Bojím sa o syna počas rozvodu.

5. feb 2020

Ahojte, idem si k vam po radu. Chcem si podat navrh na rozvod...uz to odkladam par rokov, no teraz, uz vrcholi z kazdej strany. Dovodov je viac. No mna zaujima jedna vec. Ako pristupuju k detom kuratorky, ako ich sud vypocuva, alebo ako to bude prebiehat. Mam 5 rocneho syna a vlastne som si uvedomila, ze rozbehnut cely proces okolo rozvodu a odchodu od manzela sa bojim koli tomu, ze malemu sposobim nejaku psychicku traumu. Vytrhnem ho zo skolky od kamaratov, bojim sa ako a co sa ho budu na sude pytat, bojim sa, ze mu sposobim strach alebo nejaky blok. Ale v poslednej dobe...pol roka - rok su hadky, kedy to maly dost vnima a myslim, ze mu to ublizuje. Chcem to ukoncit ale neviem ako zacat, ako a kedy ho pripravit, ze pojde do novej skolky, bude mat ine deti pri sebe atd.? Bolo by fajn, keby mi niekto napisal, kto to skutocne riesil takuto situaciu, ze po rozvode zmenili okolie a skolku a ako to deti znasali. Dakujem vam.

mondolina
5. feb 2020

Môj mal 4 počas rozvodu a nikto sa ho nič nepýtal.

lula313
5. feb 2020

Možno by som ho nechala dôchodit škôlku, keď píšeš, že už má 5 aj za cenu dochadzania, aby aspoň niekde citil stabilitu. O vsetkom by som sa s ním porozprávala a hlavne ho uistila, že na vztahu rodičia a on sa nič nemení, že ho lubite a aj keď ocko s vami už byvat nebude, stále bude jeho ocko a bude ho lubit. Najlepšie s mužom vyriesit všetko v rámci rodičovskej dohody(vyzivne, stretka) a to si dat potvrdiť na sud, čím sa vyhnete hádkam, dotahovackam na súde..

autor
5. feb 2020

@mondolina vazne? Pretoze mna vcera pravnik upozornil aj na toto, ze teraz sa nejak zmenili zakony a uz na sude vypocuvaju aj deti 😢🤦‍♀️

autor
5. feb 2020

@lula313 ved toto napadlo aj mna, dokoncit tento šk.rok a nejak to uz vydrzat...no v maji mam termin porodu...cakame spolu dalsie dieta...ja viem teraz sa mi isto bude vela zien cudovat, ale aj to je jeden z dovodov na rozvod (bohuzial). Aj ked dieta by malo rodinu spajat a moj muz ma presne tu predstavu, pouzil to ako nastroj a doteraz je v tom, ze prave koli tehotenstvu a dalsiemu dietatu, mu tu ostanem suchat nohami a buem ticho. Ide na mna psychicky, ze mi deti neda, on sa ich nevzda a pod. Najnovsie mi povedal, ze ma odrodit a mozem ist kade lahsie...on nebude suhlasit s nicim ani s rod.dohodou.

veronikaszabova
5. feb 2020

Pred pol rokom sa rozvadzala kamoska, mala je predskolacka.
Na sude nebola, len soc.kuratorka s nou bola pred pojednavanim a zistovala, co robi s maminou, co s tatinom,... kde by chcela byvat... atď.
Na sude 100% nebudu vypocuvat 5r dieta

stanulienkat
5. feb 2020

Na jednej strane ti držím palce , vidieť že si rozumná a že to chceš riešiť s ohľadom na svoje dieťa, na druhej strane by som chcela poukázať na to, že ak vzťah je nefunkčný, dieťa to nikdy nezachráni, nikdy. A to je velmi nezodpovedne.

