Anonymné udanie na sociálku

5. dec 2022

Ahojte, mám na vás otázku. Chcela by som podať anonymné udanie na sociálku, no zatiaľ viem len meno a priezvisko, adresu žiaľ nemám. Otec s nimi nežije a adresu nemá, matka mu ju nenahlásila, vieme však kde je predmetné bývanie. Ide o to, že poznám jedného chlapčeka, je to chudiatko. Má chvíľu trvalé zuby, už ich má vyhnité, žiadne hygienické návyky, žiadna normálna strava, matka popíja každý deň, dieťa je väčšinou niekde odložené alebo doma zasypané hračkami (nejde o chudobnú rodinu). Do školy chodí pár mesiacov už má päťky (neviem presne či to je hodnotené smajlíkmi alebo ako), poznámky že nemá hotové úlohy.. keď ide domov je viditeľné nervózny, nechce povedať nič o domove, občas mu niečo ujde.. napr že sa hanbí za mamu, lebo, kradne v obchode, alebo že opitá 2x zvracala a padla zo schodov, ako doma pred ním vulgárne nadáva,..myslíte, že by mu mohla sociálka pomôcť? Nechcem uvádzať bližšie detaily o tom, akú úlohu voči nemu hrám ja,pre istotu, chcela by som mu pomôcť, je mi ho veľmi ľúto no bojím sa, že sociálka by mu len zhoršila situáciu, ak by si na ňom matka vyvršila, že tieto informácie vyniesol z domu.. ďakujem za rady

emmi101
5. dec 2022

Rovno sa obrat na socialku a uvidis, ci s tym budu vediet nieco robit. Len aby to nebolo v konecnom dosledku este horsie ako to ma chlapec doma teraz.

autor
5. dec 2022

@emmi101 presne toho sa bojím

ibrunova
5. dec 2022

skús ÚPSVaR

anjelicek26
5. dec 2022

Telefonat na socialku znamena aj poradit sa o danej situacii a sposoboch jej riesenia. Oni tu rodinu mozu preverit niekolko krat, popytat sa susedov, ze co si vsimli. Bud ta, co ako prva to dieta vypocuje po dlhej dobe. Horsie ako teraz neverim, ze to moze byt pre neho.

emmi101
5. dec 2022

Este mi napadlo privolat aj policiu, ak by vyskytol nejaky problem, ze mi rovno prisli a zakrocili. Len to nevies, ako moze cele dopadnut.

zuzka1_zuzka1
5. dec 2022

Tiež by som skúsila rovno tam... a či by to nebolo horšie, no podľa mňa by bolo horšie ak by si to ani neskúsila,neviem v akom ste vzťahu nevh ťa to potom nemrzi.

anjelicek26
5. dec 2022

btw. kontakt na otca nemas? Kludne potom ist ako svedok na sud, v akom stave dieta bolo, nech zveria maleho jemu...aj toto by - mohla byt cesta.

melanta
5. dec 2022

Ja som názoru, že ak dieťa trpí, akýmkoľvek spôsobom, tak to treba riešiť. Okrem sociálky či UPSVaR by som aj otcovi (ak exituje a je v poriadku) pomohla so žiadosťou o zverenie dieťaťa do jeho starostlivosti. Nezatvárať oči predtým. To, čo popisuješ je samo o sebe peklo pre dieťa, neriešiť lebo čo keď, nie je určite na mieste.

babalenka
5. dec 2022

Ja by som to riešila zhoršiť už nemá čo tam .Nemá dieťa splnené podmienky na normálny život keď mamu má spytu pod obraz boží .A keď sa mu niečo stane kým bude mať takú mamu zabudne ozrata vypnúť plyn alebo čo však to nie je sranda .Kebyže dieťa má aspoň 15 tak s avie kus už o seba postarať ale toto ešte nevie nič.Ah na sociálku by som zavolala ani úrad práce a rodiny nech to riešia

autor
5. dec 2022

@anjelicek26 len to je ďalšia vec, že neviem, či sa mi chlapec ešte po tom zverí. Neviem komu ešte hovoril tie konkrétne veci, či iba mne alebo má ešte niekoho, komu sa zdôverí.. ale ak mu spôsobím doma problémy a mama bude "na neho zlá kvôli tomu" tak už mi dôverovať určite nebude 😔

lenuska9999
5. dec 2022

Určite to rieš a pomôž tomu malemu. On si sám pomôcť nevie...

