Dobrý deň, s manželom sme zrekonštruovali náš rodinný dom. Tento dom je môj rodičovský dom bývali v ňom moji starý rodičia, rodičia a aj ja som tu vyrastala, mam k nemu silný citový vzťah. Rekonštrukcia v manželstve bola rozsiahla. Chcem sa spýtať, ako by sa riešil tento dom v prípade rozvodu. Nechcela by som prísť o tento dom, ale nemám financie na vyplatenie manžela. Jeden právnik mi poradil, že súd by v tomto prípade neprikázal predaj domu, keďže som tam vyrastala. Chcem sa spýtať či nemá niekto reálne skúsenosti s takýmto prípadom.Alebo vyplácať manžela na základe splátkového kalendára? Ďakujem.
Čiže dom je iba tvoj. Muž má nárok na polovicu peňazí, ktoré ste do domu vrazili počas manželstva. Ak ste si zobrali úver, ma nárok na polovicu zaplatených splátok a úver si preberieš ty na svoje meno. Ak investoval peniaze, ktoré dostal do daru alebo ktoré nasporil pred manželstvom, tak tie má nárok dostať naspäť všetky. Na splátky mu to môžeš vracať iba s jeho súhlasom, to by žiadny súd neschválil. A rovnako nie je pravda, že dom by sa nemohol predať kvôli tomu, že si tam vyrastala. Proste buď si zoberieš úver a vyplatíš ho, alebo dom predáš a vyplatíš ho.
Fifty - fifty
no budeš mu musieť zaplatiť polovicu peňazí čo stála rekonštrukcia a súd nebude zaujímať odkiaľ peniaze vezmeš....takže určite neschváli splátkový kalendár🙂môžeš si vziať úver, hypotéku, či dom predať - to už je tvoja vec....
@colsami dom aj pozemok sú v mojom vlastnictve
doma pozemok sa nepocitaju do rozvodu len peniaze kt sa donho vrazili pocas manzelstva a to sa rozdeli na polovicu ..samozrejme na to treba aj dokaz ...
ako pise @melanta - manzel ma narok na polovicu financnych prostriedkov, ktore ste pouzili na rekonstrukciu, ak ste mali uver tak 1/2 splatok zaplatenu pocas manzelstva
a sud nebude vobec zaujimat odkial vezmes zdroje na vyplatenie exmanzela, on ti samozrejme nenariadi predat dom ALE musis manzela vysporiadat (a to napr. aj zo zdrojov z predaja domu)
Možno by bolo dobré spomenúť kedy a aká veľká rekonštrukcia bola, lebo je je rozdiel medzi rekonštrukciou spred 20r , pred 5r či teraz nedávno dokončenou, či sa rekonštruovalo zo spoločných peňazí alebo takých čo nadobudol výhradne od pred manželstvom, a pod.
Koho je ten dom a pozemok, kto je na LV? Na koho je napisany resp kto ho kupil alebo komu bol darovany? A bolo to pred manzelstvom ci po? Zakladne info.