Ahojte mamičky,
som tu už dlhšie, ale nechcem ,aby ma tu niekto spoznal , preto som si vytvorila nový nick.
Chcem sa s vami poradiť ako to vidíte vy , túto moju situáciu. resp. možno trochu aj vykecať.
S manželom som dokopy 18 rokov, z toho 10 rokov sme manželia. Máme 2 deti (7 a 8 rokov) Ja som dospela do štádia, že s ním už viac neviem fungovať. Nič k nemu necítim, hnusí sa mi, cítim k nemu odpor. Nechcem to tu celé rozpisovať... jednoducho som s ním nešťastná a neviem s ním takto ďalej žiť. Žiť s ním len kvôli deťom. Som názoru, že aj ja mám právo byť šťastná...
Zvažujem už dlhšiu dobu rozvod, no brzdí ma to ako budem fungovať po rozvode. Hlavne, čo sa týka financií a bytovej otázky.
Máme 2-izbový byt, ktorého sme obaja majiteľmi. Viem, že buď ho musíme predať a rozdeliť si peniaze 50:50 alebo on alebo ja ho musím vyplatiť. Podľa môjho názoru si myslím, že najlepšie riešenie by bolo, keby som muža vyplatila z polovice bytu, keďže by som bola nerada , aby som sa ja musela vysťahovať s deťmi - bolo by to pre nich už tak dosť zlé . No lenže mám ,,dilemu,, či by mi vôbec dali v banke úver, keďže môj plat je veľmi nízky. ČM je 460 eur (pracujem vo ver.správe, zmluva na neurčito) Úver by mi trebalo približne vo výške 25-27 000 eur.
obávam sa aj toho, že aj keby mi dali úver, či by som mala dostatok financií nejako z nich ,,prežiť,, . Keby som to mala celé vyčísliť bolo by to asi takto:
Plusy:
ČM 460 eur
prídavky+bonus cca 100 eur
spoLu:560 eur
mínusy:
hypo ak by mi dali : cca 100-130 eur
byt,energie,škola: cca 280 eur
Spolu: 410 eur
Ostane: cca 150 eur z môjho platu !!!
Výživné by som chcela od muža 200 eur - lenže to mi nemusí súd schváliť ( on s touto výškou nesúhlasí, vraj je to veľa, lebo aj on si chce kúpiť 1-izb.byt a zobrať úver....plat má cca 500 eur)
Ak by mi dal 200 eur výživné , tak by som mesačne mala zhruba 350 eur na stravu ( +oblečenie, lieky, .....a všetko čo bude treba)
Myslíte si, že sa dá vyžiť z 350 eur s 2 malými deťmi? môžu mi schváliť výživné vo výške 200 eur , či mi dajú menšie , keďže on s touto výškou nesúhlasí?
Celé je to všetko taký ,,bludný,, kruh pre mňa. Neviem s ním fungovať, celý náš vzťah - nevzťah ma ubíja, no na druhej strane ma brzdí to, kam ísť, kde pôjdem, ako ďalej. nechcem sa spoliehať na niečiu pomoc, chcem byť samostatná a postarať sa sama o deti. Muž mi povedal, nech predáme byt a nech idem bývať k rodičom. No oni sú už starí, majú 2-izb.byt. Neviem si predstaviť tam s nimi bývať s 2 deťmi, žiadne súkromie. Nebolo by to dobré, viem to. čiže ozaj ako najlepšie riešenie mi pripadá vyplatiť muža z bytu, lenže na to treba úver a neviem, či budem schopná prežiť z tých peňazí s 2 deťmi.
Ak by som sa rozviedla a ostala ďalej bývať s mužom v jednej domácnosti - dá sa aj to? Hoci si neviem predstaviť ako to potom funguje, kto platí byt, energie a všetko.
No som hotová z toho všetkého. Chcem mať už konečne pokoj...
vopred ďakujem za všetky rady
@miroslavaza 200€ výživné na dve deti vôbec nie je nereálne, kľudne môžeš žiadať viac, ale zase sú to peniaze, na ktoré sa nemôžeš spoliehať - rozsudok je jedna vec, realita druhá, stačí že sa len omešká s platením a máš problém... hľadaj ešte nejakú brigádu, hoc len upratovanie spoločných priestorov v paneláku, aby si si nejakých pár € prilepšila... rodičia síce majú svoj vek a nie sú povinní ti nijako pomáhať, ale verím, že aspoň zo začiatku by v rámci možností mohli napr. postrážiť deti kým budeš mať na brigáde, alebo sa tam prestravujete cez víkendy, to je tiež pomoc...
a samozrejme dá sa aj rozviesť a žiť pod jednou strechou, ale to je zbytočné sa rozvádzať, budeš s ním musieť fungovať, ešte sa budete hádať o to kto koľkokrát spláchol a kto koľko toaleťáku minul... ak neviete fungovať teraz, tak potom by to bola čistá tragédia...
