Ahojte. Vedel by mi niekto poradit? Chcem sa rozviest. S mm uz nezijeme v spolocnej domacnosti dva roky, mame dve malolete deti, o ktore sa staram ja. Vcera som vsak zistila ze nabral pozicky, vyska okolo 4000€. MM je alkoholik, do prace nechodi, na deti mi nedal uz 4 mesiace ani cent. Jedine so od neho pocuvam, ze nech sa neopovazim rozviest, ze sa obesi. Uz viackrat sa chcel obesit, bol aj na psychiatrii. Chcela by som sa spytat, aku sancu mam aby som neplatila jeho dlhy a pozicky? Zijem iba z rodicovskeho a opatrovatelskeho prispevku na syna. Nechcem ziaden jeho majetok. Predtym sme byvali v dome po jeho rodicoch, momentalne je mm jeho vlastnikom. V dome som kupila za svoje peniaze chladnicku, spalnu, sporak, piecku. Komplet vymenila celu podlahu za drevenu v detskej izbe. Kupila som aj pre deti detsku zostavu do izby. Nic nechcem, nech si to necha, len detsku izbu pre deti, ta patri detom, bol to darcek od ich tety. Ja nemam ziaden majetok. Mohol by mi exekutor siahnut na prispevky? Musim splacat pozicky ked ani neviem kedy ich nabral a neviem ani celkovu vysku? Dakujem
@pribinak zamestnat sa nemozem. Syn chodi do speciskolky, a mam este 2r a5m dcerku. Som na nich sama. Momentalne som u nasich, len do tej skolky to mam kazdy den 60km tam a 60 spat. Nasi este pracuju, cize by som nemala kde nechat deti. Mladsiu mi chcu zobrat do skolky v meste kde chodi aj syn. Len zo zaciatku mam pocitat iba s hodinou-dvomi. Mm zaraba dobre, len on tie peniaze hned prepije, prehra a zije ako bezdomovec. Dakujem Vam.
Mojej sestre pravnik povedal,ze si mala nechavat vsetky uctenky a vypisy z banky co platila ona zo svojho uctu, inak nema ako dokazat, ze veci kupila do domu iba ona. Pisala si ze nerobi a potom ze zaraba dobre, tomu celkom nerozumiem. Urcite by som isla na sud podat zalobu ze neplati vyzivne, to detom patri, a ty to urcite potrebujes. Co sa tyka dlhov, zial aj to je problem, isla by som sa opytat pravnika urcite, pravna pomoc je aj zadarmo. A rozvod jednoznacne. Neber jeho vyhrazky vazne, on sa ma velmi rad, inak by uz tu nebol. Je to len vydieranie.
Zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva je možné aj za trvania manželstva (hoci ja by som neváhala s rozvodom), urob ASPOŇ to, inak ti ostane holý z..k a dlhy na celý zvyšok života a dovolíš tak zničiť budúcnosť aj deťom.
http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...
§ 148 ods. 2 Obč. Zákonníka:
Zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie bezpodielového spoluvlastníctva odporovalo dobrým mravom, môže súd na návrh niektorého z manželov toto spoluvlastníctvo zrušiť i za trvania manželstva.
= "nehospodárne nakladanie so spoločným majetkom, ktoré vedie k postupnému zmenšovaniu majetku na úkor rodiny, ak jeden z manželov sa svojou mierou nepričiňuje o vytváranie a nadobúdanie spoločného majetku, ak nejaví záujem o nakladanie s majetkom, o rodinu, ak jeden z manželov podľahol hazardným hrám a na tento účel míňa spoločne nadobudnutý majetok manželov, ak jeden z manželov ničí spoločný majetok, v prípade že holduje alkoholu alebo iným omamným či psychotropným látkam, ak jeden z manželov postupne rozpredáva spoločný majetok bez vedomia druhého manžela a na úkor rodiny, ak sa jeden z manželov neustále zadlžuje ..."
§ 148a ods. 2 OZ:
Súd na návrh zruší bezpodielové spoluvlastníctvo manželov v prípade, že jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Návrh môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Pokiaľ toto oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich.
