S manželom sme sa rozhodli dokúpiť časť pozemku, ktorý patrí obci, dlhodobo ho využívame. Obec schválila odpredaj, avšak kúpna zmluva figuruje len na meno manžela, nakoľko to takto bolo schválovane obcou nakoľko priľahlé nehnuteľnosti sú v osobnom vlastníctve manžela. Moja otázka znie čo v prípade dedenia, nakoľko má dve deti z predchádzajúceho manželstva. Parcely, ktoré teraz kupujeme by sa dedili podľa BSM ? Alebo vedel by on bez môjho súhlasu darovať tieto parcely ?
@akika dakujem a teda keby čisto náhodou tie parcely daroval bolo by to napadnuteľne
hneď akonáhle ich získa na LV so svojím menom, tak sa tam daj dopísať aj ty 🤷 akurát vás to vyjde 100 eur, to je celé.... aké dedenie? aké darovanie? kľud, daj sa tam dopísať
Máš rovnaký nárok, ako muž, aj keď tam nie si napísaná.
Podobne som riešila pozemok na mňa, na zmluve aj katastri je len moje meno, ale keď sme išli riešiť niečo iné a zmluvu aj k tomu, právnička tam písala už aj manžela, keďže ak to je nadobudnuté počas manželstva, je to oboch (ak nie je zúžená BSM alebo to nenadobudol dedičstvom). Zapísať ťa na list vlastníctva je najmenej, ak chceš mať lepší pocit. A ak je normálny, nemá s tým problém.
Ďakujem vám baby za rady, len so nechápala v čom má mesto problém zapísať do KZ aj mňa, že by to muselo ísť ešte raz na zasadnutie mesta na schválenie ( nakoľko oni to schválili takto )
Kúpa za trvania manželstva je vždy BSM, aj keď je to vedené na meno manžela, je to aj v prípade mzdy, auta... Je síce lepšie aby bolo vedené na LV, aby tam BSM bolo evidované, ale podstatu to nemení. Zúžiť BSM sa dá pred nadobudnutím nehnuteľnosti/veci zmluvou u notára