Ako postupovať pri vyplácaní z nehnuteľnosti?

19. apr 2020

Dobrý deň,

chcela som sa spýtať, ako to prebieha pri vyplácaní z nehnuteľného majetku.
Za kým treba ísť aby majetok (rodinný dom a dvor) ocenil a koľko stojí takáto služba?
Stačí, keď sa spíše nejaká zmluva medzi zainteresovanými stranami o dohode o predaji, ktorú potvrdí notár a potom sa vybaví prepis v katastri?
Sú tu nejaké veci, na ktoré by som si mala dať pozor? Prípadne je tu ešte niečo, čo treba vybaviť?

Ďakujem za odpovede. Všetkým prajem pekný deň.

draik
19. apr 2020

Začal by som tým, že buď
a) na všetko použijete google,
ale s ohľadom na text zadania silno odporúčam
b) zveriť to celé schopnejšiemu právnikovi (advokátovi, notárovi)

dollyzv
19. apr 2020

Pokiaľ sa nevieš s kupujúcim dohodnúť( bývalý partner,rodinný príslušník) zavolať si znalca na ohodnotenie nehnuteľnosti. Čo sa týka zmluvy,určite ju dať vypracovať právnikovi,v žiadnom prípade ju nespisovat sama,musí mať určite náležitosti aby to na katastri vôbec prešlo. Mne zmluvu vypracovala právnická a napriek tomu mi to z katastra 3 krát prerušili a musela som dať vypracovať ďalšie dodatky aby to bolo tak ako sa to im páči. A tu zmluvu dať potvrdiť u notára aby bola platná. Cena znaleckého posudku záleží od kraja a od toho čo chces ohodnotiť..napr. v BB kraji vypracovanie posudku za byt si pýtajú od 150-200€, za dom od 250-350€

autor
19. apr 2020

@draik a) nikdy neuškodí zobrať v úvahu všetky možné zdroje, preto sa pýtam aj tu, hlavne ľudí, ktorí si niečím takým prešli
b) wow, ďakujem, to by mi nikdy nenapadlo!

autor
19. apr 2020

@dollyzv S dohodnutím sa by nemal byť problém. Avšak dom už je starý a prerábaný, teda nemyslím, že si sami vieme určiť nejakú "fér" cenu. Čítala som, že súrodenci si aj len sami spísali medzi sebou nejakú zmluvu v takomto prípade, vyplatili sa a prešlo im to aj cez kataster, preto som sa pýtala, či sa vlastne "môže" aj niečo také. Ďakujem za odpoveď.

martinka13
19. apr 2020

Zmluvu si môžte pripraviť aj sami. Ak bude spĺňať všetky náležitosti, nie je dôvod, aby Vám kataster prepis nespravil. Najväčšie riziko je v nevyplateni sumy, resp.ak bude problém s prepisom, musia byť obe strany k dispozícii. Píšete, že medzi stranami je dôvera.... tak by problém nemal byť.

deti95060810
19. apr 2020

jednoznačne odporúčam znalca na ohodn. nehn. a šikovného právnika...

marysa21
19. apr 2020

Odporúčam ísť spolu obidve strany k právnikovi ten spíše kúpnopredajnú zmluvu , ktorá prejde v katastri a pokiaľ sa obe strany viete dohodnúť na cene nepotrebujete znalca .

hami3
19. apr 2020

My to teraz riešime. Zmluvy nám v vypracováva právnik. Na cene sme sa vedeli dohodnúť tak sme si nedali robiť posudok. Zatiaľ je to na katastri.