Ahojte, chcela by som sa poradiť, lebo sa mi nepodarilo vyhľadať odpoveď na moju otázku vo verejne dostupných zdrojoch. Ako sa pri určovaní výšky výživného posudzujú náklady na cestovné dieťaťa - školopovinného, 1.stupeň ZŠ? Pokiaľ rodič vozí dieťa autom (lebo škola je ďaleko, samé chodiť ešte nemôže,...), berú sa do úvahy všetky náklady spojené s autom? - t.j. minimálne povinné zmluvné poistenie, nafta (to je asi minimum, bez ktorého sa nedá po ceste jazdiť), alebo aj ďalšie s tým spojené, napadla mi minimálne STK, ale samozrejme potom sú tam aj ďalšie (opravy, údržba) - to predpokladám, že sa už do úvahy neberie. Alebo sa na to pozerá, že vozenie autom je nejaký "nadštandard", teda je to drahšie, a berie sa tá lacnejšia varianta, teda variant, že dieťa cestuje MHD? Ak máte nejakú skúsenosť, vedomosť, budem rada, ak sa o ňu podelíte, ďakujem.
samozrejme že nie, nanajvýš benzín.....ak by malo dieťa zdrav.problém a potrebuje sa dopravovať autom k lekárovi a všade len autom tak časť z týchto nákladov môže sudca uznať, ale pokiaľ ide o zdravé dieťa, tak nie - nanajvýš vyrátané výdavky za benzín (cesta do školy a zo školy)
Ja to chcem v tejto chvíli pre svoju potrebu čisto, chcem si vypočítať nejaký odhad. Lebo myslím si, že otec dieťaťa nebude brať to, že ja chodím autom, do úvahy, povie, že to nie je potrebné, keď jazdí v meste MHD, hoci z praktického hľadiska (škola na opačnom konci mesta) to nevyhnutné je. Ale povedzme, že nafta ma stojí 50 eur mesačne, tak dá sa povedať, že polovica, čiže 25 eur sú náklady dieťaťa?
z mojej skúsenosti - ak neprestrelíš sumu, tak ti to uznajú aj bez nejakého dokladovania.
Ale teda nehnevaj sa, rátať do cestovných nákladov na dieťa pzp a stk je trošku pritiahnuté za vlasy - keby si nevozila dieťa do školy, tak zaplatíš menej na pzp alebo na stk? To musíš mať tak či tak aj keby ti auto len stálo v garáži. PHM si zarátať môžeš, ale tiež si nemyslím, že polovicu nádrže minieš na vozenie dieťaťa do školy. Vyrátaš to jednoducho - ak najazdíš mesačne 1000km a spotrebu máš 50 litrov nafty, a cesta do/zo školy robí mesačne 200km, tak si môžeš pýtať 10€ ako úhradu cestovných nákladov.
Ahoj,záleží od sudcu,my sme teda prešli viacerými pojednavaniami od rozvodu,zverenia,vyzivneho.Na všetkých pojednávaniach sa riešili výdavky,ale ani raz odo mňa nechceli bločky,iba zoznam výdavkov,resp.vypis z účtu.Co aj tak nie si reálne výdavky a nie všetky bločky odkladas.Sudca vie posúdiť podľa tvojho príjmu,zamestnania,lokality,školy,zdrav.stavu aké asi výdavky máš,majú roky praxe.Vies,vozenie autom je taká ošemetná vec v riešení výživného,pokiaľ nie si na samote,chodia spoje,nepracujes úplne mimo,že bez auta nemôžeš existovať..neviem.U nás sa to riešilo opacne-ex chcel uznať náklady na benzín,že chodí pre syna raz mesačne 30km.Ze nech prispievam alebo o to sa zníži výživné.Vyhovene mu nebolo,ešte dostal kapky či sa nehanbí,lebo busy a vlaky chodia.Zalezi v akej oblasti žiješ a aký bude sudca.Uzna ti skôr pojem "cestovné náklady",ale pochybujem,že tvoje výdavky na STK a údržbu auta,to určite nie.
len benzín zoberú do úvahy....😉
aj to nôžeš byť rada, lebo napr. mám dcéru ktorú je potrebné voziť do školy a bolo nám vyplacané cestovné len ako by cestovala vlakom.... 😉
@sissy27 PZP a STK sa aj mne zdá divné počítať 😉 len niekde som čítala v nejakej staršej diskusii, že matka na súd dokladala aj poistky za auto, dokonca aj havarijnú, ktorá nie je povinná, čiže tak celkovo som sa nad tým zamyslela, že čo sa vlastne berie do úvahy. Ja nič také v úmysle nemám ;)
@kubkovamama jasné, ani nemám v pláne to predkladať, však to je čisto problém majiteľa auta, keď sa mu kazí auto ;) s tým nemá výživné nič spoločné. Len vravím prekvapilo ma,že jedna mama písala niekde,že dokladala všetko ohľadom auta. Tak som chcela vedieť aká je prax.
@deti95060810 toto sa mi zdá asi najlogickejšie, že sa berie ten najlacnejší spôsob cestovania, že kebyže nechodíme autom, tak chodíme MHD a teda výdavky na cestovné by bol mesačný lístok
@deti95060810 toto sa mi zdá asi najlogickejšie, že sa berie ten najlacnejší spôsob cestovania, že kebyže nechodíme autom, tak chodíme MHD a teda výdavky na cestovné by bol mesačný lístok
Predložiť a žiadať môžeš čo len chceš, čo ale súd vezme do úvahy je druhá vec. Aj vitteková chcela od exa k luxusnému výživnému ešte extra 150€ na benzín, lebo dcérenky vyváža autom do školy a na krúžky a môžeš si 3x tipnúť, kam ju poslala sudkyňa 😃
Pozri sa, ak máš takéto výdavky zdokladovane, priloz ich. Je to vec, ktorú musíš zaplatiť či to súd bude brať do úvahy je vyslovene na sudcovi. Ak to prilozis, nič nestratis.
@sissy27 😁
@malabrunetka rozmýšľam, že ono sa to potom asi berie ako výdavky rodiča (lebo aj tie sa predkladajú, tak zrejme aj tá mamička to preto dávala), ale nie výdavky na dieťa.
Ale keď to ty nezaplatis, tak dieťa nemôžeš voziť 🙂 je to diskutabilné, nič nestratis keď to uvedies
Hm...toto som riešila v roku 2017, takže možno už stará záležitosť....ale napíšem moju skúsenosť. Dokladala som bločky, teda lístky z autobusu, kde bola presne vypísaná trasa, nástup aj výstup....dokonca aj čas...bolo mi vytknuté, že náklady na auto sa nedajú reálne vyčísliť 😀...ono to asi závisí od sudcu a aj ako to berie protistrana....niektorí rodičia sa dokážu pobiť aj o jeden cent navyše...tak to bolo aj v našom prípade...musela som zdokladovať úplne všetko na bločkoch (aj jednodňovú desiatu do školy)...