Ahojte. Mám takú netradičnú otázku pre Vás. Priateľ sa rozviedol pol roka predtým ako sme sa zoznámili. Ostal bývať v RD ktorý postavili viacmenej pred manželstvom jeho rodičia. Oženil sa, narodili sa im dve deti. po 20 rokoch sa rozviedli, 20 r syn ostal bývať s otcom v RD, matka odišla s 10 r dcérou 300 km ďaleko od bývalého bydliska. Teraz sa ich dcéra vrátila k otcovi, nechcela bývať s matkou. Návrh na BSM už bolo podané, ale to trvá už rok, nevedia sa dohodnúť. My už čakáme na rozhodnutie zo súdu, koľko jej máme vyplatiť z domu, ona na deti výživné vôbec neplatí, napriek rozhodnutiu zo súdu. Deťom volá raz za týždeň. My už bývame spolu, ja mám tiež jedno dieťa, takže sa starám o 3 deti. A ona keď má chuť príde "domov" na celý týždeň, svojim deťom donesie nejaké čokoládky, výživné svojmu bývalému na deti vôbec nedá, a okrem toho ešte vyjedáva z chladničky to, čo sme my nakúpili za svoje vlastné. Poradte mi prosím či má niekto na to právo, lebo sa blížia vianoce, a ja sa bojím, že sa k nám nasáčkuje na tri týždne, a nič s tým nemôžme urobiť :(
Do vyporiadania BSM sú vlastnícke vzťahy bohužiaľ nevyriešené a 1/2 patrí jej, kým súd právoplatne nerozhodne. Urobiť by ste mohli jedine to, že vymeníte zámky. Do domu by sa tým pádom dostala len za pomoci polície, co pochybujem, že by riskovala, kedze má nedoplatok na výživnom. Ak neplatí výživné po dobu min. 3 mesiace, je to trestný čin, môžete podať trestné oznámenie.
@slniecko81m co je to viacmenej postavili jeho rodicia? podstatne je, kto a kedy sa stal vlastnikom toho domu ... ak on, este pred svadbou, tak nie je co riesit ,,,, proste ju tam nevpustit, vymenit zamky ...
ak je to spolocne nadobodnuty dom ich ako manzelov, tak suhlasim s nazorom predo mnou, ze vymenit zamok ... ak dlzi vyzivne, nic viac riesit nebude, aby sa vyhla trestnemu oznameniu ,.. pripadne jej to povedat, keby sa vyhrazala .....
@js122
priatel zamky vymenil, ale ju pustia dnu deti... a ona u nás preziva cely tyzden, nic nenakupi do chladnicky, minule mna sa spytala co mam v plane na ten den, co budem varit na obed... akoze vrchol drzosti...
@slniecko81m tak asi by mal otec deti detom povedat, ze si nezela, aby tam matku vpustili .... a jej to vysvetlit tiez, ze moze prist na navstevu, ale v ten isty den aj odist!
@slniecko81m no tak to je dost na nic situacia... a kto je napisany na Liste vlastnictva ako vlastnik domu?
@tajomna21
kolaudácia domu prebehehla az po uzavretí manzelstva. ked sa rozviedli, ona sa odstahovala, ale doteraz tam chodí ako domov na návstevu, aj ked ju nikto nepozýva, nic nám neprispieva na domácnost, ani do inkasa, a deti hucká proti mne.. a nikto jej nepovie nic, lebo este nie je vyplatená z domu.. ja som uz fakt zufalá a neviem co mám robit..
@slniecko81m tak povedz svojmu priatelovi, ze pokial jej nepovie on, povies jej ty ... myslim, ze ty nemas dovod brat na nu ohlad ....
ale kedze neprispieva na vyzivne, aj jej ex by mal tromf v rukach a "vydierat" ju ....
@tajomna21
ale ona sa tam zdrziava cely tyzden, a vyziera nám chladnicku... to ma najviac s...e... a ziadne € nam neda... a nehovorim este o vyzivnom...
@js122
obidvaja bohuzial...
