Ahojte mamičky, pýtam sa za kamaráta preto píšem bez svojho nicku otázku.
Už som sa stretla s rôznymi prípadmi kde som pomôcť vedela , avšak tu som si vôbec není istá ako postupovať snáď sa nájde niekto kto bude vedieť poradiť 😊
Takže k veci :
Kamarát je na plnom ID s diagnózou Bipolarna porucha osobnosti . Spravil si dieťa s úplnou... ehm nebudem hrešiť. Slečna bola narkoman , keď sa spoznali bola čistá. Cca v 5 mesiaci začala brať drogy znova aj keď sa jej snažil pomôcť nedalo sa 🙈 Bábätko už je na svete , je s ním v krízovom centre kde podľa slov kamaráta je tiež na drogách a malú zanedbáva. Chcel by ju získať do svojej starostlivosti avšak ona ho ani len neuviedla ako otca 🙈 Slečna už 2 deti má, jedno žiaľ muselo ísť na adopciu a druhé je v starostlivosti jej bývalej svokry (prvé 2 deti má s iným partnerom). Kamarát žije sám v menšom byte , chcel by aj za pomoci svojej maminy malej vytvoriť plnohodnotné prostredie kde by malá vedela že ju ľúbia. A moja otázka znie. Ako postupovať aby mu bola malá zverená do osobnej starostlivosti keď nieje zapísaný ako otec? A má vôbec šancu uspieť keď trpí bipolárnou poruchou?
Vopred vám všetkým ďakujem za akúkoľvek radu či pomoc ako postupovať.
kontaktovala by som urad prace, socialny odbor. tam ho navedu. zrejme by to islo cez sud, urcenie otcovstva. aj ked sa cudujem, ze zije v krizovom centre, uziva drogy a nikomu nevadi, ze dieta ma pri sebe
V prvom rade by musel byť súdne uznaný ako otec, keďže nie je v RL.A potom už bude skúmanie, či je vhodný on skrz svoje ochorenie. To by museli byť doložené lekárske spravy, či je stabilizovany, v akom štádiu je ochorenie a podobne, sledoval by ho kurátor dieťaťa, či je schopný sa postarať.
Matka(jeho) tiež by musela vypovedať,a bude sa zisťovať, či je schopná mu v prípade potreby pomôcť s dieťaťom, teda jej zdravotný stav, zamestnanie, a podobne.