Ako prebieha súd pri určovaní výživného?

16. okt 2024

Ahojte mamičky
Chcela by som sa spýtať ako prebieha súd pri určovani výživneho? Viem len to ze pánko dostal už list z Okresneho súdu ale ake si dalsie postupy? Lebo budu sa robiť aj DNA testy tak sa chcem spytat kolko taky proces trva a kedy sa rieši už súd. Ďakujem

pribinak
16. okt 2024

No moment …..výživné je jedna vec a test DNA sú druha vec
Testy sa robia pri určovaní otcovstva.
Ty riešiš čo?
Má spojené konanie určovanie otcovstva a aj výživné?
Ak otec povie že si nie je istý svojim otcovstvom, tak áno budú sa robiť testy a po ich výsledkoch bude určené otcovstvo, výživné a styk

Koľko to trvá? Podľa toho ako spolupracujú obe strany, niekedy aj rok

autor
16. okt 2024

@pribinak on je otec dietata ale zapiera ze nieje pritom sa to dieta podoba uplne nanho , a nieje zapisany ani v rodnom liste kedze vtej dobe sme uz spolu neboli tak preto sa pytam ze ake su postupy a ked napriklad odmietne robit DNA testy aj ked mu to napriklad súd urči tak potom jak sa to rieši dalej?

pribinak
16. okt 2024

Tak najskôr budú musiet byt testy a až potom sa bude určovať výživné
Nepoznám prípad že by niekto si trúfali neísť na testy keď to určil sud
Toto ti asi lepšie už objasní právnik napr @draik

kavasmliekom
16. okt 2024

Prečo vlastne chceš zrazu určiť jeho za otca? Len kvôli výživnému? Koľko má dieťa rokov?
Si si vedomá toho, že mu môžu určiť len smiešne výživné, ale bude mať práva rovnaké ako ty? Ja by som si to rozmyslela, či mi to stojí za ten stres, tá 100vka mesačne.

melanta
16. okt 2024

Najprv súd prikáže testy DNA. Ak ich nezrealizuje, urobí mu odvoz na testy polícia. Keďže otcovstvo odmieta, testy bude platiť on. Testy DNA pre súdne účely stoja 500 a viac eur. Takže si nepriznávaním komplikuje výdavky. Až po testoch DNA bude súd riešiť výživné a styk s dieťaťom. Ako napísala káva s mliekom, je potrebné si uvedomiť, že ako otec bude mať nielen povinnosti, ale aj práva, čiže brať si dieťa na víkendy, na prázdniny. Taktiež škôlka či škola vyžaduje v drvivej väčšine prípadov súhlas oboch rodičov, čiže budeš potrebovať jeho súhlas k výberu škôlky aj školy. Ak dieťaťu založíš účet, on ako jeho zákonný zástupca sa bude môcť sám bez tvojho vedomia doplniť na účet ako disponent. Takže je naozaj na mieste uvážiť si, či všetky tieto a aj ďalšie nespomenuté práva sú pre teba oka. Či stojí za to mať v živote kvôli výživnému človeka, ktorý má takýto postoj.

autor
16. okt 2024

@kavasmliekom dieťa ma 9 mesiacov , neviem ci bude mat práva pretoze su nanho udane trestne oznámenia s tym ze ma zakaz priblíženie ku mne či k malej tak preto sa pýtam ako to je

autor
16. okt 2024

@melanta aj ked ma zakaz priblizenia ku mne alebo k dietatu? Aj vtedy bude striedavka a ostatne veci?

pribinak
16. okt 2024

Ty stále neprijímas jednu vec, ak bude zapísaný do rodného listu ako otec dieťaťa tak áno bude mu určené výživné, ale získa aj aktívne rodičovské práva a bude mu určený styk s dieťaťom

To by už musel veľmi vážne ohroziť dieťa, aby dostal zákaz styku. Ty na styku nemusíš byt prítomná, súd mize určit styk pod dohľadom tretej strany

Úprimne? Ak by mal nejaký muž zákaz priblíženia ku mne, posledné !!!! Čo by som chcela je, aby bol zapísaný do rodného listu ako otec môjho dieťaťa. Tých pár eur nestojí za to! Ale to si si tu už prečítala

kavasmliekom
16. okt 2024

Ešte takto, čo za matku je žena, čo chce za otca pre svoje dieťa človeka, ktiry ma na krku trestné oznámenie a zákaz priblíženia 🙄?

januska12323
16. okt 2024

Najprv budú nariadené testy dna, potom sa zapíše do rodného listu a až potom môžeš žiadať výživné.

damian85
16. okt 2024

No mám skúsenosť , že to môže trvať aj niekoľko rokov. Najmä keď trvalé bydlisko nekorenšponduje s bydliskom dotyčného. Ono keď si už raz urobiš dieťa so špekulantom , ktorý nadodržuje zákony , čakať že ho zmení padnuté jablko na hlavu je naivné. On sa k tebe približovať nemusí , ty budeš žiadať jeho o priblíženie keď budeš potrebovať jeho súhlas.

draik
16. okt 2024

Existujú donucovacie opatrenia typu poriadkovej pokuty, predvedenia.