Bezpodielové vlastníctvo - manželov úver

barborinkatrnka
20. jan 2013

chcela by som sa opytat ci mi niekto nevie poradit ako by sa riesil na sude tento problem: moj manzel si zobral so svojou ex manzelkou uver na prerabku domu jej otca ona uver neplati iba moj manzel pretoze jeho rodicia sa zarucili bytom keby sa na to vykaslal aj on jeho rodicia by prisli o byt... teraz by sme chceli ale uz zacat neako riesit ako by to potom bolo v pripade keby im sud rozdelil uver platit na polovicu a ona by opat aj tak neplatila ako doteraz aj tak by manzelovim rodicom mohli siahnut na byt?

sisaha
20. jan 2013

@barborinkatrnka nie. Ja by som povedala, ze na sude by mozno preukazatelne uver mohol prejst iba na jeho exmanzelku.. So sudnym rozhodnutim by potom navstivil banku a ako dlznika (rucitela) by ho odtial vyčiarkli..Uver by musel byť zabezpečeny potom inak... Ale to by uz bol problem jeho ex. Ak by nenasla riesenie, banka by mohla nariadit okamzite splatenie uveru a to by bol tiez uz iba jej problem.

barborinkatrnka
autor
20. jan 2013

to by som si myslela keby tie peniaze dali do domu ktory je napisany na nu ale ona tam nebyva vlastnik domu je jej otec

sisaha
20. jan 2013

@barborinkatrnka ale jej to jej pribuzny

barborinkatrnka
autor
20. jan 2013

@sisaha dakujem ... to by som si ale myslela keby tie peniaze dali do domu ktory je napisany na nu ale ona tam nebyva vlastnik domu je jej otec

barborinkatrnka
autor
20. jan 2013

no ved aj ma napadlo ze dokelu ona to raz zdedi a iba moj manzel to plati

sisaha
20. jan 2013

@barborinkatrnka s tym treba argumentovat.. nech si najde pravnika a poziada o pravne vysporiadanie BSM..

barborinkatrnka
autor
20. jan 2013

@sisaha no asi nam nic ine nezostava len nemame sainu o tom kolko ho to vsetko bude stat ale tak urcite by sa vyplatilo ak by sa to vyriesilo ...

sisaha
20. jan 2013

@barborinkatrnka ostatne BSM je vysporiadane? Ako si porozdelovali majetky? MOzno by stacilo iba po dohode s nou a pred notarom spisat dohodu a v banke tieto veci doriesit dobrovolne..Ak to nepojde, tak sud si berie nejake % z hodnoty majetku, ale ak bol uver velky, tak to urcite stoji za to..

maminuska
20. jan 2013

@sisaha banku vôbec nezaujíma v tomto prípade nejaké sudne rozhodnutie , to ti môžem ja sama potvrdit. Je to ako v prípade BSM , aj ked sudnym rozhodnutím sud poukáže splácat uver jednému z manželov, banku to nezaujíma lebo nie je strana v sudnom konaní.
Ak nechce, tak jednoducho spoludlžníka nevyčiarkne a hotovo. V prípade nepaltenia dlhu , jednoducho siahne na majetok , ktorý bol založený.

sisaha
20. jan 2013

@maminuska banke ide o splacanie uveru, preto by mala vyhoviet, v opacnom pripade moze nariadit splatenie celeho uveru..
ja som riesila sice trochu ine, ale tiez na moj pokyn rucitela vyciarkla...

barborinkatrnka
autor
20. jan 2013

@maminuska takze to ju potom aj tak nikto neprinuti platit?

