Zaujímalo by ma, či už niekto riešil podobnú vec, a či je to vôbec možné. Skúsim od zažiatku. Konečne sa mi podarilo , dať do poriadku veci, okolo úverov a výživného.
Som jedinou vlastníčku bytu , na ktorom je HU. Teraz akurát doriešujem poslednú poistku - teda poistenie úveru, aby ,ak sa mi niečo stane , HU splatila poisťovňa a deťom nezostali dlhy. Deťom so založila aj účty , na ktorých sa im začalo aj šetriť. Mám 4 deti. Jeden syn už je dospelý, tak problém nie je, ale 3 sú ešte malé. Ak by sa mi náhodou niečo stalo, chcela by som , aby sa k bytu a majetku detí nedostal ich otec, jednoducho aby ním nemohol disponovať. Je mi úplne jasné, že v prípade mojej smrti, by boli deti zverené otcovi a on by sa stal ich zákonným zástupcom . Riešil už niekto niečo také, aby majetok, ktorý zdedia deti , spravoval až do ich plnoletosti niekto iný? Ja by som chcela, aby všetko , čo po mne zostane, spravoval do ich plnoletosti môj najstarší syn (ich brat) ? Možno je to blbá téma, ale otcovi detí neverím vôbec.
@jumama ...dedenie je v pohode....dedia deti , ide mi len o to aby tým nemohol disponovať otec detí.Dispozičné oprávnenie nič nerieši...lebo ak by to aj syn vybral, tak sa berie stav , aký bol v čase smrti.
No zatial som zdravá ako repa, ale človek nikdy nevie...a vážne ma predstava toho, ako im bývalý všetko prehajdáka nejako nenadchýň., A predstava ako si do bytu , ktorý som sama splácala , nasťahuje svoje milenky , ma doslova vytáča. Keby bol normálny , tak to neriešim.
@mirica Co sa zavetu tyka, tam si nepomozes. Pri dedeni zo zavetu sa na ziadne podmienky suvisiace s delenim majetku neprihliada. Proste sa vezme zavet a majetok sa rozdeli podla toho, co je v zavete uvedene. Ziadne "ak Jozko bude chodit na vysoku, dostane 50% ak vsak skonci ucnovku, dostane len 30%". Takze ani ty nemozes v zavete uviest, kto ma po tvojej smrti spravovat majetok deti.
Ak by sa taka udalost naozaj stala, tak by pravdepodobne musel prebehnut sud, kde sudca musi uvazit vsetky okolnosti a podmienky pripadnej starostlivosti o malolete deti. Ale presne podmienky ti myslim, zodpovie skor pravnik, nez my tu. Je to dost specificky pripad, pravnik bude vediet poradit, ako sa zabezpecit uz teraz, aby sa tvoj byvaly nedostal k majetku deti.
@mirica, zavet je ( v tvojom pripade) blbost, spravcu majetku v zavete urcite nemozes. Mozes ale poziadat o obmedzenie rodicovskych prav vo vztahu k sprave majetku deti pre otca, len musis vediet dolozit preco, ale za zivota, po smrti to uz nejde (ani zavetom, ani notarskou zapisnicou, nijako)
@vroni to sa pred sudom ziada o obmedzenie rodicovskych prav v pripade smrti? Sud je tym padom spravca majetku maloleteho dietata do 18.roka? Nie je to povereny splnomocneny notar ktory sedi na majetku a spravuje ho ledaze rodic je tak vo financnej nudzi ze na tieto peniaze sa musi siahnut aby sa udrzala povodna zivotna uroven deti aj po smrti rodica ktory ho financne zabezpecil?
Podla mna by ti poradil notar, v zavete vsetko spises. Zavet sa ulozi v notarskom registri a nik do neho nemoze nahliadnut, az pri dedicskom konani sa dedici dozvedia, co si zosnuly prial... Pripadne mozes deti oboznamit s tym, ze zavet je a co v nom je, je to taka pravna istota, ze dedicstvo skonci ako si zelas. Ja o tom neviem viac, len som mala po oboch rodicoch dedicske konanie, a vtedy notar automaticky najprv hlada v registri, ci je tam zavet a ak nie, dedenie ide podla zakona. Alebo mozno by sa dalo aj dispozicne pravo k uctom zariadit pre najstarsieho. A aj tak tfuj tfuj tfuj, viem, ze aj na zadne vratka treba mysliet, ale nech sa ti dobre dari este dlho, to je pre detuchy dolezitejsie, ako majetok...