@emka530
@sissy27
ďakujem za odpovede.
Viem, že by mi moji rodičia pomohli, ale aj tak... Ide o to, že nikto nechce , aby som sa rozviedla resp. nemám podporu od nikoho. Všetci sú názoru, že sa máme udobriť. Nechápu moje pocity. On nie je zlý človek, stará sa .. No jednoducho sa mi tak zhnusil, sprotivil tým ako sa chová ku mne, že s ním neviem vydržať.
K tým brigádam - neviem si to predstaviť, keďže prichádzam domov okolo 16.30 - ak neidem do obchodu. A treba sa mi venovať aj deťom, učiť sa s nimi. Takže brigáda cez týždeň nehrozí vôbec. Ostáva len víkend - a to sa tiež treba starať o deti, domácnosť.. No neviem si to nejako predstaviť takto fungovať.
Na jednej strane chcem odísť, byť sama...no na druhej strane, bojím sa toho, čo bude..kvôli financiám, kvôli deťom....
mám napr.kamošku ,ktorej muž sa od nej odsťahoval - Podala návrh na rozvod. No on jej platí peniaze aj teraz. Ja sa obávam toho, že ak odíde už teraz (aj to navrhol) ,tak mi nemusí platiť nič. a vyžiť len z môjho platu sa nedá, nie som kúzelník....
Ak by sa odsťahoval už teraz - je to nejako ,,ošetrené,, že aj počas tohto obdobia by mi mal niečo platiť?prípadne mám žiadať z ÚP peniaze alebo ako to funguje?
Mozes dat navrh na vyzivne ihned, navrh na rozvod mozes neskor..tak budes mat istotu ze ti tento nesiac kedy vtedy zaplati. A sudy riesia v prvom rade vyzivne. To by nemalo tak trvat. A bez rozsudku ti nahradne nedaju.
a ešte jedna vec. Ak budem OČR, PN ... tiež bude nízky príjem. keby sa s ním dalo nejako dohodnúť, no myslím, že to nebude možné. No je to celé horor všetko...
@sissy27 a k tomu že je zbytočné sa rozvádzať, ak budeme žiť pod jednou strechou. nebude ma môcť aspoň obmedzovať...On keby mohol, tak ma zamkne v byte, všetko mu vadí. Čo si obliekam, že pozerám tv, že používam mobil, že chcem ísť von, že chcem športovať..to je na dlho... Keď som mu navrhla, že každý budeme mať ,,svoj život,, , že sa nerozvedieme, ale že budeme len žiť ,,vedľa seba,, tak nesúhlasil. nemieni ustúpiť v ničom. Mám robiť len to,čo chce on. Nedá sa s ním dohodnúť, preto zvažujem aj ten rozvod.
a to sa ako dáva ten návrh na výživné?
Takto neuvazuj, PN,OCR, zatial si tu a teraz zdrava, chodis do prace..cez chorobu si mozes vziat dovolenku a chore deti mozes dat postrazit rodicom
@miroslavaza nie je to nerealne, ale je to tazsie, zivot vo dvojici je ovela lepsi..najdolezitejsie je chciet, ak velmi chces, zo zaciatku sa uskromnis ale zvladnes to 😉
@miroslavaza
Cez ip by som ti poslala navrh, pripadne ho spracovala.
Ak ma on prijem 500€... Myslis, ze ti schvalia vyzivne 200€? Neviem, len sa pytam ci je to realne.... Lebo su bude isto prihliadat aj na jeho potreby....
Ak zahlasi ze musi zobrat uver na byvanie 70€, k tomu energie a sprava cca 150€, poistka, telefon, net 50€, strava 100€... Zostava 130€... No neviem neviem....
@miroslavaza aj keby si sa s ním rozviedla, tak ťa bude obmedzovať ďalej a ešte ako bonus ti robiť kopu naschválov, to je len tvoja zbožná predstava, že zrazu mu nebude vadiť čo si obliekaš len preto, že na papieri nie ste manželia...
áno, mali ste dva príjmy ale aj dvojnásobné výdavky na energie, stravu... veď on tiež minul vodu, elektrinu, zjedol, prala si mu atď. ... k tej brigáde - teraz nepredstaviteľné, ale napr. v našom dome domovníčka upratuje, čo znamená raz za týždeň obliznúť schodisko a chodby mokrou handrou, výťahy... zaberie jej to 2-3 hodiny raz do týždňa... toto by si snáď zvládla časovo aj fyzicky...alebo niečo podobné... keď len 100€ za to budeš mať, tak ti to prilepší a zas ani seba či deti neukrátiš o neviemčo...
ty teraz nehľadaj dôvody ako sa čo nedá, ale hľadaj spôsoby, ako sa dá... chápem, že nerobíš ľahké rozhodnutie, ale ako si napísala - máš právo byť šťastná a tvoje deti tiež... z toho mála čo si napísala - ja sa ti čudujem, že si to vydržala tak dlho...
