Ako postupovať pri žiadaní o výživné, ak žije otec v Maďarsku?

anetdadi
4. jún 2020

ahojte chcela by som sa spýtať na takú vec že kamarátka je slovenka jej priatel je maďar majú spoločne dieťa už nežijú spolu priateĺ býva v maďarsku a kamarátka s dieťaťom na slovensku podávala návrh na úpravu práv a povinnosti k maloletému dieťaťu tu na slovensku a súd jej zamietol nevyznáme sa vtom otec dieťaťa má zákaz styku s dieťaťom a matkou dieťaťa z dôvodu psychického a fizyckého útoku ako by mala postupovať kde by mala podať opätovne návrh na úpravu práv a povinností? na výživné? v maďarsku alebo ako ďakujem

pribinak
4. jún 2020

Tam musí byt odôvodnenie prečo jej to súd zamietol

Inak môže zavolať do CMPODaM, oni sa špecializujú na výživné z cudziny.

anetdadi
autor
4. jún 2020

@pribinak ďakujem 😊

alenah31
4. jún 2020

@anetdadi Pokiaľ jej už súd poslal písomne zamietnutie bude v ňom odsek "odôvodnenie" a tam je presne uvedené prečo to súd zamietol. Treba to riadne pozrieť - možno včas nedoložila potrebné dokumenty resp. nemala kompletnú žiadosť.

anetdadi
autor
4. jún 2020

@alenah31 dôvod zamietnutia je tam že súd nemá právomoc vo veci konať

alenah31
4. jún 2020

@anetdadi v tom prípade treba osloviť Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže - oni budú žiadať za ňu. Naše súdy nemôžu riešiť cudzieho štátneho príslušníka - ale medzinárodný súd pre ochranu práv detí a mládeže áno. Akurát to bude dlhšie trvať.

anetdadi
autor
4. jún 2020

@alenah31 akurát sme volali že oni mòžu ziadat az po rozsudku takže musí podávať v maďarsku počkať potom na rozsudok a ak by neplinil svoje povinnosti tak vtedy moze odnich vymáhať ale ďakujem

mogaa
4. jún 2020

@anetdadi neter je na Slovensku a rozišla sa s priateľom Írom, majú dieťa....Právnička jej odporučila žiadať o zverenie dieťaťa +výživné až po roku, lebo ak sa dieťa narodí v inom štáte , berie sa do úvahy kde posedný rok žilo - tam je jeho obvyklý pobyt a tam by mal byť aj súd....lebo otec do roka môže namietať aby matka s dieťaťom boli v štáte kde sa dieťa narodilo...

anetdadi
autor
5. jún 2020

@mogaa jej dieťa sa narodilo na slovensku tu ma aj trvaly pobyt na slovensku len byvali v madarsku ale tam nema ani prechodny pobyt nic vsetko ma slovenske

mogaa
5. jún 2020

@anetdadi lekára a škôlku/jasle má kde?

mogaa
5. jún 2020

@anetdadi miesto obvyklého pobytu je kde dieťa žije/žilo hlavne za posledný rok

anetdadi
autor
5. jún 2020

@mogaa lekara tu na sk a este nechodi do skolky ...byvalo asi rok v Hu ale ziadne potvrdenie stamad nema ze tam zilo nic nechapeme to otec dietata ma povolenie na pobyt aj prechodny pobyt tu na sk a aj tak to sud zamietol