Odišla som od muža 150 km k rodičom s 5 ročným synom. Muž nesúhlasí s odchodom. Chce nás naspäť. Už sme boli raz odlúčení na pol roka. Ten istý scenar, znovu u rodičov. No tentoraz to dotiahnem do konca. Žiadam súd o zverenie maloletého do času do rozvodu, výživné a úpravu styku. Otcovi dieťaťa chcem dávať syna, nebránit vzťahu nakoľko majú pekný vzťah. Prosím. Aké argumenty dať do protiútoky, že naozaj musí byť v mojej opatere. Manželskú poradňu nenadtivim, je to nezvratné. Dôvod rozchodu, intenzívne hádky, citové ochladenie, nulová komunikácia, ak tak len cez syna. Dva roky oddelené spálne. Dik za radu.
@redudas pokiaľ nemáš agrumenty ty sama že syn musí byť v tvojej starostlivosti, tak nikto cudzí ti ich nepovie. Ty poznáš svojho muža, ty vieš ako sa staral o syna, tak ak nemáš agumenty ty, tak ich nebude mať nikto.Dieťa sa väčšinou zveruje matke, otcovi sa zveruje len vo výnimočných prípadoch, keď matka pije alebo je workoholička, či sa nestará o rodinu....ale striedavá starostlivosť je v dnešnej dobe pomerne častá. Ak chceš syna do svojej starostlivosti, odporúčam od septembra ho dať do škôlky/v mieste bydliska kde bývajú tvoji rodičia) a nájsť si prácu rovnako v mieste kde teraz bývate, prípadne v mieste kde chceš ostať žiť so synom...Musíš preukázať že máš zabezpečené vhodné bývanie a aj príjem že sa vieš o syna postarať....
@redudas a zas ak maju pekný vztah a neni na syna hnusný ,ze by ho psychicky alebo fyzicky týral tak sa moze aj to stat ,ze ho prisudia otcovi aj tu sa tak jednej mamine stalo otec s detmi mal ozaj krásny vzťah venoval sa im aj mamka pravdaže no vztah krachol medzi nimi dvoma a zniakeho dôvodu deti isli tatinovi
@mogaa To je síce pravda, ale zo skúsenosti mnohých mamičiek na nete aj u nás v meste viem, že striedavku pri takto malých deťoch nedávajú. Najmladšie dieťa, ktoré je v striedavke čo poznám je dievčatko, ktoré malo v tej dobe 8rokov a obaja rodičia bývajú u nás v jednom meste. On už má dieťa s druhou a je znova ženatý. Pozerá sa totiž i na to, aby malo dieťa doobeda kde byť. Lebo škôlka ani škola sa nedá vybaviť tak že mesiac tam a mesiac tam... Ale ako píšete. Prihlásiť do škôlky a ona do práce. A dieťa keď príde sociálka na kontrolu potrebuje mať svoj priestor. Čiže posteľ, stôl na maľovanie, vystrihovanie a pod, svoju skrinku na veci a miesto na hračky.
@redudas na predbežné opatrenie to bude stačiť ale následne ak už bude súd o zverení do osobnej starostlivosti by si mala mať v mieste bydliska prácu - čiže dokázať že sa vieš postarať o syna a máš na to aj prostriedky(nielen výživné)lebo vyživovaciu povinnosť majú obaja rodičia). Ale bude to ťažké, na OČR budeš sama, čiže ak ti dieťa ochorie v skúš.dobe nemôžeš ísť na OČR lebo pravdepodobne ti nepredĺžia zmluvu, rovnako si porieš veci kto bude so synom ked budeš dlhšie musieť ostať v práci(predpokladám že tvoji rodičia tiež ešte pracujú)
@redudas ahoj, riešim niečo veľmi podobné. Akurát, že sme neboli manželia. Máme 2 ročnú dcéru.... Tiež oddelené spálne, ja som spávala s malou. Presne ako píšeš... Citové ochladenie, nekomunikacia, hádky, neúcta, manipulovanie... Preňho peniaze a práca na prvom mieste... Odišla som pred dvomi mesiacmi... Odvtedy ma neustále vydiera cez malú, vyhráža sa, robí nátlak, obťažuje....chce nás späť. Vraj sa mám obetovať kvôli malej... No ak má občas svetlú chvíľku, že sa zdá, že pochopil že sa nevrátim, tak rieši to, že chce malú do striedavej starostlivosti.... A mne už došli argumenty, prečo NIE! Na každý môj argument má on najmenej dva svoje... A vždy ma obviňuje, že mu ju chcem vziať... No nemyslím si, že pre dvojročné dieťa je vhodná striedavka.. Ale on chce a chce a chce aj na úkor malej!
