Ako zmením priezvisko dieťaťa?

ida112
29. okt 2015

Dobry den prajem ch em sa opyata a zaroven aj poprosit aby ste ma neodsudzovali ale stalo sa.Nedavno sa mi narodilo dieta a kedze som vydata na priezvisko po muzovi.Dieta ale jeho nieje.On o tom nevie.Chxem sa opytat da sa zmenit priezvisko dietata jeho praveho otca??Co mam pre to vsetko spravit?Dakujem za vsetky odpovede

raszuz
29. okt 2015

Pokial si vydata, alebo neubehlo 300 dni od rozvodu, za otca je povazovany manzel, cize dieta bude mat jeho/vase priezvisko...musel by sa tusim dat na sud navrh na zapretie otcovstva, aj to az po nejakej dobe, myslim...

bonaqa2013
29. okt 2015

ja by som radšej bola ticho a muža nechala v jeho sladkej nevedomosti....

8291
29. okt 2015

Tiež si myslím ze netreba vrtať do osieho hniezda,ked je klud😁

sissy27
29. okt 2015

manžel nevie čo? že sa ti narodilo dieťa a má jeho priezvisko (možno ste manželia len formálne a nežijete spolu), alebo že dieťa nie je jeho? veď mu povedz pravdu a ver, že priezvisko dieťaťa bude ten najmenší problém...
keďže sa dieťa narodilo počas trvania manželstva, tak je za otca automaticky považovaný manžel, ak to chceš zmeniť, treba na súd podať návrh na zapretie otcovstva a následne budeš môcť dieťaťu zmeniť nie len priezvisko, ale aj otca v rodnom liste... ale určite sa to nebude dať manželovi poza chrbát potajomky...

vika35
29. okt 2015

a pravy otec s tym suhlasi? lebo ak nie vsetko marne a radsej cus

cerez
29. okt 2015

Odsudzovať ťa nebudem. Ale ak to nevie ani jeden z nich a dokonca v klamstve bude aj dieťa, čo tým všetkým získaš? Ja si myslím, že každá pravda jedného dňa vypláva na povrch a stratíš všetkých. Rozohrávaš hru s ľuďmi a to pekné veru nie je. Prepáč, ale musela som ti to napísať.

tinaaa9
5. nov 2015

ida112 Ahoj. Podľa zákona o rodine matka môže do troch rokov od narodenia dieťaťa zaprieť, že otcom dieťaťa je jej manžel. Až keď súd rozhodne o tom, že otcom dieťaťa nie je tvoj manžel, potom je možné určiť, že otcom je iný muž a na základe toho možno zmeniť priezvisko dieťaťa.