Dobrý deň/Ahojte
Ide o to Môj Manžel má nemanželské dcéru (10)
Platí svojej Ex manželke alimenty v sume uznania na súde plus ona od neho pýta peniaze navyše a pomimo na plavecký na papuče a tak ďalej oblecenie ma u nás všetko čo potrebuje od ponožiek cez plavky až po bundy všetko zimné aj letné prechodné plus oblečenie ma kone obuv ma u nás tiež (vraj to ma všetko aj u nej ) na začiatku septembra sme jej kúpili celú školskú výbavu na meno Jej mamy teraz to chce znovu od septembra chcem sa opýtať môže toto všetko vyžadovať od môjho manžela? Teraz bude u nás celý mesiac až dva rozmýšľali sme čo by mohla urobiť ak by sme alimenti neposlali je to striedava starostlivosť
Ale keďže býva s matkou od nás ce, 300km je u nás cez školu len každé 2 týždne cez víkend v piatok po skole pre ňu a v nedeľu na 15 domov čiže u nás ma v prepočte vysie výdavky ako u matky poprosím vás o radu cestujeme pre ňu autom len my vždy
@martinkatinka v rozsudku je napísané skoro nič sú tam priznané alimenty ktoré platíme a nič viac som tam nenasla na túto alebo podobnú tému chcela som vedieť iba ci keď nepošlem môže s tým ísť na súd ?
@esteresterester ked neposle dohodnuté, samozrejme, ze je problem.
@esteresterester musí platiť. Nemôže si povedať len tak, že zaplatil som minule plavecký, tak teraz nezaplatím výživné
Narobil by si len a len problemy
Toto je na komunikáciu s ex. Že je ochotný platiť niečo navyše ale treba sa rozumne dohodnúť
@pribinak nebolo to myslene že koli plaveckemu nezaplatí skôr to bolo tak ze ona u nás bude cele 2 mesiace a ci to musí zaplatiť oba mesiace keď tam ani dcéra nebude
@esteresterester
Musí
@esteresterester ale to ma byt v rozsudku.... Ale ak to tam nie je, tak aj tak plati, ze to musi uhradit. Alebo podat voci tomu namietku... Ale to nie je len tak, proste to treba pisomne.
@esteresterester pokial v rozsudku nie je že cez prázdniny nemusí platiť keďže maloleta trávi čas u otca a nie u matky, tak platiť musí
Ale toto je presne priestor na komunikáciu. Pozri, dcéra bola celu dobu u mna, ty si na ňu nemala náklady, odlož peniaze na školské potreby
@esteresterester je to jeho dieta. Je normalne a prirodzene, ze prispieva aj na vacsie vydavky. A ano, to, ze dcera bude s vami, neznamena ze si smie znizit ci dokonca nezaplatit vyzivne.
Moj alimenty neplati, ked su deti u nas. Veci navyse kupujeme, lebo ved preco nie. Oni sa teda ale vedia rozpravat ako dospeli a nemusi to riesit tretia osoba (napr. ja).
Ak si nieje isty, nech sa predsa opyta pravnika.
@esteresterester ,esacne alimenty platit musi, no vydavky navyse nie, to predsa matka zrejme zapocitavala, pri ziadosti o vyzivne.
pripadny plavecky/lyziarsky, pokial nebol zapocitavany do vyzivneho by som uhradila, ale papuce? nie.
On sa musi riadit rozsudkom a ked je tam napisane napr kazdy mesiac k 15 dnu, tak musi zaplatit KAZDY mesiac. Vyzivne je vzdy a je jedno, ze je u vas (mame podobny pripad). Vsetky vydavky mimo vyzivneho su len o jeho rozhodnuti (ze kupi papuce, ze prispeje navyse na kruzok, ze nakupi celu skolsku vybavu). Ono tym, ze u vas ma vsetko svoje a “nemusi” si nosit - su to vydavky ako svina. Aj my to tak mame. Ak si niekto mysli, ze to konci vyzivnym vzdy sa len zasmejem, lebo na toto dietatko mame vyssie vydavky ako na nase spolocne. Ak by nezaplatil co i len jedno vyzivne moze to matka podat na exekuciu a to by som neriskovala nikdy. Je to z matkinej strany (bohuzial aj vo vasom pripade-aj ked vas absolutne chapem) opravnene.
@esteresterester a vadí to aj tvojmu mužovi, alebo len tebe? Muž pravdepodobne platí, lebo chce. Ak by nechcel, nič by jej navyše neplatil. Ako ste na tom finančné? Je to tak, ze potom chyba vám? Ak áno, tak chaoem že to riešiš, ak nie, nerieš.
Dieťa je naozaj neskutočne dráhy špás. Prakticky sa mama o ňu stará sama celý rok. Ak platí tak, ako je to u nás bežné od 100-200e je to naozaj príšerne malo. Vy si platíte bývanie dvaja, ona je na to zrejme sama. Ak má utiahnuť byť, tých 200e nie je ani polovica za nájom. Nehovoriac o strave, skolnom, krúžky, oblečenie (papuče sú len taka kvapka....) nejaký výlet, kamoške Ak ide na oslavy nejaký darček, je leto- zmrzlina.... Ja slobodne matky budem vždy obdivovať a je to pre mňa scifi, ako dokážu vyžiť. Kamoške platí ex 60e. Kopla by som takých chlapov vieš kde.....
