Ahojte, chcela by som sa spýtať aké výživné Vám platia bývalí na 15 ročné dieťa? Mne totiž bývalí platí toľko ako keď mala 5 rokov. Ale podľa neho je to nadštandardná suma... A o zvýšení nechce ani počuť 😒 Ďakujem
@zuzkalujza a co riesis to, ci to otecko chce alebo nechce pocut??
proste navrh na sud, ak sa vyzivne nezvysovalo desat rokov, minimalne o 4% rocne by som ziadala a ak by som nepresadila, tak by som chcela aby sudca zdovodnil, ze preco nie 🙂
- pri aktualnom vyzivnom 100 eur a rocnom zvysovani o 4% to mas aktualne po desiatich rokoch ak som to dobre ratala 148 eur...
@20tatianas Ďakujem za odpoveď. No u mňa je to o to zložitejšie že bývalí muž podniká a nie všetky príjmy má priznané. Teda respektíve to má tak, že má akurát to životné minimum priznané.... No vôbec si tak nežije... Dovolenky s frajerkami, golf, wellness..... a kopec iného. Radila som sa s právničkou a ona mi povedala, že by som v takomto prípade mohla prísť aj o to čo mi dáva. Teda viac menej dáva. Mala by som od neho dostávať 120 eur k 15 v mesiaci. No ešte nikdy mi ich nedal sám od seba. Vždy si ich musím viac krát pýtať, aby som ich vôbec dostala. Minulí mesiac mi nedal nič...... vraj nemá 😖 Voľakedy si aspoň brával dcéru na víkend a občas jej aj niečo kúpil, no teraz nula bodov.... Najhoršie na tom je, že už to aj ona vníma a často začína hovoriť o tom aká mu je ukradnutá.... Minule bol v našom meste - býva inde ako mi - a ani sa jej neozval, tak mu zavolala a on je povedal, že bol na golfe a nie za ňou...... 😠 hlupák!!!!!!!!
@kaktusik007 no on má priznaný len minimálny príjem a s toho by vyšlo, že ani tých 120 by mi nemusel dávať. O tom som sa už radila s právničkou.
akurat... som pozerala, za rok 2013 je inflacia 1,4 % 🙂 a nie 4.. takze si to pozri na statistics.sk - a plus si prihod minimalne 60 eur k tomu - lebo vek dietata
@zuzkalujza nie je podstatne, aky plat ma... podstatne je, aky plat by v odvetvi, v ktorom robi, a v lokalite, kde robi, mohol dosahovat.
cize ak je murar, a zije v banskej bystrici... moze mat sice plat 350 eur mesacne, ale ked je tam priemerny plat pre murara 900 eur, tak sa vyzivne moze ratat z toho platu, ktory by on mohol zarabat (je jeho problem, ze nezaraba). -- toto je v zakone prave kvoli takym, ktory na papieri jedno, a na ruku druhe.
potom to, ze tych 120 plati - je dokaz, ze asi minimalny prijem naozaj iba nema --- ved ktory clovek s platom 350 eur plati DOBROVOLNE vyzivne, co je takmer polovica jeho prijmu???? a to akoze z tych zvysnych 220 eur si plati byt, stravu, pripadne auto, oblecenie??? to mu akoze myslis ze sudca zozerie aj s navijakom????
ahoj. tých 120€ máš určených súdom? Lebo ak áno a dáš si návrh na zvýšenie výživného, tak sa nemusíš báť že súd ti výživné ešte zníži zato že ex predloží že zarobí minimum. Bolo by to v neprospech dieťaťa
@daniela_m nie nemám, keď sme sa rozvádzali súd určil výživné 3500 SK - to mala dcéra 4,5 roka, keď prišlo euro, tak sme to zaokrúhlili na 120 eur.
jednej znamej deti po rozvode prisudili otcovi. Ona musi platit vyzivne 200€, sud sa vobec nezaoberal jej prijmom, je nezamestnana, dostava len socialku, dakych 60€ myslim. Takze si nemyslim, ze by na prijem sudy az tak prizerali...
@kaktusik007 žije a pracuje v BA. Má reklamnú agentúru, ktorá nevykazuje žiadne zisky len stratu...(akože..) tak sa zamestnal v miestnom rádiu za minimálku. Právnička mi povedala, že ak by prišlo k súdu, tak súd bude brať do úvahy jeho daňové priznanie a pracovnú zmluvu. Čiže minimálny príjem... tak neviem. Bojím sa aby som neprišla aj o to čo mi dáva...
@ammellia hej? lebo mne právnička stále tvrdí opak... 😒
@zuzkalujza môže zvýšiť aj znížiť - avšak znížiť len ak by otec podal protinávrh a bolo by to odôvodnené. predpokladám, že jeho spoločnosť je v strate... ale ak má nákladný životný štýl, tak dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov a ak ty ešte aj zabezpečuješ osobnú starostlivosť, tak 120 € naozaj na 15 ročné dieťa nie je dostatočné. samozrejme, je podstatný aj tvoj príjem, tvoj životný štandard a tiež výdavky na dcéru. a ak dcéra ide na strednú, je to isto dôvod na zvýšenie výživného, lebo sa jej zvyšujú náklady.
@zuzkalujza Tak potom to máš určené súdom, to nevadí že vtedy to bolo ešte v korunách, cca to vychádza 120€. Súd ti určite nezníži výživné keď si ty podáš návrh na zvýšenie, maximálne ti súd zvýšenie zamietne, ale určite nezníži, to by si musel ex podať návrh na zníženie výživného.
@zuzkalujza a pravnicke veris??? lebo... uz to tu raz bolo, ze pravnik bol vlastne na strane druhej strany.... zial. 😖
@kaktusik007 je to dlhoročná kamarátka. Moja nie jeho....
