Ako riešiť neplatenie výživného na 11 mesačné dieťa?

lenka0906
27. nov 2012

Milé mamičky, prosím o radu v záležitosti neplatenia výživného.
Zásielku s rozsudkom zo dňa 25.októbra 2012 , ktorým mi bolo pridelené výživné na maloletého syna som osobne prevzala dňa 05.11.2012.
Otec malého mi mal podľa rozhodnutia súdu do 3 dní od právoplatnosti rozsudku uhradiť náhrady polovice nákladov na detskú výbavičku vo výške 234 €. Taktiež bolo určené, že otec je povinný prispievať na výživu sumou 30 % zo sumy životného minima na neplnoleté nezaopatrené dieťa, od 08.12.2011 do posledného dňa v predchádzajúcom mesiaci.
Zameškané výživné od 08.12.2011 do 31.10.2012 v sume 282,73 € bolo povolené otcovi splatiť v 50 € mesačných splátkach (nakoľko tie splátky si navrhol on sám) od právoplatnosti rozsudku do zaplatenia s tým, že v prípade nezaplatenia čo len jednej splátky bude zvyšok dlhu splatný naraz.

Synček bude mať 08.decembra tohto roku 1 rok a dodnes mi jeho otec ešte ničím neprispel. Výživné riešim už od decembra minulého roku. Keď si navrhol splátky a súhlasil z tým, že bude výživné platiť tak nech sa teraz nebráni. Neviem dokedy mám ešte čakať. Do 30.11.2012 by mi mala prísť prvá čiastka zo zameškaného výživného, no pochybujem, že príde, keď zásielku ešte pravdepodobne neprevzal.
Včera som sa dozvedela, že rozsudok ešte nenadobudol právoplatnosť, nakoľko sa ešte nevrátila doručenka o prevzatí rozhodnutia odporcom. Pričom už ubehla lehota 18 dní na prevzatie zásielky z pošty, takže buď si rozsudok prevzal a doručenka sa im ešte nevrátila alebo sa im zásielka vrátila späť.

nasta55
27. nov 2012

@lenka0906 ak nezaplati tak by som postupovala tak, ze to das na exekuciu, potom pojdes na policiu kde donesies seky o zaplatení, ak prebehla doba ze nezaplatil viac ako 3krat po sebe policajt to spise a riesit sa to bude sudne. Keby tebou poziadala by som na urade socialnych veci o náhradné vyzivne tam musis mat ale uz papier od exekutora ze nic nevymohol, spisany papier z polície. Na sude bude potom musiet vyplatit celu ciastku alebo pojde sediet. Inak Ti poradit neviem toto je postup ked sa vyzivne neplati. Mala som s tym osobnu skusenost.

nasta55
27. nov 2012

@lenka0906 ty si to uz sudne riesila??? na splatky???

lenka0906
autor
27. nov 2012

@nasta55 Ano, minuly rok v decembri som podala na sude navrh na urcenie otcovstva a vyzivneho, Kedze otec stale popieral otcovstvo,aj ked dobre vedel, ze je otcom maleho, nechcel platit. Takto sice ziskal cas, ale ten cas nieco stoji. Teraz musi zaplatit 400 € za DNA testy. Ja tych chlapov nechapem. Keby sa bol priznal k otcovstvu dobrovolne usetril by na sudnych poplatkoch. No ale k veci...mali sme 2 sudne konania, na ktore sa ale on nedostavil a 05.11. mi prisiel rozsudok z urcenim minimalneho vyzivneho, aj ked som ziadala 100 €. Vraj otec maleho nepracuje, pobera davky v hmotnej nudzi...ale to mna nezaujima. urcili mu platit 26,65 € mesacne vyzivne, za to kupim akoze co? Bud 2 mlieka alebo 1 balik plienok a vlhcene obrusky. Moc mu teda nedali. Hlavne, ze na svojich dalsich dvoch synov plati 50 € na kazdeho. Podla mna mali najmladsiemu synovi urcit viac ako 26 €, je to chore. Mam mesacne ine vydavky v sume 55 € ktore musim platit, takze mi moc na maleho nezostane ked vsetko poplatim. Otec maleho sam navrhol, ze zameskane vyzivne bude zplacat a este nic.