Možno by pomohlo keby si aspoň približne napísala koľko plati, ale každopádne si myslím, že tvoj muž je jeden férový a správny chlap. Tak to ma byt. Nie len potvrdiť trvalý príkaz a život gombicka. Naozaj tie výdavky počas roka vedia byť neúnosné.
Máte svoje deti?
výživné platiť musí, nemusí platiť výdavky naviac čo si ex zažiada....ak ide na pavecký - nech to exmanžeka zdokladuje a preplatiť 50%,,,,ale zase nie všetko čo si exmanželka zmyslí.....
Môj kolega platí alimenty 700e mesačne. Okrem toho všetky ostatné väčšie výdavky na polovicu!! Je to fair. Je to jeho decko. Tiež ho máva cez leto veľa, cez týždeň tuším každý druhý týždeň máva dlhý kedy je u neho od stredy.
@esteresterester chúďa to dieťa
@esteresterester Samozrejme ako je to na dohode. Musí byť snaha z oboch strán. Nech sa rodičia dohodnú.
Len viem, že je to slovíčkarenie, ale dieťa nie je nemanželské, ale z prvého manželstva. Pre mňa osobne sakra rozdiel. V dobrom radím, dávaj na to pozor komu to takto povieš, lebo si budú myslieť, že muž ťa podviedol a z toho vzťahu sa podarilo dieťa 🙈
Bez ohľadu ci je dieťa nemanželské. Muž ta podviedol a nedal si ani toľko námahy aby sa dostatočne chránil. Alebo je to dieťa z prvého manželstva. Zaplatiť musí to co je v rozsudku. Nič naviac nemusí ale je to jeho dieta
@klarolinne a ja že čo mi tu nesedí, ex manželke platí na nemanželské dieťa 🤦
Asi to nebude chápavá s prajna macocha...
No to ze dieta je u vas, neznamena, ze nemusi platit alimenty. To je jedno ci striedva alebo nie, vyzivne pokryva potreby dietata a rozdiel v prijmoch rodicov, takze matka bude napriklad platit najomne ci energie a podobne...
Co sa tyka zvysku, nuz je to na rodicoch ako sa dohodnu, mne nepride divne, ak otec prispeje dietatu na plavecky a podobne. Najma ak si to moze dovolit. Je to aj jeho dieta. Co sa tyka cestovania, neviem, kde byvali predtym, ale ak sa odstahoval otec, tak je tiez normalne, ze po nu chodi on. Netvrdim, ze dietatu musite kupovat celu skolsku vybavu, a sakra preco na meno matky? Ved matka snad uz do skoly nechodi?! Ale dietatu! Prispiet moze, ale nemusi, je to na nom.
A suhlasim s @klarolinne to nie je "nemanzelske" dieta, uz to samo vyjadrenie poukazuje na Tvoj postoj k nemu :( je to dieta z prveho manzelstva, predosleho vztahu atd, ale nie nemanzelske!
pre informaciu:
nemanzelske dieta = dieťa narodené slobodnej matke, prespanke. napr. nezákonné, vykurvenec, prespanča, najdúch, bastard, panghart
@zuza265 no zalezi na tom, ako sa na to pozeras a ako su ludia inteligentni a to vacsinou nie su. Ale matka nemoze odist na kraj sveta bez suhlasu otca... teda aspon nie s detmi, sama ano. A tusim bola v navrhu aj novela zakona, kde dokonca na prestahovanie mimo okres potrebovala suhlas otca, netusim ci to preslo. Na prepisanie dieta do skoly potrebuje suhlas druheho rodica atd atd atd. Takze ak sa nedohodnu, alebo ex chce robit prieky, lebo aj taki su, tak to znasa matka...
@esteresterester Veď nezaplaťte, rovno by som na neho podala trestné známenie, neplnenie vyživovacej povinnosti je totiž trestné, aspoň si pôjde schladiť hlavu do chládku. A o aké nemanželské dieťa sa jedná keď ju mali počas manželstva??? Ty čo si za chuderu??? A čo, že je dievča u Vás celé leto, veď cez rok ju máme maximaláne 4 dni do mesiaca. Keď si taká chudera nemala si sa ulakomiť na muža s deckom!!! Chúďa dievča...
@esteresterester platiť musí výživné. Pomimo nemusí platiť nič. Takže je jedno či bude u Vas mesiac alebo rok pokiaľ je v rozsudku výživne XXX - platit musí. Ale ! Nič navyše platiť nemusí. Ak sa jej nepáči výživné - ona môže podať žiadosť o zvýšenie.
@esteresterester musí,
Ale ved treba pozriet ako to je v rozsudku. A samozrejme, manzel ak chce platit nieco navyse, nech sa paci.