Ako riešiť neplatenie výživného na 11 mesačné dieťa?

lenka0906
26. nov 2012

Milé mamičky, prosím o poskytnutie rady v záležitosti neplatenia výživného.
Zásielku s rozsudok zo dňa 25.októbra 2012 , ktorým mi bolo pridelené výživné na maloletého syna som osobne prevzala dňa 05.11.2012, čím rozsudok z mojej strany nadobudol o 15 dní právoplatnosť.
Otec malého mi mal podľa rozhodnutia súdu do 3 dní od právoplatnosti rozsudku uhradiť náhrady polovice nákladov na detskú výbavičku vo výške 234 € + do konca tohto kalendárneho mesiaca je povinný zaplatiť mi prvú splátku zameškaného výživného od 08.12.2011 do 31.10.2012 .
Do dnešného dňa mi nebola doručená od otca maloletého Lukáša žiadna čiastka určená súdom. Má zameškané výživné od 08.12.2011 do 31.10.2012.
Synček bude mať 08.decembra tohto roku 1 rok a dodnes mi jeho otec ešte ničím neprispel. Výživné riešim už od decembra minulého roku.

Dnes som sa dozvedela, že rozsudok ešte nenadobudol právoplatnosť, nakoľko sa ešte nevrátila doručenka o prevzatí rozhodnutia odporcom.

Prosím o radu, či mám ešte čakať do vtedy, kým si žalovaný prevezme zásielku s rozsudkom súdu, alebo mám ihneď konať.

kaktusik007
26. nov 2012

a co chces konat??? na poste je lehota na vyzdvihnutie zasielky 18 dni - a potom mas este lehoty ze ak si to nevyzdvihne, spravidla sa to posiela este raz...

takze - trpezlivost ruze prinasa, v tomto pripade peniaze 😀

maminalenka
26. nov 2012

Ja som pocula, ze rozsudok nadobuda pravoplatnost akonahle bolo sudom urcene vyzivne, ze tam sa necaka na papiere, neviem....
Moje dieta bude mat teraz v decembri rok, mala som 2x sud o vyzivne, vybavicku a vydavky suvisiace s tehotenstvom a stale sa nerozhodlo, dalsie pojednavanie buduci tyzden,a taha sa to od zaciatku tohto roka, nedal mi na nu zatial ani cent, tiez som zvedava ako to dopadne, akeho chudacika zas bude robit zo seba otec dietata...

kawaa
27. nov 2012

No tak ak neplati vyzivne ide uz o trestny cin.
V tvojom pripade by som urcite vyhladala pravnika.
Poznam advokatku co sa venuje rodinnemu pravu. Ak budes potrebvat
kontakt: 0915 731037

tajomna21
5. feb 2013

no neviem, ci ti dali spravne informacie
podla obcianskeho sudneho poriadku :

§ 47
(1) Do vlastných rúk treba doručiť písomnosti, pri ktorých tak ustanovuje zákon, a iné písomnosti, ak to nariadi súd.
(2) Ak nebol adresát písomnosti, ktorá sa má doručiť do vlastných rúk, zastihnutý, hoci sa v mieste doručenia zdržuje, doručovateľ ho vhodným spôsobom upovedomí, že mu zásielku príde doručiť znovu v deň a hodinu uvedenú v oznámení. Ak zostane i nový pokus o doručenie bezvýsledným, uloží doručovateľ písomnosť na pošte alebo na orgáne obce a adresáta o tom vhodným spôsobom upovedomí. Ak si adresát zásielku počas jej uloženia nevyzdvihne, považuje sa deň, keď bola zásielka vrátená súdu, za deň doručenia, i keď sa adresát o tom nedozvedel.

posledna veta .... takze si to chod preverit na sud