Bipolárna porucha a dieťa v osobnej starostlivosti

11. nov 2021

Ahojte mamičky, pýtam sa za kamaráta preto píšem bez svojho nicku otázku.
Už som sa stretla s rôznymi prípadmi kde som pomôcť vedela , avšak tu som si vôbec není istá ako postupovať snáď sa nájde niekto kto bude vedieť poradiť 😊
Takže k veci :
Kamarát je na plnom ID s diagnózou Bipolarna porucha osobnosti . Spravil si dieťa s úplnou... ehm nebudem hrešiť. Slečna bola narkoman , keď sa spoznali bola čistá. Cca v 5 mesiaci začala brať drogy znova aj keď sa jej snažil pomôcť nedalo sa 🙈 Bábätko už je na svete , je s ním v krízovom centre kde podľa slov kamaráta je tiež na drogách a malú zanedbáva. Chcel by ju získať do svojej starostlivosti avšak ona ho ani len neuviedla ako otca 🙈 Slečna už 2 deti má, jedno žiaľ muselo ísť na adopciu a druhé je v starostlivosti jej bývalej svokry (prvé 2 deti má s iným partnerom). Kamarát žije sám v menšom byte , chcel by aj za pomoci svojej maminy malej vytvoriť plnohodnotné prostredie kde by malá vedela že ju ľúbia. A moja otázka znie. Ako postupovať aby mu bola malá zverená do osobnej starostlivosti keď nieje zapísaný ako otec? A má vôbec šancu uspieť keď trpí bipolárnou poruchou?
Vopred vám všetkým ďakujem za akúkoľvek radu či pomoc ako postupovať.

jaskolka
11. nov 2021

V prvom rade by musel byť súdne uznaný ako otec, keďže nie je v RL.A potom už bude skúmanie, či je vhodný on skrz svoje ochorenie. To by museli byť doložené lekárske spravy, či je stabilizovany, v akom štádiu je ochorenie a podobne, sledoval by ho kurátor dieťaťa, či je schopný sa postarať.
Matka(jeho) tiež by musela vypovedať,a bude sa zisťovať, či je schopná mu v prípade potreby pomôcť s dieťaťom, teda jej zdravotný stav, zamestnanie, a podobne.

janetinka27
11. nov 2021

kontaktovala by som urad prace, socialny odbor. tam ho navedu. zrejme by to islo cez sud, urcenie otcovstva. aj ked sa cudujem, ze zije v krizovom centre, uziva drogy a nikomu nevadi, ze dieta ma pri sebe