Ako zmeniť otca v rodnom liste?

lusy0403
17. mar 2014

Dobrý deň.. Chcem vás poprosiť o radu...som slobodná mamina, dieťa má v súčastnej dobe 4 roky...s biologickým otcom sa nestretáva vyše dva a pol roka, vyživovaciu povinnosť si neplní a nikdy ani neplnil..nemáme na neho ani žiaden kontakt...nie sme v styku ani s nikým s jeho rodiny...vôbec sa nekontaktujú...v podstate sú to cudzí ľudia...biol. otec mal v čase posledného kontaktu nevysporiadané zaväzky voči finančným subjektom, platil výživné na druhé svoje dieťa vo výške 100 eur.... Syn si na neho ani nepamätá, vzhľadom k tomu že naposledy ho videl ako jeden a pol ročný.... v súčastnej dobe už rok a pol fungujeme ako rodina s terajším partnerom,s jeho príbuznými....malý ich vníma ako starých rodičov a otca...aj ich tak oslovuje...partner je plnohodnotným otcom... prispieva na škôlku, oblečenie, výlety, trávi s ním čas...chceli by sme vyriešiť otázku otcovstva, aby bol plnohodnotným otcom aj "na papieroch" a mohol prevziať zodpovednosť na seba aj oficiálne...

jabadaba
17. mar 2014

adopcia. Toto je jedina cesta ako spravit z tvojho terajsieho partnera plnohodnotneho otca tvojho dietata. Len som si neni ista ci k tomuto kroku nebude zapotreby suhlasu bio otca. Ten by sa mal svojho otcovstva vzdat a nasledne si tvoj partner osvoji dietatko. Ak sa mylim, nech ma niekto opravi.

luba28
17. mar 2014

OSVOJENIE sa to vola,....@jabadaba

minax
17. mar 2014

Ahoj, jabadaba ma pravdu. Zapriet otca uz nejde,to je mozne len do 3 rokov od jeho zapisu do matriky,a aj to len ak preukazes ze nie je biologickym otcom.jedina mozna cesta je osvojenie,formalne sa suhlas vyzaduje,ale su tam urcite vynimky vratane situacie kedy rodic o dieta neprejavuje ziaden zaujem.navrh treba podat na okresnom sude v obvode ktoreho doslo k zapisu dietata do knihy narodeni na prislusnej matrike.myslim ze to treba urobit,mate celkom jednoduchy pripad,kde nebude tazke preukazat nezaujem otca a naopak zaujem vasho noveho partnera.okrajovo sa v tejto oblasti vyznam a preto som nazoru ze najlepsie je zrovnat fakticky stav s pravnym stavom co najrychlejsie.velmi casto totiz otcovia po mnohych rokoch zacnu uplatnovat svoje rodicovske prava a dozaduju sa aj osobneho kontaktu s dietatom,comu je dost tazke zabranit,aj ked neplatil vyzivne.dufam ze som pomohla,tak vela stastia s vybavovanim 🙂

ivet1371
17. mar 2014

myslim aj ja že sa musi vzdat otcovstva až potom možte pokračovat s osvojenim

milota164
17. mar 2014

biologicky otec sa musi vzdat otcovstva a az potom sa daju robit dalsie kroky

adulikka
18. mar 2014

ja som dala na súd o zmenu priezviska aj zmenu osvojenie otca v rodnom liste ,bývalému párkrát poslali doporučené výzvy zo súdu ,zo sociálky ,nech sa k tomu vyjadrí a kedže neodpovedal a nemal ani záujem o dcéru a neplatil ani výživné pekných pár rokov ,tak aj bez jeho súhlasu dcére zmenili v rodnom liste otca a aj priezvisko ,tak vôbec nemusí dať súhlas biologický otec.

luckadominika
18. mar 2014

presne ako vravia baby.... na všetko potrebuješ súhlas biol. otca.....je to náročné a hlúpe......... ale také sú zákony....ale pre naše deti všetko... viem o čom hovorím ........

sissmiss
18. mar 2014

1.sobas s partnerom, inak mu otcovstvo sud neodklepne.
2.upsvar za koliznou, poziadat o pomoc pri vybavovani, spisat ziadost na sud, manzel by mal byt ten co ziada. Pridat RL dietata, sobasny list, vypis z registra trestov, papier od dr ze nie su ziadne prekazky a doklad od zamestnavatela o prijime. Potom absolvujete sedenie na upsvar u ich psychologicky sami a aj s dietatom. Oni vas budu navigovat. Podate to na sud a uvidite. Mozno ex bude suhlasit. Mozno nebude ale kedze sa nijako nestara tak sud rozhodne zrejme v prospech dietata. Tvoj manzel sa zapise v rodnom liste, dieta bude mat jeho priezvisko, bio otec zostane zbaveny prav aj povinnosti, nebude samozrejme viac povinny platit vyzivne.
Takze suhlas bio otca nepotrebujes, sud moze rozhodnut aj napriek jeho nesuhlasu ci neucasti. A nemenej dolezite- ak nebudete manzela s partnerom tak sud to zamietne hned na zaciatku.