, ze sa to robí. Aspoň nie na SK.

autor
6. dec 2023

Hlavne dodám ešte to ze toto robí každý mesiac pomaly ze.od neho pýta peniaze navyše. On keď ide napríklad k zubárovi s dcérou a plati tam účet tak nikdy nepýtal od bývalej polku sumy peňazí.

lienka.7
6. dec 2023

@autorka tak toto je podstatný fakt. Pokial jej platí hocičo on sám, nie je povinný jej hocičo davat este pre ex navyse.
Este dodám k tvojmu uvodnemu príspevku. Co trvrdi ex, jej nepotvrdili žiadni právnici, len si vymysla, aby bola dôležitá. Vypytajte si ich písomne vyjadrenia, kde jej to potvrdili.

kristinka92
6. dec 2023

asi tazko jej to potvrdili traja pravici. či mi chceš povedať že bývala zdvihla zadok, zobrala rozsudok a osobne za každým z tých troch právnikov išla, a zaplatila im za ich čas že to vôbec čítali čo je v rozsudku napísané? asi nie že… väčšinou to funguje tak že vyzivne dostáva každý mesiac a ako písala @anjelicek26 iba tie vacsie položky prispieva na polovicu. ostatne je len vec dohody, že muž môže prispieť ak chce, ale nie je to jeho povinnosť. samozrejme je na zváženie aj to koľko platí. ak ma schválené nejaké smiešne vyzivne, ktoré ledva pokryje reálne náklady na dieta, tak áno, topánky môžu byt veľa. predovsetkym malo by byt aj v zaujme toho otca aby jeho vlastne dieta nechodilo bosé holé. ale ak to vadi jemu, ma si to vydiskutovať on. chápem že ta to štve, že to zasahuje do vášho rozpočtu, lenze toto je jeho záväzok, o ktorom si predpokladám že vedela.

trgypadl
6. dec 2023

Otazka vadi to Tebe alebo partnerovi? ☝️

bronkax
6. dec 2023

Ja si myslím bezohľadu na všetky tieto právne veci. Je to jeho dieťa tak isto ako aj jeho ex. A takéto kalkulácie čo sa týka detí neznášam. Je to moje dieťa tak keď potrebuje topánky tak mu ich kúpim. Nechápem to sa chcete biť o to kto čo kúpi vlastnému dieťaťu? Ja osobne by som nemala problém keby mi ex volal aj každý týždeň že chlapci niečo potrebujú. Veď je to vlastné dieťa pre boha.

zuzanka.zuzu
6. dec 2023

bývalá si určite za polovicu sumy z nových topánočiek financuje už tretiu vilu v karibiku 😉

sissy27
7. dec 2023

A co na to tvoj partner - otec dietata? Mohla si este napisat kolko plati vyzivne… lebo ak 150€ mesacne, tak to by sa patrilo aby sa podielal aj na dalsich vydavkoch…ale teda mat dieta nie je o tom, ze kazdy mesiac staci rovnaka fixna ciastka a vybavene…

korra
7. dec 2023

Mne osobne to zvlastne nepride.
Manzel ma z predchadzajuceho vztahu dceru (uz slecna).
Samozrejme vyzivne uhradza pravidelne, to co sa dohodli na sude.
Zubar, okuliare, vylety, veci na prax, cestovne, obedy, darčeky...sa hradia zvlast. Ex posle vzdy ucty a si to rozdelia (nie, ucty po nej nikto nevyzaduje, posiela sama od seba).
Plus nejake to vreckove navyse, to ide malej priamo na ucet.
Mna osobne by to teda dost sralo, ak by to tak nebolo. Je to rovnocenne dieta, ako nase "spolocne". Ak by sa muz mancoval, hned by mi ako matke blikala vystrazna kontrolka.
Dcera sa na svet sama nepytala, to ze sa to medzi nimi nevyvinulo, to dieta za to nemoze! Dospeli su oni, aj komunikovat musia oni.
Navyse, ked bola mala chora, trebalo k lekarovi, chodila a vozila ju ex.
Muz je SZCO, zarobi viac (ziadne miliony), ale tak ten cas, co robi, vyvazuje aspon financne.
Tie zvlast vydavky samozrejme niesu kazdy mesiac rovnake.
Dieta ma mat predsa rovnaky standart ako rodicia!
Ex je navyse dlhodobo PN. To ma ta mala mat "holu rit", lebo ved ona (ex) momentalne financne nemoze prispiet ako otec? To by predsa spravodlive vobec nebolo.

