Ako prebieha pohovor s rodičmi a dieťaťom u psychologičky?

3tato
27. nov 2023

Zdravím. Vlastne neviem, či to patrí do tohto fóra, ale skúsim nejak načrtnúť situáciu. S bývalou partnerkou máme spolu dcéru (6,5 r.) v striedavej starostlivosti. V striedavke fungujeme vyše 3 roky. Teraz v septembri dcérka nastúpila u nás do ZŠ, keďže trvalé bydlisko má u mňa, školu máme 200m od domu. Ex býva s novým priateľom v BA, vzdialenosť od nás je 43 km.
V apríli tohto roku som podal na súd žiadosť o zverenie dcéry do starostlivosti, nakoľko k matke už počas návštevy škôlky nechcela chodiť na týždeň. Teraz, keď už chodí do školy, tiež mi omieľa dookola, že s mamou a s tým jej novým partnerom nechce bývať. Mamu má rada, to viem, len dcére vadí ten priateľ a aj to, že bývajú spolu. Ten priateľ dcéru vozí ráno 43 km do školy k nám, ale musia kvôli tomu skoro vstávať, lebo on sa potrebuje vrátiť do BA do práce. Čiže dcéra je do začiatku vyučovania v družine a po vyučovaní tam ostáva často medzi poslednými - vyzdvihuje ju okolo 16,30-17,00. Potom cesta do BA cca 40 min. Dcérka sa potom musí učiť až večer. Keď je u mňa, tak mi často hovorí, že už nechce cestovať, že musí skoro ráno vstávať a že potom je aj poobede dlho v škole. Hovorí, že by chcela bývať len u mňa. (to hovorí celú dobu striedavky).
U ex nemá ani žiadne kamarátky, pretože sa len prednedávnom znova presťahovali. (už 4. krát počas 4 rokov) Toho priateľa ex tiež nemá rada, že vraj ju stále napomína, atď... Vlastne tieto problémy existovali už pred nástupom do školy, ale dal som tomu ešte šancu, ako sa to celé vyvŕbi počas školskej dochádzky.
Pred mesiacom a pol sme mali na súde informatívne stretnutie, na ktorom sa nič nevyriešilo. Apriori niesom proti striedavke, sám som za ňu bojoval pred 3 rokmi. Ide o to, že situácia s pred pár rokov sa zmenila, dcéra už je staršia, chápe a vníma oveľa viac, ako to funguje a čo jej vadí. Ex teraz obhajuje striedavku, (hoci predtým o nej nechcela ani počuť) lebo jej to tak vyhovuje z rôznych dôvodov, no našej dcére už to nevyhovuje dlhšiu dobu . Preto som podal tú žiadosť, nakoľko sa pomery na každej strane zmenili a treba situáciu riešiť. Najväčší problém je to ranné skoré vstávanie a neskoré príchody a to, že dcéra je nútené byť s cudzím človekom v jednej domácnosti celý týždeň. Skrátka ho potichu odmieta, trpí ho. Pokiaľ by sa chceli presťahovať bližšie, aby nemuseli tak skoro vstávať, nemusela by tá striedavka byť až taký problém, ale...
Dnes mi došla sms od ex, že bola u psychologičky, že na budúci týždeň tam chce ísť s dcérkou. Psychologička by sa rada rozprávala aj so mnou, s čím samozrejme problém nemám. Že mám sa objednať a že potom mám prísť s dcérkou znova aj ja. Neviem, či je fakt nutné ttrápiť dcéru dvakrát po sebe, ale možno je taký postup... Akurát neviem čo od toho očakávať.
Prešli ste si niekto takým pohovorom? Na čo sa treba pripraviť?

P.s. Prosím, budem rád len za vecné komentáre k veci. Hejty a nevyžiadané rady, ako aj domýšľavé úsudky bez znalosti celej situácie si odpustite, nebudem na ne reagovať. Ďakujem.

pribinak
27. nov 2023

@3tato určite chod tá psychologicka pozvala a ponuka ti sedenie
Pre ňu je dôležité aby videla štýl komunikácie a interakcie medzi tebou a dcérou
Povedz jej presne to čo si napísal tu, že dcéra ti hovorí aká je unavená a ako to vidíš ty, že čo by bolo pre dcéru vhodnejšie
Že dcéra má mamu rada, ale jej priateľa nie

Nenazvala by som to trápením dcéry, alebo sa ti zdala dcéra nejaká utrapena po stretnuti s psychologickou?

3tato
autor
27. nov 2023

Ešte doplním, aby to nevyzeralo tak, že chcem nedajbože dieťa vziať matke.... Nenavrhol som styk dcéry s matkou na každé dva týždne len cez víkendy. Návrh je, aby dcéra bola s mamou každý druhý týždeň od piatku do utorka - v piatok si ju ex poobede vyzdvihne v škole a cestovala by teda len pondelok a utorok. Teda aby sme čo najviac eliminovali to cestovanie. Ak by bola ochotná sa presťahovať bližšie, striedavka môže pokračovať, aj keď tam ešte ostáva ten faktor priateľ ex.

3tato
autor
27. nov 2023

@pribinak Áno jasné, to pôjdem - to nie je problém. Skôr len zháňam info, ako to prebieha... Ona ešte na tom stretnutí s dcérku nebola, ex bola len sama dnes.