Dobrý deň. Viem, že už tu taka otázka padla. Ale skúsim. S manželom sa rozvádzame.. Mame byt na úver. Úver treba platiť ešte 20 rokov. Ja som ostala v byte s dvoma deťmi on sa odsťahoval. Najprv bolo že mi ho Nechá. Ale teraz chce bud aby sa predal a rozdelili peniaze alebo aby som ho vyplatila. Ja chcem ostať v tomto byte. Platila by som všetko úver aj nájom. Ale nemám ho z čoho vyplatiť. A nechcem ho ani predať. Chcem tu ostať s deťmi. Môže súd rozhodnúť aby som ho vyplatila? Aj keď nemám z čoho alebo rozhodnúť aby som ho predala. Ak vyplatiť koľko by som mu musela zaplatiť? Byt má trhovú hodnotu cca 80 000.az 100 000 ( malé mesto) Zostatkovy úver ešte cca 30 000.
@ania20 určite môže súd rozhodnúť o tom, že ho musíš vyplatiť. Podľa zákona mu patrí polovička čiže hodnota bytu - zostatok úveru/ 2. Vezmi si to z druhej strany byť ty na jeho mieste bola by si ty voči nemu taká veľkorysá?
o tom presne je BSM - ano sud urcite rozhodne, ze ho musis vyplatit, je to totiz spolocny majetok 🤷♀️
@ania20 odporúčam jednoznačne navštíviť právnika a nechať sa zastupovať....
@panelacikova načo? tu stačí jednoduchá matematika;
@ania20 nie, súd o splátkach nerozhodne. ak máš príjem na úver vo výške 75 000 tak požiadaj o navýšenie existujúcej hypotéky vo výške 30 000 o hodnotu 35 000 ktorú potom exovi vyplatíš
@zuzanka.zuzu ten byt je spoločný. až také ľahké to nie je. ja by som majetkové veci bez právnika určite neriešila.
A ako to je dievcata s tými splátkami?ked sme rozvedený rok bsm sme ešte nemali a zatiaľ to platíme napolovicu budem mu musieť tu polovicu tých zaplatenych splatok za hypotéku vrátiť keď si nechám byt?
@lnocka nie, to iba v pripade ak by bola nehnutelnost jeho, splacal ju zo spolocneho prijmu pocas manzelstva, vtedy by si mala pri rozvode narok na polovicu splatok (alebo opacne), takto ak je nehnutelnost vasa a nadobudli ste ju pocas manzelstva, tak ma narok na polovicu hodnoty minus polovica hypoteky alebo byt predat splatit hypoteku a rozdelit si zvysok
@ania20 len si zisti, či na to banka pristúpi, pokiaľ nebudeš mať dostatočný príjem tak v banke budeš mať problém a neprejde to podľa mňa
@matullienka ano to je veru pravda 😵💫
@matullienka akože ja si myslím ze mi to v banke neprejde... Momentálne som aj bez práce. Ale do vtedy verím ze si nájdem. Ale môžeme vyriešiť to bsm aj tak ze ho vyplatím a zaviažem sa ze budem platit aj úver. (keď už budem mať prácu) hoci bude na úvere figurovať jeho meno
@ania20 no ty sa zaviazať môžeš ale to jemu nijako nepomôže, keďže bude stále figurovať ako dlžník a on môže mať problém keby si chcel vybaviť nový. Ty keď nebudeš platiť tak pôjdu po ňom nie po tebe
@matullienka môže byť spoludlznik 62 ročná mama na dôchodku? Bo inak nemám nikoho
sud urcite rozhodne ze ten kto tu nehnutelnost chce dalej uzivat bude musiet druhu polovicu vyplatit...musi sa ale preukazat/dokazat zamer ze o ten byt ma dalej zaujem. Ak ani jeden nepreukaze zamer uzivania, sud nariadi predaj bytu a financie sa rozdleia 50/50. Ak by to bol dom ktory stoji na pozemku ktory nespada do BSm tak boh potes :D tam sud moc toho nevyriesi ked si vlastnik pozemku povie ze pozemok predat nechce...vtedy len zburat a predat na suciastky :D
@ania20 budeš ho musieť vyplatiť, ked na to nemáš, byt sa predá. Má nárok na polovicu ceny bytu, ak zostava úver 30 000, tak mínus táto hodnota. To znamenať že cca 35 000 ak rátame, že byť má hodnotu 100 000