jana_eyre_2
7. dec 2023

Mňa by zaujímala výška výživného.. lebo to je dosť podstatný fakt v tvojej otázke..

sante81
7. dec 2023

@korra teba by som chcela za ,,macochu,, máloktora toto vie pochopiť 👍

korra
7. dec 2023

@sante81 tak toto ti takto fcul hned neviem povedat 😁
Ono zivot a skusenosti cleveka velmi opracuju.
Mam bohuzial skusenost z mlada, ked som "vyfasovala" po smrti mojej maminky svoju "macochu"... jasne, nebol to takyto pripad "ex" ,ale v mnohom sa to podobalo.
"Moje" a "Tvoje" deti, zavist, prenesena zloba, frustracie...takze nie, toto nedovolim aby sa v mojom zivote opakovalo, nielen mne, ale smerom odo mna...

melanta
7. dec 2023

Ako už bolo napísané, bežné výdavky ako na oblečenie sú zohľadnené vo výživnom. Ak ex výživné nestačí, pretože sa zvýšili náklady, než požiada o zvýšenie. Avšak napíšem ti môj názor ako žena, ktorej muž ma 11 ročného syna s ex. Platí vysoké výživné, vysoké sporenie. A napriek tomu väčšinu oblečenia, väčšinu výdavkov ako sú tebou spomínané výlety v škole mu platíme my resp. muž. Máme výrazne vyššie príjmy, tak prečo by sme to nerobili. Dokonca nie raz mu niečo kúpim ja zo svojho účtu. A to nemyslím niečo čo má u nás, ale niečo čo si zoberie k mame domov. Ten chlapec je súčasť našej rodiny. Tak ako dcéra tvojho priateľa je súčasť vášho vzťahu. Nechcela by som chlapa, ktorý rieši, že má zaplatiť dieťaťu školský výlet. Pretože mysli na to, že raz sa tak možno bude chovať aj k vášmu spoločnému dieťaťu. A ako muž by som nechcela partnerku, pre ktorú moje dieťa hoci s inou ženou nie je súčasť nášho života.

hugger
7. dec 2023

@korra 👏 velmi zrelý a dospelý pohlad na temu. Nevidí sa to az tak casto.

mamina7070
7. dec 2023

kolko plati vyzivne na dieta?

jumama
7. dec 2023

Ako @jana_eyre_2 pise - aka je vyska vizivneho? Ak velmi nizucka, necudujem sa, ze mamina ziada aj polku z topanok. Ak primerana, aby to co dieta potrebuje pokryla z vizivneho, tak potom je to na dohode rodicov. Vsak nech sa chlap ozve...

Skus si predstavit, ze si mama, sama s dietatom, nemas na nic cas a od exmanzela mas take vyzivne, ako plati tvoj partner. Skus si takto obratit perspektivu. Stacilo by ti to, ak si predstavis, ze dietatu sa dva, tri razy za rok obmiena satstvo, topanky atd, lebo neustale rastie? A predtav si naozaj vsetko aj platby za kruzky, zubara, skola v prirode, bicykel pre dieta, korcule a pod... Radsej by si to dietatu nedopriala?

Mozno si to nedokazes predstavit, co to znamena mat dieta 24/7, byt na vsetko sama poziera cas, nemas velmi moznost si privyrabat, ak nema noveho partnera alebo oporu v povodnej rodine, vsetok cas travi s dietatom... ci uz len tym, ze ho obliect, odviest do skolky, skoly, na kruzky, aj take veci ako robit ulohy s dietatom a podobne, to vsetko sa zda, ze je lahke, ale je to naozaj velmi cas pozierajuce. Byt pritomnou mamou.