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bluka2
5. dec 2022

Prečo anonymné? Normálne zavolaj a poraď sa vo vlastnom mene. ALE ja by som sa pred "udanim" pokúsila porozprávať s matkou a ponúknuť jej pomoc (samozrejme, ak máš kapacity).
Možno by jej stačilo, že niekto to vie a uvedomila si, že musí niečo zmeniť.
Ak sa ti zdoveruje chlapec, môžeš mu aj ty vysvetliť, že si ma umývať zuby a prípadne aj iné hygienické návyky, čo postráda.
Ak má taký prospech v škole, predpokladám, že si problém všimol aj učiteľ/učiteľka.

autor
5. dec 2022

@bluka2 čo sa matky týka, jej ochota komunikovať je nulová, pri najmenšom náznaku kontštruktívnej kritiky útočí.
Čo sa umývania zubov a rúk týka, chlapec to nerobí aj keď sa ho iné okolie snaží motivovať, napr dostal kefku s obľúbeným motívom a jahodovú zubnú pastu, bolo mu ukázané ako, ostatní si zuby čistia.. jednoducho nerobí to a nebude, lebo doma to nikto nedodržiava, nik mu to neukazuje, nemotivuje ho a on sám sa v jeho veku nevie motivovať a racionálne pochopiť, prečo je to pre neho dobré.
V škole zrejme nebude obľúbený, vraj tam nemá kamarátov a deti sa mu smejú. Bližšie neviem, len toto mi povedal, mame o tom povedať nechce a učiteľky sa bojí, podla jeho slov je zlá a citujem "aj tak by mi neverila, že sa mi smejú, lebo ja keď poviem tak som sám a oni sa lepšie učia a je ich viac" .. takže tipujem, že už to skúšal aj s učiteľkou, minimálne tie posmešky v škole. Tipujem však že on sám je niekedy iniciátorom nejakej šikany, pretože vidím že keď je medzi deťmi tak sa im sám začne vysmievať, je zákerný a podobne

katkaseiner
5. dec 2022

reagujem len na tu poslednu vec co pises, ze je iniciatorom sikany... z mojho pohladu sa snazi od sameho sema odputat pozornost tym, ze ju uvedie na niekoho ineho (tiez ma dcera niekoho podobneho v triede). Takto nesikanuju jeho, ale niekoho ineho...

autor
5. dec 2022

@katkaseiner áno ja myslím, že to robí, lebo by chcel zapadnúť, a vidí, že keď jeho niekto šikanuje pridá sa k nemu veľa detí..Asi tiež chce získať pozornosť, ktorú doma nemá

bluka2
5. dec 2022

Ja by som sa možno poradila s nejakou psychologičkou, ako v tomto prípade postupovať.

babalenka
5. dec 2022

@bluka2 to je tiež dobrý nápad psychologicka a autorka skús povyzvedat či ju nemajú na škole nech s ním zacne pracovať a ak máš možnosť pracuj s dieťatom aj ty

lindous
5. dec 2022

Ak sa necítiš zatiaľ na nejaké oficiálne riešenie situácie a nahlasovanie, skús sa ozvať na Detskú linku istoty, posyktujú aj pre dospelých sociálno-právne poradenstvo, verím že ťa navedú ako ďalej postupovať http://www.ldi.sk/dospeli/spp/

kacena4
5. dec 2022

ak vies kam chodi do skoly skontaktuj sa s nimi oni to doriesia cez socialku

lianka123
5. dec 2022

Ahoj. Ja Ti poradit neviem. Ale... pred tym ako by som taketo nieco urobila, mala by si mat plan B. To znamena zistene pomery v sirsej rodine, ci sa ho nevie ujat babicka atd... ja si myslim ze decak moze byt horsie riesenie ako to, co ma teraz. Aby si mu neurobila tzv medvediu sluzbu.

katkine_terapie
5. dec 2022

Ak mas moznost obrat sa na MU oddelenie socialnych veci, zvycajne su tam pracovnicky, ktore problemove rodiny poznaju, maju zmapovanu situaciu v obci/mestskej casti. Vedia sa skontaktovat aj so skolou a preverit informacie. UPSVaR by som riesila az nasledne resp. nechala by som to na oddelenie soc. veci.

3009
5. dec 2022

Ja ti poviem o jednom skutočnom prípade. Mamka umrela deti vo veku 5 a 8 rokov. Otec sa na ne vykašlal, nechával ich sám doma,v škole sa neučili, poza školu chodili a každý sa snažil im pomôcť, ale oni na to kašlali, lebo kašlal na nich otec. Keď došli do puberty vieš ako to skončilo: jeden išiel do diagnostického ústavu na 1 rok a druhá chodila po psychiatrii. Mnohí roky nad nimi zatvárali oči a nikto nechcel byť ten zlý čo to nahlási sociálke, až nakoniec to urobila škola, ale keď bolo už dosť neskoro. Tie deti sa vždy boja toho rodiča čo je s ním, lebo ten sa mu vyhráža že ich zoberie sociálka a dajú ho do deckého domova a toho sa tie deti boja a preto je tam patová situácia. Netreba to tak nechať. Tomu dieťaťu je pri takom rodičovi v konečnom dôsledku horšie ako v detskom domove.

any_soj
6. dec 2022

Ahoj. Kontaktuj Návrat niekde v okolí. Robia aj výjazdy pravidelne do iných miest. Pracujú (okrem iného) s rodinami v rozpade, v situácii ako opisuješ. Aby dieťa nemuselo preč, snažia sa naprávať situáciu v rodine.