Dobry den, vie mi niekto poradiť ako postupovať ďalej ak môj manžel má nemanželské dieťa syna so ženou s ktorou uz nieje v kontakte veľmi dlho niekoľko rokov. . Syn dovŕšil 18 rokov a potrebujeme vedieť ako postupovať ďalej a zistiť ci syn ešte navstevuje školu ci platiť ďalej vyzivne alebo už nie.
@luuciinka11 predpokladam z ak vyzivne doteraz platil tak ma nejake sudne rozhodnutie. Cize vychadzala by som z toho... dat navrh na sud pod tym istym cislom na zrusenie vyzivneho... pripadne to dat ako otazku na sud, nech presetria ci este dieta navstevuje skolu. - pracovala som na sude, ale nie na socialnom, ale teda takto by som sa snazila postupovat ja.
Jedna vec, od 18 rokov patri vyzivne do ruk dietata, nie matly, inak moze otca zalovat...plus davam do pozornosti clanok pravnicky
https://www.modrykonik.sk/blog/renatik91/article/vyzivovacia-povinnost-rodicov-voci-detom-5bgc0w/
tiež som nebola s ex v kontakte roky, ale ja by som skôr postupovala ako ti navrhla alanah31...
za nás túto robotu spravili susedia - to vieš , dedina....🙂
@deti95060810 tiež to syn riešil🙂 mám 22 ročného, ale stále študuje denne na VŠ. No jeho otec bol v tom, že v 18-tich má utrum - veď je plnoletý. No holt bol plnoletý - ale len v treťom ročníku na SŠ.
podľa mňa o zrušení vyzivovacej povinnosti rozhoduje súd, nie dovŕšenie 18 rokov.
@alenah31 no len ze ani k rod.c.sa nevieme dopátrať.
@luuciinka11 pozrite rozsudok - nemá ho tam uvedené? Ako 18-ročný - pokiaľ školu nenechal čo asi nenechal si myslím - ešte študent určite bude - vekovo spadá do 3. ročníka. Nech skúsi manžel/priateľ pohľadať v nejakých papieroch zo súdu, musel mu súd poslať aj jej Návrhy na súd - aj tam niekedy vie byť rod. č. uvedené. A určite treba výživné posielať k rukám syna - kľudne poštovou poukážkou na jeho meno ak neviete jeho IBAN + do poznámky vždy, že ide o výživné, a za ktorý mesiac to výživné je.
@luuciinka11 ale keď študuje v zahraničí, tak ti to neukáže. Ja som dala teraz synove rod. číslo a píše, že neštuduje na žiadnej škole v SR. On študuje v zahraničí
@alenah31 píše len dátum narodenia. No nieco už vyriešime. Dakujem😊
@luuciinka11 nech ide manzel na matriku....kedze je zapisany v RL syna tak mu vydaju opis toho RL. Staci mu k tomu len jeho OP a stoji to tusim 2 eura. Keby sa pytali naco mu je nech povie, ze ten co mal sa kdesi stratil. Ale pytat sa nebudu😉
@alenah31 to ma ani nenapadlo 😊
@luuciinka11 ani mna🙂 napadlo to kolegynu....jej muz si bol tiez pre RL na matrike ked mu ho jeho ex nechcela dat - potreboval totiz synovi vybavit pas. Dali mu ho bez problemov😉😉
Ahojte, syn dovŕšil 2.6. plnoletosť ešte je študent, pôjde teraz do posledného ročníka. Výživné mám náhradné, mám ísť na úrad sa radšej opýtať ako ďalej postupovať? Ďakujem
@luuciinka11 Otec sa môže informovať v škole u triedneho. Možno mu to povie.
@luuciinka11 ak má 18 rokov tak je momentálne v 3 ročníku SŠ. Ak by aj bol vo 4. ročníku a SŠ ukončil - štatút študenta pri ukončení SŠ mu je priznaný až do konca augusta - čiže aj nárok na výživné. Manžel nech vyzve syna písomne k informácii či ešte študuje a či od septembra ide na ÚP, ide pracovať alebo ďalej študovať na VŠ - na písomnú žiadosť by mal syn písomne odpovedať. Na základe otho sa vie manžel zariadiť. A ešte taká pomôcka - ak viete jeho RČ viete si na tejto stránke overiť či je ešte študent www.potvrdenieonavsteveskoly.sk