@de_monka sud prihliada v prvom rade na deti,jemu musi ostat iba zivotne minimum, na jeho potreby sa az tak neprihliada ako na potreby deti.. ak ona dolozi vydavky na deti v sume 200 eur, nie je dovod jej to neschvalit..a on ked chce uver nech si najde bud inu pracu alebo brigadu, bez deti ma viac prilezitosti ako ona..a peniaze nejake od nej bude mat
@de_monka z jeho pohladu, a prijmu, je to dost..ale odpada mu veskera starostlivost nonstop o deti, je to len minimum co moze detom dat.. moj ex je na inv dochodku, nepracuje, a plati 210 e na tri deti..sud prihliadal na moje vydavky a on mal a doteraz ma moznost brigadovat, to ze sa mu nechce, je o inom 😉
@miroslavaza obavam sa, ze ina cesta, ako si zvysit prijem, nebude. Aj keby ti otec deti platil na ne mesacne dve stovky, stat sa moze vselico. Pride o pracu, bude dlhodobo PN, alebo invalidom, deti sumale, nevies, co bude o desat rokov. A to predpokladame, ze bude platit pravidelne. Ale ty musis mat kazdy mesiac isty urcity obnos, aby ste prezili a ostak ti byt. Mozno by som hladala lepsie platenu pracu, alebo skusila robit nieco z domu - piect, strazit niekomu dieta, letaky, cokolvek, lebo naroky deti budu stupat a ak nestupne aj prijem ich otca, nejake svetoborne zvysenie vyzivneho cakat nemozes. Ale verim, ze to das, aj ty ms narok zit v peknom vztahu a byt stastna. Paci sa mi, ze popredu vsetko zvazijes, myslis na deti, nejdes o toho po hlave. Drz sa.
@maslenka ďakujem, snažím sa zvážiť všetky pre a proti. nechcem ísť do toho po hlave a potom si tú hlavu biť o stenu. Nechcem deti o nič obrať, chcem aby sa mali dobre, aby to celé čo najmenej pociťovali.
Muž mi najprv hovoril, že nech predáme byt a peniaze si rozdelíme a že on pôjde bývať k svojim rodičom a ja ku svojim rodičom aj s deťmi. Lenže je rozdiel ísť ku rodičom sám a ísť k rodičom s 2 deťmi. Môj otec je onko pacient, obaja už majú svoj vek, chcú mať pokoj. otec mi sám povedal, že nech nepočítam s tým , žeby som tam prišla bývať. Tak kam pôjdem, mám ísť na ulicu? A ani ja sama tam ísť nechcem. už teraz mi všetci hovoria do života, každí sa stará, každí radí, mám silou mocou ostať s mužom... Nikto nevidí to ako sa ja cítim. Ja som pre nich tá ,,nenormálna,, lebo veď on je super, on sa stará, nepije , nebije ma.. Ale čo to ostatné? To ozaj nezáleží už na tom, že som ja nespokojná v tomto manželstve, že som nešťastná? Keď má dobré ,,dni, , tak sa s ním dá aj porozprávať, ale keď mu ,,prepne,, tak to je hrozné. Neviem sa odhodlať urobiť ten krok. Chcem , aby to bolo správne. Nechcem byť sebecká, že pozerám len na svoje pocity a potreby a nie na deti. Na jednej strane som ja so svojimi pocitmi a na druhej strane deti. A ja neviem ako to vyriešiť čo najlepšie..
muž zarobí okolo 560 eur - ale v tom je daňový bonus. Takže bez bonusu by mal cca 500 eur. No má skoro stále nočné. Povedal, že keď sa rozvedieme, tak si bude brať aj denné a vtedy mu ten príjem klesne možno na 450 eur. A včera mi zapotil, že odrazu aj on si chce zobrať úver na 1-izbový byt(predtým hovoril, že máme ísť obaja k svojim rodičom) Vraj aj on sa chce osamostatniť. Pripadá mi to, že to teraz chce urobiť schválne zobrať ten úver. Podotýkam, že môj muž je jedináčik, takže mu ostane aj byt po jeho rodičoch.
A čo viem ja, tak životné min. je cca 198 eur.takže do tejto výšky mu súd musí nechať a tých 200 eur mu dať platiť môžu. myslíte, že je to veľa? veď len škola koľko stojí - družina, obedy, krúžky. len toto ma výjde mesačne okolo 80 eur.takže tých zvyšných 120 eur by šlo na jedlo,oblečenie,lekára,školské pomôcky... Veď výdavky na deti výjdu mesačne na oveľa viac...
