prosím poradíte mi niekto??Mám 6,5 ročného syna bola mu diagnostikovaná homocystinúria je to vážne celoživotné metabolické ochorenie ktoré ma s ním dokopy 12 detí na Slovensku,má veľmi prísnu nízkobielkovinovú dietu ktorá je veľmi finančne náročná,syn ma aj detsku mozgovú obrnu (ľahšieho typu) má isť na operáciu očí majú mu meniť šošovky za umele teraz sa snazim vybavovat pre maleho ZŤP,otec prispieva na syna síce 130 eur je to dosť keby bol zdravy ale ja za jeden mesiac iba na nízko bielkovinove veci miniem vyše 250 eur a k tomu nepočítam ine veci ktore potrebuje ja pracujem iba na dohodu(( inac nemozem lebo by nemal kto chodit pre maleho do školy))... kde dostavam 80 eur plus od uradu prace nezamestnanecke ktore mi vyplatia posledny krat v aprili keby nebolo mojich rodicov tak nemam sancu prezit neviete mi poradit je daka moznost ziadat o zvysenie vyzivneho z dovodu zhorsenia zdravotneho stavu?? sud o urcenie vyzivneho sme mali minulý rok v septembri nebolo by to skoro? a prosim este sudkyna bola zvlastna syn mi chodi do specialnej skoly a ona mi zacala vycitat ze preco ho nedam do normalnej ze preco zneho robim postihnuteho vobec ju jeho diagnozy nezaujímali vyslovene nadrzala otcovi ktory pracuje u sukromnika ktory mu na papiery dava omnoho menej ako v skuttocnosti jeho plat nieje mensi ako 1000 eur mesacne ale ako to dokazat??? mozem dat aj staznost na sudkynu? ďakujem za každu radu
ahoj, dá sa zvýšiť výživné, ale najskôr by si mala vybaviť to ZŤP, aby si vedela a mala podložené, na čo máš nárok a v akej peňažnej sume ti aká dávka bude poskytnutá..v tom žiadaní o zvýšenie výživného musíš však preukázať zvýšené nároky od toho septembra ako si uviedla vtedy, napríklad v čom sa ti to konkrétne zvýšilo..trebárs lieky zdraželi pre malého, výrazne sa mu pohoršil zdravotný stav, doložiť od lekárov potvrdenie, že naozaj vyžaduje špeciálnu školu i napriek tomu, že by si ho rada integrovala do bežnej školy, že sa mu musíš venovať viac a to ťa ešte viac obmedzuje v možnosti zamestnať sa s ohľadom na to , že si živiteľkou rodiny..proste musíš zdokladovať v čom a o koľko sa ti zhoršila situácia doma..k tej sudkyni-môžeš dať sťažnosť, len musíš mať argumenty pádne na to, na čo sa chceš sťažovať...tak držím palce 🙂 dobré je odkladať si bločky od všetkého čo kupiš a zaplatíš, budeš mať hneď prehľad o presných výdavkoch, niektorí si to tak žiadajú 🙂
ZŤP - ak tvojho syna uznajú za ZŤP občana, môžeš požiadať o kompenzácie zvýšených výdavkov súvisiacich s ochorením (pozri si zákon č.447 / 2008 Z.z.)...
...do kompenzácií patrí - na stravovanie, na hygienu, na benzín...
...ďalej by si mohla žiadať o opatrovateľský príspevok, ktorý je vo výške cca 300,- € a nemusela by si chodiť do práce...
...o toto všetko môžeš požiadať, ak tvojho syna uznajú za ZŤP a jeho postihnutie bude najmenej 50%...
...ak menej, nemôžeš žiadať nič zo spomínaného...
...opatrovateľský môžeš zdôvodniť tým, že mu musíš každý deň chystať špeciálne jedlá, a to od raňajok až po večere, teda 5x denne...súčasne, že si samoživiteľka a denne doprevádzaš malého do školy aj zo školy...
...ono všetko závisí od typu postihnutia tvojho synčeka - takto sa to ťažko píše...
...ale určite si pozri spomínaný zákon... 🙂
na sud môžeš dať návrh o zvýšenie výživného najskor o rok ☹ nám sudkyna hovorila že 24 mesiacou musí byť medzi podávaním žiadosti..skus sa dohodnuť s ex manželom a určite vybav zťp je tam kopec výhod 😉
moze sa to aj skor ako po 24mesiacoch ak sa u jedneho z rodicov vyrazne zmeni financna situacia alebo rodinne pomery co sa u epana31 aj stalo tym ze sa zhorsil zdravotny stav jej dietata
☹ nepoberas opatrovne na syna?Pokial ma syn taketo zdravotne problemy-ziadaj opatrovne na syna.Uplne presne ti poradit neviem,no v mojej rodine je dieta,ktore je chore-MO-najtazsi stupen-no matka je s dietatom doma-pobera opatrovne+chodi,pyta sa,zistuje...co moze a co nie.Ma manzela,ktory dobre zaraba,to je pravda..No od socialky dostali peniaze na kupu auta,kupu specialneho kocika,ktory dieta potrebuje,vytah na schody,postel+matrac proti prelezaninam...aj zamkovu dlazbu na dvor,aby mali lespi a hlavne rovny spodok..rovinu,da sa vybavit toho vela-aj autosedacku maju takto vybavenu-inac to su velmi drahe zalezitosti...Da sa aj na kupelnu,napr.no musis ist a pytat sa-ziadat.Predlozit papiere-lekarske spravy..
Aj co sa tyka vyzivneho-skus to riesit sudnou cestou...
Drzim prsty