Dámy, mali by ste si konečne uvedomiť, že deti nie sú váš majetok. Len preto, že ste ich chvíľu mali v maternici nie ste lepší rodič a ani podľa zákona nemáte väčšie práva ako otcovia. Autorka, ty si sa odsťahovala 150 km - už viac si otcovi tvojho dieťaťa zťažiť styk s dcérou ani nemohla. Kto bude znášať náklady na cestovanie za dieťaťom? Kto zabije kopu času cestovaním? Predpokladám, že otec. A to ešte budeš od neho pýtať aj výživné... Ženy, načo máte za každú cenu deti keď im potom vezmete otca? Ja by som to mojim deťom nikdy neurobila. Osobné spory sú jedna vec, veď žiť spolu nemusíte keď sa neznášate, ale ste snáď dvaja dospelí ľudia, ktorí spolu majú dieťa tak sa dohodnite.
@nikaeli Predpokladám, že v čase súdu už menšia chodila do škôlky, lebo tam by bol problém s vyplácaním rodičovského a zároveň pokrytím tých troch rokov. Lebo len jeden rodič môže byť tri roky doma. A zároveň si myslím, že rodičia bývajú v jednom meste a vychádzajú spolu dobre a na striedavke sa dohodli a sudkyni ju sami navrhli.
@ecoli áno presne, u nás kaxdu chvíľu iná rétorika, raz nám nechá dom a on pôjde k mame, potom mám ísť do bytu blízkeho nášmu postavenému, potom mu mám nechať dieťa a mám byť sama... Potom hnev, vydieranie...robotu hľadám, synovi škôlku vybavujem, krúžok chcem vybaviť, keď ja chcem upraviť veci do rozvodu a on nie, myslíš,že nás budú chcieť vypočuť? Nevrátim sa k nemu, po tretí krát by mi rodičia nepodali pomocnú ruku..
@redudas takéto typy chlapov sú podľa mňa rovnako naprogramované . Hovoria presne to isté. Tiež nám nechá byt , on pôjde do podnájmu, potom ze mi vezme všetko a zostanem s holou riťou, raz sa obetuje a vzdá sa malej pre jej šťastie, potom chce aby som sa jej vzdala ja, teraz najnovšie funguje v jeho hlave striedavka.... Chvíľu vieska, chvíľu plače, prosí, vyhráža sa, miluje ma, cíti odpor... A on je schopný všetky tieto emócie vtesnať do 5minutoveho rozhovoru.... Tiež to musím nejako vydržať. Ale je to sakra ťažké. Ak sme sa na niečom dohodli nikdy ti nedodržal a poprel akúkoľvek dohodu... Ked som mu začala písať do sms kedy ma prísť pre malú a kedy ju má vrátiť, on mi na ňu neodpovedal a potom skonštatoval ze tým pádom to nebola dohoda, ale moje nariadenie... Právnicka mi poradila aby som sa stretla s koliznou opatrovnickou, všetko jej povedala a ona si ho predvolá a vysvetlí mu ze jeho Konanie nie je správne..takze zajtra za nou idem a snáď ho ona usmerni... Inak už neviem.....