lenka0906
autor
27. nov 2012

@nasta55 Ahoj, na exekuciu to este nemozem dat, a to z toho dovodu, ze rozsudok este nenadobudol pravoplatnost. Vcera mi odpisali zo sudu, ze sa im este nevratila dorucenka od odporcu. Ja som sice uz exekutorsky urad kontaktovala ale aj tam mi povedali, ze momentalen sa s tym neda nic robit pokial nemam k rozsudku dolozku, ze rozsudok nadobudol pravoplatnost, takze musim cakat.
Do 30.11.2012 by som mala dostat prvu splatku zameskaneho vyzivneho, co pochybujem, ze pride. Ako si napisala na policiu mozem ist az potom ak viac ako 3 krat po sebe nezaplati, lenze v rozsudku je napisane, ze v pripade nezaplatenia co len jednej splatky bude zvysok dlhu splatny naraz. Som v kontakte z Okresnym sudom a dohodla som sa s nimi, ze ked rozsudok nadobudne pravoplatnost, tak ma budu ihned o tom informovat.

nasta55
27. nov 2012

@lenka0906 ja mam tiez krasne vyzivne za ktore malemu nic nekupim, ostava Ti jedine teraz cakat ale hned ako sa to bude dat exekutorovi tak si daj aj ziadost na nahradne vyzivne, Stat Ti bude platit za neho a oni si to budu musiet vymahat od neho. Teraz s tym nic nespravis. Vsetko ma niaky postup.

nasta55
27. nov 2012

@lenka0906 su okolo toho same starosti a papierovacky ale ked chces od neho nieco vymoct tak musis tak postupovat, lebo stat nechrani deti, ale takych chrapunov

lenka0906
autor
29. nov 2012

@nasta55 Ahoj. od 14.12.2012 bude rozsudok pravoplatny a 16.12. si idem na sud pre dolozku o nadobudnuti pravoplatnosti. S pravnickou som v kontakte. Pockam do konca tohto roka, ci mi od neho ciastky urcene sudom pridu a ak nie ihned v januari, zaciatkom januara 2013 podavam na neho trestne oznamenie. Ja sa len tak nevzdam a tento boj dotiahnem az do konca, viem, ze budem mat okolo toho behacky a papierovanie, ale nech maly ma to na co ma narok! Inak tiez si zacinam mysliet, ze stat ochranuje chrapunov a nie deti. Vacsina zakonov a postupoval je padnutych na hlavu. Nechapem preco by som ja mala cakat ! Ved on je obzalovany, nie ja ! Ked sa uz davno premlcala lehota 15 dni na odvolanie sa tak naco sa musi cakat 15 dni?? Nechapem.

smetiacik
29. nov 2012

@lenka0906 prepáč,ale nečítala som všetky príspevky,ale reagujem n to čo si napísala,ja som mala podobný prípad.Mne nezaplatil dve čiastky na dcéry,iba polovicu každý mesiac,tak som postupovala tak,že som išla na podateľňu na súd tam mi dali pečiatku právoplatnosti,a našla som si exekutora,s ktorým som vyplnila papiere,a dala mu prefotené overenou originalitou papiere zo súdu.a už sa o všetko postaral on.do 3mesiacov mi to vyplatil a jemu zaplatil zbytok

lenka0906
autor
29. nov 2012

@nasta55 Neda mi to sem nenapisat. Sudcovia by sa mali nad tym trochu zamysliet, ked urcia platit minimalne vyzivne v sume 26 Eur. Male deti rastu ako z vody. Ked mu kupim nieco nove oblecie to par krat a uz mu to je male. Veci pre babatka su drahe. Plienky su drahe, teda ja kupujem Pampers, prat to treba, aj oblecenie treba prat. Ja nemozem kojit takze kupujem Sunar. Na jeden tyzden potrebujem jedno balenie, ktore stoji okolo 13 Eur co je cca. 52 Eur. Plienok 4-5 baleni, to je cca. 68 Eur, ked su akcie tak aj menej, dalej vhcene obrusky a strava atd. mohla by som pokracovat donekonecna. Ja mam rodicovsky 217,32 Eur, z toho viac ako 55 Eur platim seky, ktore musim zaplatit a co mi ostane? Necelych 160 Eur. Za to kupim veci ktore vystacia tak na pol mesiaca. Objednavam z internetu, lebo je to lacnejsie a postovne mam vzdy zadarmo. Ked kupim plienky a Sunar za zvysok vlhcene obrusky, sacky na plienky, puder, prikrmy a to ani nie je na cely 1 mesiac (okrem plienok a Sunaru). 26 Eur navyse mi moc nepomoze. A to ani nehovoril, ze si nemozem kupit nic pre seba, napr. ked potrebujem nove nohavice (rifle) alebo ponozky, topanky a spodne pradlo. Prvorady je maly, hlavne, ze ma maly. Otec maleho by mal podla zakona este prispievat na moju vyzivu. Aj ked mi pomahaju kupovat veci pre maleho rodicia, mesacne minu navyse akolo 200 Eur ak nie viac. A na to proste nemame. Kebyze si mam predstavit, ze by som byvala sama tak ja neviem...nemohla by som si ani dovolit platit najomne. Kebyze byvam sama, stat by mi sice daval 40 Eur na byvanie, ale tie by som aj tak potom musela vratit, tak aka je to potom pomoc.