Ak to fakt nie je spekulantka.

sense
7. dec 2023

Polovicu za bežné výdavky nie, za mimoriadne výdavky ako okuliare, výlety, alebo napr lyže, bicykel áno, ale aj to nie štýlom ze ja si myslím bicykel za 7oo a ex navrhne za 500 a ja si duonem. Nohou ze nie musí mať za 700 lebo chcem.
Treba sa pozrieť co ma v rozsudku a neverím ze ex potvrdili 3 právnici ze musí platiť polovicu nákladov na topánky pokiaľ dieťa nepotrebuje špeciálnu obuv.
Zaujímalo by ma koľko platí ex výživné a co ma napísané v rozsudku

simca06022011
7. dec 2023

velmi podstatna je otazka prijmov rodicov a vyska schvaleneho vyzivneho. A to z dovodu, ci vobec je mozne z toho vyzivneho potiahnut napr. oblecenie (duplom topanky.. ved take zimne moja dcera roky nemala pod 80EUR), moze to byt naozaj akurat na stravu, poplatky okolo skoly/skolky, bezne veci... ak by platil vyzivne 400EUR prislo by mi to cez, ak plati 100EUR, tak je to podla mna v poriadku.
Vylety a pod sa odjakziva platia na polovicu ak sa nedohodnu rodicia inak., moji rodicia si delili aj napr. dovolenku pri mori.

sense
7. dec 2023

@anjelicek26 v podstate s tebou súhlasím až na ten dar ktorý si dieťa žela, otec alebo matka aj chce dieťaťu darovať niečo v poriadku ak na to nemá tak nemá, dieťa musí dráhy dar oželieť

rebrambora
7. dec 2023

Tiez nechapem. Muz ma dve deti z byvaleho manzelstva a okrem velmi velkeho vyzivneho prispieva financne aj navyse. Blocky ex sice neposiela, ale plati plne sumy.
Cize deti su u nas kazde tri tyzdne, sezonne oblecenie a extra veci do skoly/na kruzky kupujeme my (kedze sme par a peniaze mame spolocne).
Ak vyjde nejaky vylet v skole alebo nieco podobne a prelina sa to s pobytom u nas, tiez nieje problem zaplatit celu sumu, dokonca samozrejmost.
A popravde si to neviem predstavit inak. Tiez by mi vadilo, ak by to nerobil.

hope87
7. dec 2023

Takisto si myslim, ze veeelmi podstatna je aj vyska vyzivneho, ktoru tvoj priatel/manzel aktualne ex plati. Myslim, ze netreba hovorit o tom, ako velmi islo v poslednej dobe vsetko hore a ak tvoj plati ex tu istu sumu uz dlho, tak aj to treba zohladnovat. Velakrat chlapi robia na cierno alebo si nepriznavaju skutocne prijmy, len aby nemuseli prislúchajúco platit na deti...to mi pride prechcanost level 1000000! Ja neviem, preco tolko chlapov nadobúda pocit, ze ich ex na nich chce zarobit 😀 a kupit si, tu uz spominanu, vilu v karibiku 😀. Ja tomu nerozmiem. Vy ani nemusite mat paru o tom, kolko penazi ex minie na dceru a co navyse si nepyta, aby preplatil...netvrdim, ze to tak musi byt a ozaj moze byt spekulantka...chybní byvaju na oboch stranach a nie vzdy je len ten chlap "sviniar"...

stannkas
8. dec 2023

Povinnosť prispievať jej nad rámec výživného nemá, pokiaľ ide o výdavky, ktoré sú pokryté výživným, avšak môže tak robiť dobrovoľne, veď sú to peniaze pre to dieťa, nie pre ňu. Závisí však aj od toho, na čom sa rodičia dohodli na súde a čo je napísané v rozsudku. Častokrát sa totiž v rozsudkoch uvádza, že otec sa bude podieľať aj na iných výdavkoch, napr. v rozsahu 50% (100%) ktoré nepokrýva výživné. Ak otec nebude prispievať na takéto výdavky dobrovoľne, nad rámec výživného, pričom výživné platí v relatívne malej výške, nie je vylúčené, že sa matka obráti na súd so žiadosťou o zvýšenie výživného.

tamitamitami
8. dec 2023

@korra Veľmi správne napísané, presne takto by to malo byť.

margotka17
31. júl 2024

Čo ja poznám rozvedenych, ešte aj na školské potreby na začiatok roka si delia výdavky. Aj na výlet im prispievajú aspoň nejakou 50 eurovou sumou.