BSM, úmrtie, dedenie

cavabcici
13. jan 2023

Pozdravujem. Exmanželka zomrela. BSM nebolo ukončené. V nehnuteľnosti, v ktorej bývala,som na LV zapísaný ako 1/2 majiteľ RD,pozemky boli vo výlučnom vlastníctve exmanželky.Na lv som sa dostal tak,že sme rekonštruovali nehnuteľnost ,ktorá bola vo výlučnom vlastníctve jej a pri kolaudácii sme dali žiadosť o zápis rodinného domu do katastra obaja ako stavebníci. Pri riešení BSM vyplynulo,že dom aj tak nepatrí do BSM,ale LV je nateraz stále platny . Dedičmi by mali byť maloleté deti ktorých som zákonným zástupcom. Môžu mi brániť jej rodicia vstupu do nehnuteľnosti? Odmietajú mi dať kľúče kým nebude dedičské konanie.Ja som s deťmi býval vo svojom dome. V tomto dome nik nežije. Môžem odvrtat a vymenit zamky aby som sa dostal do nehnuteľnosti a zabezpečil ju? Uzavretie vody, nastavenie kurenia..Deti tam majú tiež nejaké osobné veci ktoré by chceli. Ešte skúsim s nimi hovoriť,ale asi nebude ochota nas pustiť dnu. Ako je výhodné kvôli poplatkom riešiť teraz BSM? Mám stiahnuť žalobu a riešiť to v rámci dedičského konania? Vzdať sa BSM v prospech detí? Žiadať nahradovu pohľadávku,tu vraj nemusím uplatniť? Ak budeme chcieť dom predať a budú majitelia deti dá sa to?Rozmýšľam že by sa kúpili dva menšie byty a dali do prenájmu,vlastníci by boli deti. Alebo predali oba domy a kúpil lepší,alebo kúpil pozemok a postavil nový. Deti by boli na LV samozrejme. Môžu byť deti na LV ak by tam bol aj hyp.uver ? Ďakujem za postrehy a rady.

zuzap33
13. jan 2023

@cavabcici nikto vam nemoze branit do vstupu nehnutelnosti, kde ste spoluvlastnikom na LV. U nas to bolo podobne, vyvrtali sme zamky.

qetka
13. jan 2023

@cavabcici toho domu si podielovym vlastnikom 1/2, cize preto nespada do BSM. Je tam nejaky problem s tym tvojim vladtnictvom? Ci preco riesis zalobu?

luliu
13. jan 2023

@cavabcici je tu skupina právne poradenstvo, tam ti poradia konkrétne právnici, nie laici ako tu

cavabcici
autor
13. jan 2023

@qetka žaloba na vysporiadanie BSM bola podaná dávnejšie po rozvode, teraz po smrti už nemá zmysel keďže druhá strana zomrela

cavabcici
autor
13. jan 2023

@luliu ďakujem

qetka
13. jan 2023

@cavabcici ale tak ak vlastnis 1/2 tak sa to neriesi vramci vysporiadania bsm. Dom je aj tvoj, svokrovcov nie. Nemaju tam co hladat a ty si mozes vymenit zamky.