Anulovanie manželstva som začala riešiť hneď ako som podala žiadosť o civilný rozvod bezdetného a veľmi krátkeho manželstva. Zašla som za miestnym farárom s prosbou o pomoc pri vybavovaní anulácie. Ten mi ozrejmil, že anuláciu môžme začať riešiť až po civilnom rozvode. Ešte v ten deň som mu odovzdala všetky možné dokumenty potrebné k anulácii a v blízkej dobe som mu zohnala ostatné potrebné doklady. Pri našom ďalšom stretnutí (ktoré bolo istý čas po civilnom rozvode) na mňa kňaz vyskakoval, že som prišla za nim neskoro (medzi časom som chodila do práce a externe doštudovala vysokú školu, takže som fakt nemala čas na iné vybavovačky) a taktiež, že som si dôvody pre anuláciu a celkový rozvod vymyslela (na to "prišiel" po preštudovaní rozvodových papierov. Rozvádzala som sa kvôli týraniu, ktoré síce trvalo ešte pred manželstvom, ale to je na dlho ... v rozvodových papieroch samozrejme môj ex manžel splietal neskutočné výmysly o mne a to kňaza utvrdilo v tom, že klamem - no coment ...). Od tohto kňaza som zobrala všetky moje doklady, ktoré som mu poskytla. Ako mi môže pomôcť, keď mi sám neverí ? Na pol roka som môj pokus o anuláciu odložila, bola som sklamaná z prístupu kňaza ku mne a môjmu prípadu. Medzi časom na svet prišla novinka - anulovanie bude možné za nových podmienok od 8.12.2015. V decembri som si teda vyhľadala iného kňaza, ktorému som rozpovedala o mojom probléme s anuláciou a s miestnym kňazom. Doniesla som mu aj žiadosť o anuláciu, ktorú som sama skúsila napísať. Prosila som ho len o pomoc pri oprave žiadosti o anuláciu. Ten sa mi však ponúkol, že mi pomôže a bude ma aj zastupovať v cirkevnom súde. Veľmi ma potešila takáto ochota cudzieho človeka. Dal mi za úlohu zohnať ešte nejaké dokumenty. Cez vianočné sviatky som ho vyrušovať nechcela a tak som sa mu ozvala hneď po troch kráľoch, že mám zvyšné dokumenty. Vtedy mi oznámil, že sa môjho prípadu vzdáva, no moju žiadosť mi opravil tak, aby som ju mohla zaslať. To, o čom som sa dočítala na internete, že treba doložiť k žiadosti o anuláciu som zaslala, pričom ma cirkevný orgán požiadal o zaslanie niekoľkých ďalších dokumentov. Tie som tak isto zaslala a po mesiaci mi prišla odpoveď, že sa budú mojím prípadom zaoberať, uviedli v ňom dôvody pre anulovanie a tak isto uviedli, že je potrebné navštíviť znalca. Nájde sa tu niekto ochotný, kto mi povie, aký bude ďalší priebeh anulácie ? Keďže už fakt neviem, na koho by som sa v tejto veci mohla obrátiť.
@barbiebarbora no musim plne suhlasit s @guinevre ... davas moc rozhodovat o svojom zivote, manzelstve cloveku, ktory nema paru o tom co si prezivala, ako si sa citila, co sa stalo... a preco si sa tak rozhodla..a to len pre blbe papierovacky akoze "Boh ta rozviedol", ale realne tvoje manzelstvo skoncilo uz aj pred Bohom, nefunguje, ste od seba a nebude fungovat...a stempel z vatikanu tomu neda "punc".
Je mi luto ze si zazivala tyranie, prave preto nedovol aby niekto s tebou takto nechutne manipuloval. Nie kazdy farar/knaz je aj nasledovnik Krista...
@barbiebarbora môj obdiv ja som po civilnom rozvode nemala sil na cirkevny. Podala som o anulaciu az rok neskôr. Šla som za našim fararom ten ma milo prijal povedal čo mam všetko pozhaňať spisali sme spolu dôvody a on to sam namiesto mňa odoslal. Upozornil ma, že je to na dlho a naozaj trvalo to dva roky kym moje manželstvo zanulovali. Ja mam aj take informacie, že pokiaľ nemaš noveho partnera, alebo priateľa tak ti farar môže udeliť dišpenz a môžeš primať sviatosti. No neboj teraz je mimoriadny rok milosrdenstva tak len ver a modli sa.
Ahojte, čo sa zmenilo vlani v decembri, čo sa týka anulácie? Po novom sa to rieši rýchlejšie? Vie niekto poradiť?
@barbiebarbora ja myslim, ze ked sa tym "budu zaoberat", ze ti neostava ine, len cakat. prip. sa opytat tych, co ti to napisali, ze ci mas dalej nieco v tej veci robit. tu ti asi nikto nic lepsie neporadi...
@tojada ja som z toho, co sa okolo toho hovorilo pochopila, ze sa mal ten proces nejako zjednodusit a ano, ma to trvat kratsie v zmysle nie 5 rokov ale mozno 1-2 roky. ale to zavisi urcite od konkretneho pripadu.
@guinevre tak vies, ked niekomu nepriamo naznacis, ze je blbec, fakt velmi nepomozes. a mimochodom v cirkvi okrem toho ze verime v boha, verime aj, ze knaz je na zemi jeho zastupcom a nie len niekto v ciernom s bibliou v ruke.
