Anulácia manželstva. Musí sa zúčastniť aj protistrana?

lilien1157
21. jún 2024

Pekný deň. Chcem sa opýtať. S exmanželom sme rozvedený dva roky, podala som žiadosť na anuláciu manželstva. Všetko po právnej cirkevnej stránke je ako ma byť, podmienky k anulácii spĺňame. Moja otázka znie. Exmanžel s anuláciou súhlasí ale žije a pracuje v Amerike. Anulácia môže ďalej pokračovať aj bez jeho účasti? Poslali mu žalobnu výzvu, ktorú prevzala jeho mamka a tam sa mal k skutočnosti vyjadriť. Pán farár mi povedal, že sa zúčastniť nemusi , v tomto prípade, ak nechce, tak ani vyjadriť. Ale na cirkevnom dokumente je napísané aby sa vyjadril. Už predtým v žiadosti o anulaciu som mala od neho notársky overené potvrdenie o tom, že súhlasí s anulaciou ale z dôvodu prace v zahraničí sa nemoze zúčastniť na anulácii. Dokument mu poslali pred polrokom. Bola tam doba tuším tri mesiace do kedy sa ma vyjadriť. Nevyjadril sa, po prvé on sám nechcel a nechce s tým mať nič spoločne pretože tvrdí, že on sa ženiť už nebude, jeho to nezaujíma a po druhé mu rovnako farár oznámil, že môže odmietnuť aj účasť bud to priamo napíše , že sa odmieta vyjadriť alebo jednoducho to odignoruje. No keďže stále žiadna odpoved, tak sa chcem opytat, či ma s týmto niekto skúsenosť. Či sa ma znova nejako vyjadriť, že nemá záujem sa zúčastniť a s tým nič mať alebo čakať. Viem napísala som to asi komplikovanie ale verím, že ten kto si s tým prechádzal ma pochopí. Ďakujem za odpoved.

gejb
21. jún 2024

@lilien1157 farár ti povdal že sa zúčastniť nemusí, a ten s tyým skúsenosti. Manžel nemusí robiť vôbec nič.

j.sarika1710
21. jún 2024

Ahoj, nemusí sa zúčastniť, dobré je, aby dal vedieť, že sa zúčastniť nechce tak, aby mali na diecéznom súde oficiálne vyhlásenie, že nebude participovať na procese. Je pomerne bežné, že jedna stránka nespolupracuje. Ak budú dôvody neplatnosti manželstva preukázané, nie je to prekážka.

korylan
21. jún 2024

@lilien1157 môžeš mi napísať sukromne

lilien1157
autor
21. jún 2024

@j.sarika1710 Stačí aj to vyjadrenie, ktoré už na arcidiecézu pri žiadosti o anulaciu poslal? Dal mi oficiálne notárom overené potvrdenie, kde sa vyjadril, že súhlasí ale nebude prítomny , pretože pracuje v zahraničí. Ďakujem veľmi pekne za informácie .

dadka1997
21. jún 2024

@lilien1157 ak sa mozem spýtať, za tu anulaciu si aj nieco platila?

k47
21. jún 2024

Potvrdenie máš, farár ti vraví, že ďalšie netreba, takže nevidím problém. Ten posledný list je zrejme len šanca preňho zmeniť názor. A ako vravíš, lehota už vypršala.

lilien1157
autor
21. jún 2024

@dadka1997 aktuálne ešte nie. Ja anulaciu riešim v Prahe , priamo na arcidiecéze som bola vypovedať pri cirkevnej právničke, ktorá to všetko spisala. Ešte som neplatila nič. Ale povedala mi, že dodatočne oni budú odomna žiadať za začatie konania , za právnika a neviem za čo všetko ešte. Plus/ mínus od 4000-7000 Kč- Vraj sa to odvíja od toho, čo všetko budú chcieť ešte dokladovať, niekde môžu chcieť posúdenie od psychológa atd. Zatiaľ ešte vôbec netuším koľko to všetko bude stať .

colsami
21. jún 2024

Je to tak ako pisala
@j.sarika1710

zmrzlinka8
21. jún 2024

@lilien1157 to bude stačiť. aj keby jeho vyjadrenie nebolo, tak to nie je prekážka, jednoducho sa nezúčastní a ak sú dôvody, tak sa anuluje aj bez neho.