@slniecko81m vsak to chapem ... ale treba jej to vykricat, ze teda ked uz nerespektuje vase sukromie a sa tam nastahuje ako na relaxacny pobyt, tak by mohla aspon nakup do chladnicky urobit, pripadne navarit, ze nie ste hotel s plnou penziou ... pokial ju tam niekto z obyvatelov vpusti, a nikto jej nic nepoviete, tak hold musite trpiet ....
preto pisem, ze ty ju nemas preco setrit, tak medzirecou by si jej to mohla splechnut do ksichtu, ci sa neciti trapne
@tajomna21
ale ako jej mám povedat nieco, ked ona tam zila 20 rokov v tom dome, ziju tam jej deti, a ona este nie je vyplatená z domu ???
napr. a nechcela by si nam vsetkym dnes nieco navarit, ked si tu?
ano, je to blbe, ze nie je vyplatena, ale to neznamena, ze si moze robit co chce .... jej ex by jej mal jasne vysvetlit nejake pravidla .... to, ze sud este nerozhodol, neznamena, ze moze bezplatne uzivat vsetko .... a presne on by jej pri akejkolvek vyhrade, ze ten dom je aj jej mohol povedat, ze ano je, ale ona ma svoje byvanie, kde vy nechodite .... a ze teda ak uz prisla, a neplati vyzivne na deti, tak nech je taka laskava a aspon nakupi potraviny, ktore bude aj ona jest
hold, niekedy treba byt aj priamy a neprijemny,
ale pokial to nechce riesit tvoj priatel a nevadi mu to, tak asi len musis mlcky sa prizerat , lebo by ta nepodporil a zbytocne by ste sa hadali vy dvaja
@tajomna21
ja by som jej to aj vykricala do ksichtu, len mi je luto jeho dcery, ktora ma 11 rokov, a stale ked pride ich matka, boji sa aj ku mne ozvat aby nebol problem... ja som stale brala ohlad na deti... mozno v tom je najvacsi problem. ja by som jej to uz bola davno vykricala do ksichtu...
@slniecko81m tak to, ze sa jej dcera boji sa tebe pred nou co i len prihovorit, tak to by si si mala hlavne vyriesit s priatelom .... ako ked tej matke nevadi, ze sa jej o dceru staras, tak nema pravo sa hnevat na dceru, ze sa s tebou bavi .... a nehovoriac o tom, ze ona sa nepodiela ani na vychove, ani na financiach ....
@slniecko81m ja odpadnem to vazne sa deje?ona si pride a sup zije tam s vami? 😲 😲 😲 😲 😲 to je sila kam az dokazu zajst niektori ludia no sprostost u ludi je bezhranicna 😲
muste to detom vysvetlit a musia to pochopit ze tam nema co robit 😲
zijes tam predsa ty 😖
znalcov ste uz mali na dome?mozes volat na sud a informovat sa kde to viazne popozente to 🙄
oni tam drichmu ale ked sa do toho opriete pohnu si 😠
to mas velmi tazke tu pomoze len to ze detom dohovorit ked ju oni pustaju 🙄
@slniecko81m inak mal si to zariadit tvoj chlap s nou ze tam ona uz nema co robit 😠
co to mas za chlapa 🙄 ty si musela vediet ako ziju ze ona hocikedy tam lezie do baraku 🙄 moze sa to vyhrotit akurat do riadneho konfliktu aj napadnutia 🙄 ja by som tak nemohla zit,zbal sa a utekaj domov 🙄
@slniecko81m tak ak su obaja na LV, tak nemozes riesit nic. A uz vobec nie ty, pokial to neriesi jej byvaly manzel. Lebo ty nie si rovnako vlastnikom nehnutelnosti. To,ze vam nic neprispieva na stravu...hm..tak ju nenakupuj. Kup pre seba a svoje dieta..Nie si povinna zivit aj jeho deti a jeho byvalu.
@lea641981 naozaj si myslis, ze tam nema co robit ak je napisana na LV? Robi chybu ak neplati vyzivne, ale ja ako stale vlastnicka majetku, by som sa teda pozrela na to, keby ma chcela vyhodit nova priatelka mojho byvaleho... 😝 To, ze tam zije ju neopravnuje akokolvek zasahovat do chodu, alebo vyriesenia situacie....bohuzial, alebo chvalabohu?