petamada
5. feb 2020

AHOJ, moja mala 6 vtedy, a kuratorka nas vsetkych troch predvolala na upsvar, museli sme povedt moj, muzov nazor, ako taku dohodu ako si to predstavujeme fungovat po rozvode kvoli dietatu, a zistovala ci sa vieme vobec dohodnut, v konkretnych situaciach, dcera nic nepocula, bola von na chodbe (odporucam zobrat si nejaku starku, ktory bude na dieta davat pozor), lebo nik ju tam nestrazil, 6poschodie, otvorene okna, nebolo mi vsetko jedno, nastastie moja posedi (dali sme jej telefon)..potom isla ona sama dnu, a pytala sa jej na vsetko - ako ma rada mamu, otca, s kym by chcela byt, ci vie, ze sa rozchadzame, kde by chcela byvat, akych ma kamaratov a tak, detskou formou, z toho spravila zapis, ktory sme videli az na sude (dieta uz na sud nejde)..kuratorka rozpravala vlastne za dieta a dala odporucania a zaver, a na to aj sud prihliada.

tosomja
5. feb 2020

Ked ma 5 rokov, sud ho vypocuvat nebude, len kuratorka, aj to primerane veku, ziadne otazky ci ta muz bije, krici atd.
Len ci sa rad hra, co ma rad, kde chodi do skolky atd...
A ries to teraz, ved na rok pojde do skoly a tam bude mat novych sooluziakov tak ci tak
A vysvetlit mu, ze idete prec byvat od ocka,ty ho poznas, ty musis vediet ako a co znesie.
Len mu nebran sa s otcom stretavat, to je najhorsie, co mozes urobit (samozrejme, kym ho nebije, netyra, nepije atd)

zanettsur
5. feb 2020

ono to nebudu neviem ake otazky neboj sa isto budu prihliadat na to kolko ma rokov, toho by som sa nejak nebala. ja by som to nejak poriesila uz teraz. ak vidi, co sa doma deje, naco aj jeho chces este takto trapit. na rok bude nova skola a vsetko dovtedy sa aj on da nejako dokopy

juliet86
5. feb 2020

ako dieta rozvedenych rodicov. najhorsie je ked mama hovori zle o otcovi a otec o mame. u vas to znie ze muz rozvod nechce. cize asi vytiahne vsetky dostupne zbrane a bude to masaker. moji rodicia sa tahali po sudoch 8!!! rokov. a nenavidia sa doteraz a prenasa sa to na nas ich deti a na ich vnucata tiez.... takze akokolvek by sa stalo medzi mnou a mojim manzelom v zivote nikdy s nim o deti bojovat nebudem. lebo viem ze otec je uzasny

betulinka1
5. feb 2020

Tak male deti na súd nevolajú. To by museli byť iba veeeeľmi vážne dôvody. Sudkyňa si dáva dole talár a rodičia sú neni prítomní, vytvorí si s dieťaťom osobný kontakt, spravidla si k nemu sadne alebo mu dá kresliť alebo som zažila, že si ho dá na kolená. Rozhovor najprv o tom, čo má rád, na hračky a až po tom sa pýta milými otázkami na to čo chce. Kurátorky sú na deti tiež milé, sú školené vedia sa rozprávať tak, aby sa dieťa cítilo príjemne a komunikovalo. Dieťa môže mať traumu ale iba z rodičov a nie z úradníkov alebo znalcov. Pokiaľ sú rodičia v pohode, normálne komunikujú, tak dieťa je tiež v pohode. Zo začiatku, by som používala pri tak malom dieťati, že ocko ide pracovať, na to sú deti zvyknuté, že rodičia idú preč kvôli práci. Nespôsobuje im to traumu, lebo vedia, že ocko príde. Po čase si dieťa zvykne, že druhý rodič nie je stále prítomný a stretáva sa sním osve. Rozhovor s dieťaťom o tom, že druhý rodič odchádza, by som ja nepreferovala, najprv nech si zvykne na iný režim bez prítomnosti druhého rodiča.
Nakoľko ste tehotná, tak zvážte, či sú tie dôvody rozchodu a hádok tak vážne, aby ste s dieťaťom od otca odchádzali v tomto čase. Vaša pozornosť bude viac zameraná na bábatko, druhé dieťa či si to pripustíte alebo nie, bude na druhom mieste. To môže byť pre neho trauma. Skúste sa ukľudniť, pretože hormóny sú hormóny. Keď viete, že chcete od muža odísť, tak sa s ním už nehádajte, dieťa to nemusí vidieť. Stante sa na nejaký čas spolubývajúci, bez výčitiek a hádok. Ale zvážte, či nebude lepšie počkať s odchodom, keď pôjde malý do školy a použiť ten istý scenár, že kvôli práci nebude s Vami bývať stále ale bude za vami chodiť. Aj tak styk s bábätkom, bude prebiehať u Vás doma. Keď pôjde do školy, tak zmena kamarátov bude pre dieťa prirodzenejšia, nakoľko sú na to pripravovaný aj v škôlke. Vyhľadajte psychológa pre Vás, porozprávajte sa s ním o Vás a o Vašich pocitoch. Kamošky ani mi tu na koníku Vám tak dobre neporadíme ako odborník osobne. Máte v rukách život už dvoch detí, tie potrebujú matku v pohode. V tehotenstve a pol roka po pôrode, by som žiadne zásadné rozhodnutia nerobila. Samozrejme ak nejde o fyzické týranie alebo aj sa bojíte o svoj život.