@miroslavaza tiez ma napadol prenajom, len pre deti je lepsie, ak sa nestahuju. A zase najom ti moze zrusit a ty zhanaj rychlo iny a tralagaj sa aj s detmi. Naozaj mi z toho vychadza len to, ako zacat este nieco robit popri praci. Mam znamu, bola v podobnej sutuacii, chodi upratovat do jednej skoly telocvicnu, hodi jej to 120 eur co nie je malo, praca na par hodin tyzdenne, aj deti si tam brala, vydrzali chvilu s tabletom alebo v lete na ihrisku. Ojedinele je to aj v sobotu, ale zvlada, naopak hovori, ze by si pribrala este jednu, keby bola taka moznost. Rozhod siete po znamych, mozno o niecom.vedia.
@persica zvažovala som aj prenájom. Ale to by som minula časom všetky peniaze, ktoré by som dostala z predaja nášho spoločného bytu. Takže toto určite nie. Veď prenájom stojí cca 300-400 eur mesačne.To určite nie. To radšej úver ako toto.
Na menší byt mi tiež treba úver, hoci nižší. A tento náš súčasný byt by som chcela nechať aj kvôli deťom , aby sa nemuseli nikam sťahovať. tam sú zvyknutí. A je aj problém potom. Predať jeden byt, dostať hneď hypo a hneď kúpiť druhý menší byt, to nie je také jednoduché. A čo nábytok , všetky veci...
Bonus na dve deti je 44. Ten by si mala cim skor prepisat na seba. T.zn tvoj prijem bude 500 vyplata, 50 pridavky, stravenky, vyzivne..ja osobne si myslim ze takto vyzijes. Pri troche skromnosti. Len aby nezobral uver skor ako sa rozvediete - tym padom to bude aj tvoj uver a bude problem.
to je to, že jemu rodičia pomôžu, keďže on je len sám. Takže on, keby aj chcel ten 1-izb.byt, verím tomu,že mu dajú rodičia zvyšok peňazí a žiaden úver mu nebude treba. A keby aj.. tak ak nás rozvedú a prisúdili by mu na súde tých 200 eur výživné, tak pochybujem,žeby mu banka dala potom úver,keby tam povedal, že má príjem 450 eur a z toho platí výživné 200 eur. to mu ani úver nedajú.
@emka530 stravenky nemám žiadne. mám len plat 460 eur+cca 50 eur prídavky a keby som brala bonus ,tak dokopy by to bolo 550 eur bez výživného.
prepac, ale to ze ty prides domov o 5tej nie je dovod, aby si nesla napr. na brigadu, alebo si nejakym sposobm neprivyrobila doma
u teba je klucove zvysit si prijem. tiez mam skolaka, pridem domov koľkokrat aj o 8 vecer a este si robim veci do prace, chcela som lepsi plat, nuz mi pridali na uvazku, ale pribudlo mi sakra vela prace
7 a 8 rocne deti uz hadam hodinu-dve vydrzia doma same, kym ty pojdes niekde tovar vykladat, alebo niekde schody umyvat
@pribinak prídem domov o 17.00 a učím sa s deťmi ešte. kým skončím, je aj 19.00, potom ešte večera... a ísť na brigádu niekedy po 19.00 si neviem predstaviť kam by som asi tak šla. tak možno na nočnú niekam - no to sa nedá ,keďže jednak ráno vstávam a jednak nemôžem nechať deti samé doma.. a neviem ani o brigáde na 1 hodinu ako ty píšeš. a po ďalšie - moje deti som nikdy samé ešte nenechala..
@pribinak a za ďalšie - koľko sa asi tak dá zarobiť za hodinu na brigáde. 3,30 na hodinu? tak to ma asi tiež nespasí. Logika ...
ja sa svojim deťom totižto chcem aj venovať a nie ich nechať samých doma alebo ich zavesiť niekomu na krk. to tiež nie je riešenie. veď chodia do 1.a 2.ročníka, treba sa s nimi aj ,,zaoberať...
Tazka situacia, ale prezitelna. Najdolezitejsie je ze mas pracu. Ja som ani tu nemala, no pomohli rodicia. Vyzivne na navrhu nadhod riadne vysoko - klidne aj 150,170 na dieta, tak sa to robi vzdy, jasne ze neschvalia..ciel je mat 100 na dieta. Vypis si vsetke vydaje za posledne obdobie, a uschovavaj blocky. To zabere na sude..musis byt ukecana a hodne argumentovat. A vo vyhode je vzdy podavajuci navrh...