Aj výmena zámkov je veľmi nebezpečná vec, je to bmedzovanie bytovej slobody.
To že neplatí výživné na dospelého syna nie je problém priatela ale jeho syna, dcéra je o niečom inom , lebo je maloletá.
Tento problém poznám , nevysporiadaný byt s exmanželom , dočastne som tam bývala už s druhým manželom , ale kedykoľvek bol v meste mi prišiel domov vyprázdnit ľadničku, ešte mi aj špinavé riady nechal v obývačke alebo na stole.
Nepomohla som si .
baby je to hrozné. ja viem ze je to aj jeho chyba, mal by to urýchliť na tom súde.. ja jej nemôžem nič povedať, lebo ešte nie sú vyrovnaní.. no ja neviem, ja keby som bola na jej mieste nebola by som taká drzá prísť do domu k bývalému manželovi keď tam žije s novou priateľkou, vyžierať chladničku a nič nenakúpiť. 10 km od nás býva jeho brat, mohla by ísť aj tam. v lete prišla na celý týždeň, jeden deň odišla ku svojej kamarátke, ja som poupratovala, vyprala všetko, a ona keď sa vrátila, vyprala si svoje veci, a to ešte aj večer o pol desiatej zapla práčku a hodila tam svoje kratasy, tričko a podprsenku.. ja som už bola taká nasratá.. my platíme na polovicu inkaso, ja nakupujem prací prášok, aviváž a všetko.. ona to robí naschvál.. ja už fakt neviem čo mám robiť
@maminuska
a ako ste to vyriešili s tvojím exmanželom? vidím že nie som sama kto je v takej situácií..
@slniecko81m bohužiaľ až po troch rokoch rozhodol súd že byt pripadá mne a ja som ho vyplatila.
Medzitým som sa odsťahovala z bytu do iného mesta do bytu na ktorý sme si vzali hypotéku , to bolo jediné riešenie.
Ak ona dom nechce, prečo ste ju nevyplatili z trhovej ceny ? Mali by ste pokoj, u nás rozdelenie BSM bolo veľmi komplikované.
@maminuska
lebo ona za polovicu domu pýta 62 tisíc eur, co na východe slovenska je nehorázna suma. celý dom má hodnotu cca 60 tisíc eur. ona zije na západnom slovensku, ale ceny sa nadajú porovnať na východe a pri BA.. ona je celkom mimo. minule mu povedala, aby jej vyplatil 15 tisíc, a aby dom prepísali na deti.. akože od veci.. to aj ona by nám mohla vyplatit 15 tisíc, dom by sme prepísali na deti, my by sme sa odstahovali, ona moze prist kludne byvat do domu, platit 300€ inkaso, atd, atd. a my tu budeme chodit na návstevy na cely tyzden, a uzivat si.. 😒
@slniecko81m súd môže trvať veľmi dlho, moja právnička mala prípady kedy sa to ťahalo aj 15 rokov.
Dajte dom odhadnuť znalcom a toto jej predložte. Veď aj samotný súd bude musieť vychádzať z toho akú má trhovú cenu dom v danej lokalite.
Môj bývalý manžel chcel po mne 26 tis eUR, nedalo sa s ním dohodnuť že náš majetok nemá celkom taku cenu aby som mu dopalácala do vyporiadania taku sumu , súd mu priznal 11 tis EUR a teraz sa ešte súdime o poplatky ktoré su obrovské.
@maminuska
ja viem, ze su poplatky obrovske, ale s nou sa neda dohodnut.. niekedy mám pocit, ze ona to vobec nechce, aby bola cim skor vyplatená z domu, lebo v lete ked som jej povedala do oci, ze ked bude vyplatená z domu, tam uz nikdy nesmie vkrocit, ostala uplne zarazená..
@slniecko81m ak je RD jeho a su rozvedení, tak jej moze zrusit trvaly pobyt a do domu ju nepustit. Co sa tyka BSM (spolocne nadobudnuteho majetku) - to nema vplyv na to, ci moze chodit do domu. Proste vymenit zamky. Oni sa bez sudu nevedia na vysporiadani dohodnut?