hela_tn
5. feb 2020

Zase si nepredstavuje,že podas návrh na súd a súd vás do mesiaca rozvedie..záleží odkiaľ si,ale počítaj minimálne 3 mesiace,ak si z veľkého mesta,tak aj rok, kým bude prvé pojednávanie..
Deti s najväčšou pravdepodobnosťou zveria tebe,pokiaľ s tým budeš súhlasiť..ak sa od muža odstahujes ešte pred rozvodom,prídu k tebe z kurately pozrieť,aké máš bytové podmienky a popri Tom hodia reč aj so synom..áno zisťuje sa aj názor deti,už aj na súde,ale predpokladám,že 5 ročného syna nebudú na súde vypočúvať a toho novorodenca už vôbec nie..

zuzilo
5. feb 2020

Dobrý článok ohľadom rozvodu: http://klimes.mysteria.cz/clanky/psychologie/ro...

evalin88
5. feb 2020

Moja svagrina robi prave rozvody s detmi( ako sudca) a aj deti sa casto pyta na nazor, vo svojej kancelarii a bez rodicov. Ale ona to vnima ako poslanie a v kancli ma nieco ako " detsky kutik". Hracky vymalovanky atd. Necha dieta sa hrat a popri tom sa s nim rozprava, takze dieta nie je v strese. Ale pochybujem, ze je viac takych ako ona. Vacsinou sa take nale deti nevypocuvaju sudbe, ale 0rihliada sa na nazor koliznej. Ber to tak ze kolizne opatrovnicky sa denne stretavaju s roznymi detmi a urcite s nimi vedia jednat. Tie hadky su pre syna tiez stres, kedze ich uz vnima. A moze si to vziat do zivota ako vzor, ze hadky v rodine su normalne.

autor
6. feb 2020

Dakujem vam vsetkym, za povzbudenia a nazory 🙏

lilitela
6. feb 2020

@juliet86 a kvoli comu sa dotahovali 8 r.? myslim konkretne na sude, je mi jasne z tvojich slov, ze sa nenavideli. Ale na sude? Peniaze, majetky, ci starostlivost o deti? Aky bol dovod? Mozes aj IP, ak nechces verejne. Zaujimalo by ma to... vzdy som sa cudovala, co moze tak predlzit rozvod

juliet86
6. feb 2020

@lilitela majetky a nehnutelnosti. nebolo ich malo. a obaja maju pocit ze ich ten druhy obral.. co matematicky mozne nie je ale mysliet si to myslia..

katka503
3. aug 2021

5 ročné?? Snáď nie