lenka0906
autor
29. nov 2012

@smetiacik Ahoj, v poriadku. Ja som v kontakte aj s právničkou aj s exekútorským úradom , takže v prípade, že mi nič nepríde do konca tohto roka ihneď idem podávať návrh na exekúciu. Malý sa narodil 08.12.2011 a doteraz mi jeho otec nedal ani cent. Takze uz to riesim rok. Keď sme ešte boli spolu požiadala som ho aby mi aspoň prispel na detskú výbavičku a on mi povedal, že čo on z tým má, že on mi nedá ani cent vôbec na nič a že nech idem na potrat, ktorý som si mala zaplatiť mimochodom sama. Povedal, že od neho neuvidím ani cent. Na súde si sám určil splátky tak nech sa teraz tomu nebráni. Zásielku z rozsudkom si neprevzal, súdu sa vrátila späť. 14.12. nadobudne rozsudok právoplatnosť. Malý bude mať čoskoro rok a doteraz som on jeho otca nevidela ani cent.
Urcili mu minimálne výživné 26 Eur, za to akože čo kúpim. Sudcovia by sa mali nad tym trochu zamysliet, ked urcia platit minimalne vyzivne v sume 26 Eur. Male deti rastu ako z vody. Ked mu kupim nieco nove oblecie to par krat a uz mu to je male. Veci pre babatka su drahe. Plienky su drahe, teda ja kupujem Pampers, prat to treba, aj oblecenie treba prat. Ja nemozem kojit takze kupujem Sunar. Na jeden tyzden potrebujem jedno balenie, ktore stoji okolo 13 Eur co je cca. 52 Eur. Plienok 4-5 baleni, to je cca. 68 Eur, ked su akcie tak aj menej, dalej vhcene obrusky a strava atd. mohla by som pokracovat donekonecna. Ja mam rodicovsky 217,32 Eur, z toho viac ako 55 Eur platim seky, ktore musim zaplatit a co mi ostane? Necelych 160 Eur. Za to kupim veci ktore vystacia tak na pol mesiaca. Objednavam z internetu, lebo je to lacnejsie a postovne mam vzdy zadarmo. Ked kupim plienky a Sunar za zvysok vlhcene obrusky, sacky na plienky, puder, prikrmy a to ani nie je na cely 1 mesiac (okrem plienok a Sunaru). 26 Eur navyse mi moc nepomoze. A to ani nehovoril, ze si nemozem kupit nic pre seba, napr. ked potrebujem nove nohavice (rifle) alebo ponozky, topanky a spodne pradlo. Prvorady je maly, hlavne, ze ma maly. Otec maleho by mal podla zakona este prispievat na moju vyzivu. Aj ked mi pomahaju kupovat veci pre maleho rodicia, mesacne minu navyse akolo 200 Eur ak nie viac. A na to proste nemame. Kebyze si mam predstavit, ze by som byvala sama tak ja neviem...nemohla by som si ani dovolit platit najomne. Kebyze byvam sama, stat by mi sice daval 40 Eur na byvanie, ale tie by som aj tak potom musela vratit, tak aka je to potom pomoc.

smetiacik
29. nov 2012

@lenka0906 toto je strašné v tomto štáte a chlapy vždy aj tak stoho vyjdu v pohode.tak držím palce nech sa to čím skôr vyrieši,ja tiež nemať rodičov tak neviem.

lenka0906
autor
29. nov 2012

@smetiacik Veď to je na tom to najhoršie. Štát by mal ochraňovať deti a nie chlapov. Aj keď otec môjho syna získal čas a ešte zrejme aj získa, tento čas ho niečo stojí. Zatiaľ musí súdu zaplatiť 400 Eur a ešte aj za testy DNA čo je tiež okolo 400 Eur.