@paskolinka Ja som nikomu nepriamo nenaznacila ze je blbec, tak mi je luto ak si sa v tom spoznala. Ten kto naozaj veri v boha nepotrebuje bozieho zastupcu, ktoreho mimochodom sam noh tam ani nepostavil. Poznam ludi co studovali za knazov, a su tam vseliaki, nie kazdy je vobec hodny takeho titulu, a dovody na to, ze si taku "pracu" vybrali su rozne. Navyse, moze to byt aj sam zastupca bohu, ked mi povie, ze moje uz rozvedene manzelsvo v ktorom som bola tyrana nerozvedie, alebo ze umele oplodenie je hriech, tak osobne by som toho "zastupcu boha" mala hlboko v pazi. Ale ludia su rozni, tak chapem, ze kazdi mame ine kriteria na vsetko.
verit mozes comu chces, ale Boh nepotrebuje zastupcu...Boh je vsadepritomny a dokonaly... a knazi tak ako my ostatni, sme len ludia, mozme sa mylit, ublizovat... urobit x chyb... nerobme z ludi "bohov".
@mima4 presne tak verit mozes comu chces
Ja túžim po anulácii, neprajem si byť "trestaná" od cirkvi za to, že som sa rozviedla. Nie po tom, čo všetko som zažila. Život ma už poriadne trestal. Vediem úplne nový život a chcem mať šancu opäť sa tešiť raz na svadbu v kostole s novým priateľom. 🙂 A jediná šanca ako to dosiahnuť je získať anuláciu 😒 Len ten prístup kňazov ... už nemám chuť sa ísť prosíkať ďalšiemu kňazovi o pomoc, nech mi aspoň poradia presný postup, čo a ako mám pri tej anulácii robiť. Nespomenula som, ale prvý kňaz mi povedal, že je potrebné ma potrestať za to, že som sa vydávala mladá a rýchlo sa rozviedla (myslím, že na tresty je tu ten hore). Ten druhý kňaz som dostala echo, že sa zľakol pomstychtivej podnikateľskej rodiny môjho ex. Už viem, že dôverovať sa nedá tak ako štátnym podplatiteľným orgánom, tak ani kňazom (aspoň tým, s ktorými som mala dočinenia). V tomto štáte nie je orgánu, ktorý by sa zastal, pomohol alebo ochránil týranú ženu.
@barbiebarbora tak si najdi knaza, ktory je empaticky a ma dar od Boha pre pracu s ludmi, s rozvedenymi atd... nie kazdy clovek ma tieto schopnosti.
@paskolinka Díky za odpoveď.
o anulovaní manželstva rozhodne len jeden stupeň cirkevného sudu (pred tým to boli 2 stupne), takže anulácia prebehne podstatne rýchlejšie (pri istých prípadoch by to malo byt okolo 45 dní). A anulovanie bude stáť menej peňazí ako to bolo pôvodne. 🙂
@tojada info pre teba 🙂
@barbiebarbora Ahoj, zaujíma ma ako to dopadlo, či je to už vyriešené a ak áno ako dlho to trvalo? Ďakujem
@barbiebarbora ...a taktiež, že som si dôvody pre anuláciu a celkový rozvod vymyslela (na to "prišiel" po preštudovaní rozvodových papierov. Rozvádzala som sa kvôli týraniu, ktoré síce trvalo ešte pred manželstvom, ale to je na dlho ... ja vidim hned 2 dovody proti..preco si klamala? chces vstupit do posvatneho manzelstva a uz s klamstvom? Toto vidia ako "charakter"..a druhe ze to bolo uz pred manzelstvom...takze si to vedela ..moze sa Ta opytat preco si potom do takeho vztahu vstupovala?..Chapes ,ze potrebujes padne dovody na to aby anulovali sobas...bud ze si nieco nevedela az po svadbe ,alebo ine vazne dovody ...ja som to zazila ..viem o com hovorim..
@barbiebarbora Prepac, asi ti tento prispevok velmi nepomoze s tym na koho sa obratis, ale nevadi. Mozem aspon vyjadrit svoj postoj k takomto a podobnym problemom.
Mne sa neda verit, ze si dovoli v 21. storoci vysokovzdelany clovek (ked ide o "studium" na Sv. Alzbete, tak toto beriem spat) nechat sa takto manipulovat chlapom ktory je akoze manazer na komunikaciu s bohom len preto, ze si obliekol dlhe cierne saty a ma v ruke Bibliu. Ja viem, ze je v ludskej prirode potreba aby niekam patril, do nejakeho spolku, potreba aby veril v nejaku nadprirodzenu silu, alebo boha, a to je fajn, ale aby mi farar urcoval ci moje uz civilne rozvedene manzelstvo moze byt rozvedene aj "pred bohom", a filozofovat o tom, ci dovody boli pre boha dostatocne dobre ci nie, tak toto je naozaj moc. Keby mi farar toto povedal, otocila by som sa a zbohom, a ak sa zase chcem vydat, bolo by mi jedno co si farar o tom mysli. Je to TVOJ zivot a farar nie je boh! Je to obycajny clovek ako vsetci ostatni, sam pan boh ho nepostavil za svojho PR-a, cirkev by uz mohla trosku nabrat rozumu, ale zrejme je to tazko po tom co panovala skoro 10 storoci v stredoveku, a nenazyvaju to darmo "temne casy", lebo v mene boha vtedy vedeli aj spalovat na namesti nevinnych ludi, vedcov a umelcov kazdy tyzden. Dakujem pekne, taketo problemy a natahovacky s cirkvou v zivote nepotrebujem.