@ecoli ahoj mna by zaujimalo ako casto mu davas teraz malu? ci si ju berie aj sam ? ja to idem tiez riesit a chcem ziadat na sude ze v mojej pritomnosti ma este len 15 mesiacov
@katulik120785 u nás sa stal taky incident, že ked ju mal v nedeľu, nechcel mi ju vrátiť v čase na akom sme sa dohodli, zavolal, že sa s nou mma rozlúčiť a vyhrážal sa mi ze ju zabije... Vypol telefón na hodinu a nevedela som kde s nou je... Riešila to polícia, odviezli ho aj na psychiatriu... Zozaciatku som mu ju bez dozoru nedávala... Potom som začala.. A teraz vystrkuje rožky a chce striedavku.... Žiadala som cez právnicku psychiatrický posudok a uvidíme... Nebol to totiž jeho prvý ani posledný skrat...
@lenka311 to nieje pravda.nám odklepli striedajú a dieťa malo 3 roky!
@redudas ale aj on je otec to, že si nerozumiete vy dvaja je smutné, ale....čo, ak bude na súde argumentovať nech ideš bývať do toho bytu blízko kde byvate kvôli tomu, aby mal dcéru bližšie?dnes už bežne dávajú deti do striedavky aj menšie dávaj pozor opatrne. .radšej nie v hneve a zlosti s mužom toto preberať
@redudas no moze sa stat , ze sud alebo socialka nariadia znalecke posudky u psychologa a nebudu pozerta xo chxe matka al otec, tak si dieta same povie a uz beru do uvahy, ze dieta ma svoj zaujem a vacsinou sud berie do uvahy. Striedavu az tak casto nedavaju ,jednak aj ta vzdialenost je dost a ak je dieta citovo viazane na matku neexistuje dat otcovi.sama som si tym presla , 2x ziadal steiedavu zamietli hned, 1x do jeho opateri zamietli, podstupili sme znalecke a jednoznacne maly chce byt so mnou ,tak dieta je zverene mne.
@marianinka malý bol na víkend v Trnave, nainfikoval ho muž a večer scény že on to chce tak ako to bolo predtým. Zosaliem ak ostane v Trnave. Otcovi nebránim, dám mu hocikedy no ostať bez dieťaťa to radšej zomriem. Ako prebiehajú tie posudky?
@lenka311 rozvadzali sa pred tromi mesiacmi.. ako presne to medzi nimi funguje, neviem.. je to moc cerstve, nechcem sa v tom rypat, vyzvedat .. reagovala som len na to, ako si spominala, ze take male deti nedavaju do striedavky..
ja mam napr.dceru u mna.. nie preto, ze by sme s ex az tak zle vychadzali, byvame aj blizko seba, ja ho aj otravujem, aby pre nu chodil castejsie, ale on by striedavku absolutne nezvladol.. aj teraz je unho na 5 dni a jedia len po restauraciach same hranolky, pizza, cola.. o priprave do skoly pocas roka radsej pomlcim.. chvalabohu, ze on ju do striedavky ani nechce..
@redudas drzim prsty
Q
@redudas to bud navrhne socialka alebo sud, sudca vyberie znalca z odboru psychologie a stanovy termin ,kedy sa dostavite vy s dietatom, v pripade ze dieta bude spolupracovat ,tak bude same so psychologom , vypocuje matku a potom otca. Sedenie otec a dieta a matka a dieta to nedavaju, len ak dieta nechce ostat same, zvyknu matku zavolat do miestnosti. Moj to abs ako 4.5 rocny kde sud velmi bral nazor maleho a hlavne dolezite boli posudky od znalca , to je smerodatne pre sud
@marianinka čo sa pýtajú matky?a deti?
@redudas Už som Ti odpovedala predtým na zverenie v tej druhej diskusii. Mala si to dať spolu a nie rozdeliť. Len doplním, že ak Ste od seba takto ďaleko striedavka nie je možná (dieťa nesmie meniť školu) a že dieťa bude zverené Tebe. Môj ex je odo mňa 120km a dcérku má tak ako som Ti napísala. V piatok po škole, v nedeľu doviezť do večera (úlohy robí s ním vtedy) a na sviatky a cez prázdniny si ju striedame