maminuska
20. jan 2013

@barborinkatrnka no neprinuti , len je potom možné najneskôr ďo dvoch rokov dať návrch na sud aby vám vrátila bezdôvodné obohatenie. A takto každé dva roky, lebo po dvoch rokoch to zaniká.
@sisaha ano banke ide o splácanie uveru ale taktiež o jeho zabezpečenie. Ak banka zistí že zmeno ručitela alebo spoludlžníka by si poškodila alebo by sa jednoducho dostal na čo len trošku vratkejšiu pôdu , tak nevyhovie.
Ja som riešila niečo podobné ,v BSM s bývalým manželom bol založený môj byt na uvere na dom ktorý mal dostat pri vyporiadaní BSM .
Sudkyna mi priamo oznámila že akokolvek rozhodne a úver v rámci vyporiadania bSM pripadne bývalém manželovi , tak banka jej rozhodnutie nemusí nijak akceptovat , nakoľko nie je účastníkom konania. Tak som to vyriešila tak že som uver vyplatila v čase kedy sa to dalo bez sankcie a keďže sm vedela že podobrotky nedostanem z bývalého ani fuka , tak som to jednoducho predala spoločnosti ktorá vymáha dlhy. A tá si s ním už poradila. Síce som nedostala 100 % ale bolo to bez problémov. A veru si s ním rýchlo a efektivne poradili.

sisaha
21. jan 2013

@maminuska tak to je tiez spôsob - predat pohladavku..

kaktusik007
21. jan 2013

@maminuska dobry napad 🙂

zabka88
21. jan 2013

@barborinkatrnka v prvom rade nech si vysporiadaju BSM, ked to nejde dohodou, nech manžel požiada o vysporiadanie BSM súdom.. v rámci žiadosti nech uvedie aj tieto "náklady" ktoré má vyššie ako jeho ex- na tieto by mal súd prihliadnuť pri vysporiadaní dedičstva. Ak ani jeden z ex-manželov nemá finančné možnosti "vyplatiť" druhého a ak nie je ďalší "kompenzačný" majetok môže súd vo vzťahu k bytu zmeniť BSM na podielové spoluvlastníctvo. Keď si manželia vzali spoločný úver, pravdepodobne majú nastavený tento záväzok ako spoločný a nerozdielny, takže každý z nich ručí za všetko , je potrebné požiadať banku o zmenu ručenia - ak nevyhovie , máte problém..
potom to vidím iba na vymáhanie bezdôvodoného obohatenia v rámci občianskoprávnej žaloby, tak ako píše
@maminuska , avšak mám zlý pocit že to pôjde až odo dňa rozdelenia BSM, nie odo dňa rozvodu.. ( veľmi ťažké dokazovanie že už spolu nebývali, nemali spoločnú domácnosť, hospodárenie a pod, keď BSM ešte trvalo ☹(

maminuska
21. jan 2013

@zabka88 ja som podávalanávrh na bezdôvodné obohatenie ešte počas nevysporiadania BSM , už som bola rozvedená a uver som splácala z výlučných mojich prostriedkov. Takže odo dňa rozvodu a nie vyporiadania BSM. Dňom rozvodu BSM zaniká a už sa len vyporiadava.

zabka88
23. jan 2013

@maminuska oki, tak potom dobre 🙂

chorvatka
23. jan 2013

@barborinkatrnka ahoj, bolo by dobre poznat cely stav konania o vyporiadani bsm. Ak chces poradit, mozeme to rozobrat cez internu postu..Andy

barborinkatrnka
autor
24. jan 2013

@chorvatka dakujem to by bolo super 😉 ... a po rozvode nemaju vysporiadane bsm

chorvatka
24. jan 2013

@barborinkatrnka potrebovala by som vediet ako vyzera to konanie o bsm, ci uz bolo pojednavanie,ak ano,odrocilo sa?mate nieco dokladat? aky spoloc majetok maju,hnutelny,nehnutelny,ako si ho chci rozdelit,ci ti niekto pomahal s navrhom..a detaily o uvere: vysku,datum uzavretia,odkedy ona neplati,aky je teraz stav dlznej sumy..kolko splatok uz zaplatil manzel sam...

anatalia77
10. aug 2013

@maminuska tak to som netušila,že aj toto budeme mať spoločné!!!ja tiež dneska doobeda spisujem BSM.A som neskutočná krava,lebo som predala jeden byt,aby sme kupili dom,a druhým bytom som išla ručiť,aby sme si mohli vziať ešte požičku.ˇuver splácam sama on býva v dome a nemá sa k vyporiadaniu,ani k preloženiu založného práva ani splácaniu požičky...
Dobré vedieť,že je tam 2 ročná lehota,tiež budem aktívnejšia.