@duun ahoj. Tym zrusenim BSM sa mozem vyhnut vsetkym jeho dlhom? Ziadost o rozbod som podala pred 3tyzdnami. Ale co mm stvara je uz neunosne. Nechcem nic z majetku, ani to co som kupila ja. Len nech nejako ochranim seba aj deti od dlhov. Musim platit ten poplatok 165€? Nemozem poziadat o nejaku vynimku? Dakujem
nevyhneš sa dlhom, ktoré už vznikli. Od právoplatnosti rozsudku o zrušení BSM už nadobúdate každý majetok sám, t.j. tvoj príjem je tvoj, jeho príjem je jeho a aj jeho dlhy sú jeho. Nie som právnik, ale myslím si, že tým pádom už nič do budúcnosti nebude spoločné, ale každého to svoje. Nerieši to ale dlhy, ktoré vznikli PRED zrušením BSM.
Oslobodenie od súdnych poplatkov : https://www.slovensko.sk/sk/agendy/agenda/_oslo...
@duun to som si myslela,ze to bude platit az od rozhodnutia. A co ak neviem ani sumu ani komu je kolko dlzny? Neviem ci ide aj o nejake nebankovky. Nic mi nechce povedat. spolocne dlhy ako uver, pozicku, hypoteku nemame. Len tie pozicky co zobral na seba. S prvou zacal pred pol rokom.
@bianca11 tak na toto je najlepší právnik, my ti neporadíme. Súd vie pri rozvode pri rozdeľovaní majetku zistiť aj dlžoby a však keď je vlastníkom domu siahnu mu na dom najprv. A po druhé, prečo nič nechceš? ukrátiš deti, ak ste spolu žili a niečo prerábali, tak je povinný ťa vyplatiť, nemusíš nič dokazovať.
V prvom rad požiadaj o zrušenie BSM, aby nenarastala spoločná dlžoba .... nič, čo netreba , mu nenechávaj, ako ste nadobudli dlhy, tak aj spoločný majetok, neviem, prečo by si mala na neho brat ohľady.. neoberaj deti o to, čo im patrí, on sa tiež nestaral, že narobil dlhy a tým oberá o financie aj vlastne deti... mysli triezvo... držím palec
@bianca11 má deti o ktoré by sa mal starať a vzchopiť sa. Má dom, ktorý môže predať a na čo máš nárok ťa vyplatiť. To že by si chcela na čo máš nárok, nie je o tom, že by si bola s sviňa. A hlavne prečo ukracovať deti. A druhá vec, pokiaľ chľastá ako vravíš, tak buď dom predá a vyplatí ti aspoň niečo a bude musieť viac prispievať na deti, alebo dom prechľastá a nebude mať nikto nič, ešte tvoje deti raz na krku otca bezdomovca ... (to som už možno šla do extrémov, ale takto nejak to môže dopadnúť)
@duun @jamika27 mate pravdu. No naco by mi bola pec, chladnicku ledva dostali cez 5dveri. Drevene podlahy by som isto nevytrhala. Byvali sme na dedine, dom by mal tak hodnotu 20tisic€. Budem rada ak nas na 1 pojednavani rozvedu a bude normalne platit na deti. Keby ste vedeli co vsetko nataral po dedine. A keby som spravila este toto tak by ma ludia za ziva zahrabali pod zem. Ludom na dedine je jedno ci je to pravda, ci loz. Ide o cim vacsiu senzaciu.
Dobre je vyziadat si vypis z bankoveho registra kde uvidis vsetky vase dlhy. Stoji to okolo 15€ a budes vediet na com si. Da sa ziadat o banky aj nebankovky. A ano zial, po rozvode sa vsetok majetok aj dlhy nadobudnute v manzelstve delia na polovicu.
Ak je situacia takáto, tak sa treba rozviesť cim skor. Dokonca by si mohla poziadat o odpustenie poplatku, pokial si na rodicaku.
pokial ste manželia, tak je vsetko spolocne a ano aj dlhy. Z rodicaku a rod.pridavkov sa to splácať neda, ale ten prispevok neviem
Ale raz sa budes musiet zamestnať a zstial tie dlhy mozu nárast na hrozivé čísla
Su tu pravnici napr @draik, skus sa opýtať