@zuzkalujza ale pozna ho, ze?
skus ist za nestrannou pravnickou. pripadne sa spytaj tu na fore na nejaku, co majú baby referencie... tych par eur za jedno sedenie obetuj a uvidis, ci bude zdielat rovnaky nazor....
vies, pod svieckou je najvacsia tma....
@zuzkalujza no tak to je fakt chrapun a kolko ma dcerka? ...inak aby priznal peniaze musi ich niekde skladovat ucty ci nejake investicie poslala by som na nho danovu kontrolu - skus sa o tom poradit s pravnickou a ak sa ti nebudu zdat jej odpovede mozem ti zohnat kontakt na fakt dobru pravnicku...
@20tatianas 15 rokov
@kaktusik007
"cize ak je murar, a zije v banskej bystrici... moze mat sice plat 350 eur mesacne, ale ked je tam priemerny plat pre murara 900 eur, tak sa vyzivne moze ratat z toho platu, ktory by on mohol zarabat (je jeho problem, ze nezaraba). -- toto je v zakone prave kvoli takym, ktory na papieri jedno, a na ruku druhe. "
Platilo by to v prípade, ak by najskôr mal plat 900 e a potom by z vlastného podnetu bez dôvodov hodných osobitného zreteľa zmenil zamestnávateľa, u ktorého by mal oficiálnu mzdu 350 e.
@draik takze mamicky deti tych oteckov, co maju minimalku na papieri a aj ked je moznost, ze s ich schopnostami, znalostami a praxou maju sancu zarabat v danom priestore a case viac, a je iba ich lenivostou, pohodlnostou ze pracuju za minimalku --- tak mamicky deti ktorych otcovia to takto robia maju akoze smolu??????
@zuzkalujza pokial viem, sud berie samozrejme v prvom rade oficialny prijem ...na druhej strane, zohladnuje aj majetkove pomery, spôsob zivota ... je na tebe, ci to budes vediet dokazat (clenstvo v golfovom klube a s tym spojene popl., dovolenky, nehnutelnosti, auta, ine jeho konicky atd) ... okrem toho, ked je majitelom firmy napr. s.r.o./a.s.(neviem, ci je FO alebo PO), tak by si mala na sude pozadovat napr. aj predlozit podiely na zisku .... urcite nevykazuje cely cas odkedy mas priznane vyzivne len stratu
@kaktusik007
Nie každý má tu možnosť pracovať za najvyššiu či priemernú mzdu v odbore a regióne, nie je to ani možné. Zároveň nie je možné nikoho nútiť, aby za každú zarábal viac len preto, aby mohol platiť vyššie výživné. Výživné zohľadňuje aktuálne majetkové pomery a príjem povinného s tou výnimkou, ktorú som spomenul vyššie. Nižší príjem obvykle znamená aj nižší štandard života danej osoby.
@draik cize ja mam stastie, ze moj ex zarabal slusne a sam od seba sa rozhodol odstahovat sa a zmenit pracu? a teda ja sa bat nemusim, ze mi znizia vyzivne, lebo on ma nizsi prijem ako vtedy, ked sa vyzivne urcovalo?
a tie mamicky, ktorych chlapi maju minimalku, tak maju smolu... no pekne... ako ja chapem, ze nie je mozne nikoho nutit, aby zarabal viac...
@zuzkalujza tym lepsie ohrad sa tym ze pojde na.strednu prechadza pubertou a bude mat vacsie vydavky aj na kulturu nakolko sa bude chcet zapojit do kolektivu 🙂 lepsie nez by zacala pit, fajcit ci drogovat normalne to povedz aj na sude ked.tak 🙂
Ahojte všetci, o týždeň ma čaká rozvod, peklo doma.doma je peklo, už to nezvládam, od januára je toho nad mieru únosnosti... chcem sa spýtať, či mi vie niekto poradiť, ako napísať žiadosť o výživné na dospelú osobu - na dcéru? Ona má 18 rokov, študuje na gymnáziu a potom ide na VŠ, syn sa bude riešiť pri rozvode, bude mať 15 rokov. Tam muž navrhol 120 eur, s čím ja nesúhlasím, nakoľko vekovo je síce maloletý, ale jeho potreby sú ako na dospelého (oblečenie, obuv, strava, drogéria). A koľko by si mohla dcéra pýať na seba od otca? ďakujem za rady....
Ahojte.Ja som rozvedena uz 10rokov a dala som ziadost o zvisenie pred 5rokmi .Moj ex mi posiela 80€ ale dcera ma uz 15 rokov a ide na strednu tak je to uz malo.Problem je ze on zije v spanielsku so svojou rodinou a neviem ako je na tom financne a ci ma nieco oficialne .Da sa to niak zistit?Vie to pravnik overit.On sice hovori ze nema ale viem ze ma lebo pre svoju druhu dceru kupuje drahe veci ale bojim sa ze vsetko ma na svojom mene jeho priatelka a ked podam ziadost tak mi vyzivne este aj znizia
súd zohľadňuje aj možnosti sa lepšie zamestnať.......čiže nie je tak úplne pravda, že vychádza len z platu.....môj ex mal určené celkové výživné vyššie než oficialny príjem...a aj v odôvodnení bolo napísané, že má možnosť sa zamestnať za vyšší plat
@zuzkalujza ahoj moja nevlastna sestra ma 9rokov a otec na nu plati 150€ zalezi od toho ake ma dieta naroky a vzdy ma mat dieta podla sudu rovnake soc. Postavenie ako rodic....cize ak sa maluje, pripadne chodi na rozne kulturne podujatia vylety zo skoly a nezvladas to platit je na mieste poziadat o zvysenie ~ skusila by som to cez mediatora mozno by sa to vyriesilo skor 🙂