Dobrý deň prosím vas ako by som mohla udať mojho bývalého priateľa aby mi platil malého dakujem
Má súdom stanovené výživné? Ak áno a nezaplatil, choď k exekútorovi a na políciu. Exekútor to bude vymáhať, polícia bude riešiť trestný čin. Ak súdom stanovené výživné nie je, tak nemôžeš robiť v podstate nič.
@naumi123 dobrý deň najskôr vám nemôže platiť minimálne tri mesiace keď pôjdete na políciu potrebujete rozsudok zo súdu kde bude hlavne dátum vykonateľnosť atd atd…od kedy vám neplatí do kedy..plus rodné listy deti ..ak ide o jedno tak len jeden rodný list oni si to už na polícii prefotiť pokial nemáte prefotene vy ☺️ problém nastáva ak otec deti je v zahraničí ..ak vám za nejaké určite obdobie platil zoberte ustrizky o tom že vám platil ..a hlavne ak čakáte rok dva PREČO až teraz ste ss rozhodli ísť ..ak chcete viac info kludne píšte
@naumi123 pýtam sa, či má určené výživné? Na súde stanovené výživné? To nie je udanie. To je normálny proces. Každý muž, ktorý nežije s deťmi, ma súdom určené výživné. Tak to prikazuje zákon. Takže podaj na súd žiadosť o výživné. To nie je udanie. Pokým nie je stanovené výživné súdom, nemôžeš nič robiť. Že sa nestará, nuž žiaľ, výber partnera bol tvoj dobrovoľný. Teraz rieši žiadosť o výživné na súde.
Už postačí, keď neplatí dva mesiace. Voľakedy to boli tri. Na trestné oznámenie nemusí byť vyživovacia povinnosť stanovená rozhodnutím súdu. Pokiaľ nie je rozhodnutie súdu, tak rodič je povinný platiť výživné podľa zákona o rodine - najmenej 30% sumy životného minima na nezaopatrené dieťa. Takže trestné oznámenie môžete podať aj keby ste nemali rozsudok.
@melanta životné miminum dieťaťa je 122,77€ takže ak dobrovoľne by jej posielal 30% to je 36,83€ tak si plní povinosť? A keď chce viac tak dá na súd návrh na zvýšenie?
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
@melanta 30% životného minima na dieťa, nie 30% príjmov rodica. Na podanie trestného oznámenia za trestny čin zanedbania povinnej výživy nie je potrebné mať rozhodnutie súdu. Ide o zákonnú povinnosť každého rodiča, ktorá vyplýva zo Zákona o rodine. Pre účely trestného konania určí výšku výživného orgán činný v trestnom konaní predbežnou otázkou.
@ms1411 nie pani mám nejaky prehľad o týchto veciach ☺️ a musí mat súdom stanovené výživné musí mu to určiť súd akú sumu a do ktorého dňa v mesiaci to ma zaplatiť a k rukam matky ..ale kým si myslite že nie nech sa páči choďte na políciu ale odkazu vás ja to iste aby ste podali žiadosť resp návrh na súd …a bez toho navrhnú nemôžete ani vy od nikoho žiadať 30% ..
@naumi123 nech sa páči posledný odstavec …kludne si to viete dohľadať aj vy že to rozhodnutie zo súdu potrebujete …to nefunguje tak že “ja si zmyslím ze neplatí a idem ho udať”…to by si každá mamička mohla povedať ktorá aj žije s otcom dieťaťa len aby mali peniaze 😀..treba trosku rozmýšľať a taktiež od kedy vám neplatí??..kde ste boli do teraz?…ja nechápem ľudí čo idu po troch štyroch rokoch zrazu podávať oznámenie ..zrazu im to vadí..prečo im to nevadilo domteraz??…
@megleka na základe povinnosti vyplývajúcej zo zákona o rodine, tak ako píšem vyššie. Rozhodnutím v civilnom konaní, ktorým sa stanovuje vyživovacia povinnosť, sa táto povinnosť len špecifikuje, napr. výška výživného, lehota splatnosti. Ak existuje takéto rozhodnutie o vyživovacej povinnosti, tak sa postupuje podľa tohto rozhodnutia. Ak rozhodnutia niet, tak výška výživného vyplýva zo zákona o rodine, t.j. tých 30 % sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa. A dokonca ani v rozhodnutí o výživnom nemusíte mať stanovenú pevnú sumu (50€, 100€, 200€…), ale súd v ňom stanoví, že rodič je povinný platiť práve tých 30%…. Spravidla pri sociálne slabších skupinách.