Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať ako mám postupovať pri vybavovaní alimentov na dve maloleté deti, najmladšia bude mať v septembri dva roky a najstaršia v júli šesť rokov. Kde budem musieť najprv zájsť,aké doklady,papiere budem potrebovať predložiť ? S mojím druhom žijeme skoro šesť rokov v podnájme aj s deťmi, deti sú naše spoločné. Druh nevlastní žiadny majetok, trvalé bydlisko má u svojej rodiny ako aj ja u svojich rodičov aj s deťmi. Môj partner má zrážku zo mzdy - exekúcia,ktorú keď vyplatí tak bude mať ďalšie zrážky zo mzdy. Pracuje v jednej firme ako montážny pracovník, najmenšia čistá mzda,ktorú mal na výplatnej páske bola napr.: teraz v januári 423 eur, najväčšia čistá mzda : 850 eur. Takže neočakávam vysoké alimenty. Chcela by som sa opýtať keďže som s najmladšou dcérkou na RD, poberám len rodičovský príspevok + 2x rodinné prídavky,mesačná suma : 250 eur či by som si mohla aj na seba niečo uplatniť od druha ? Najmladšiu nemám kde dať,aby som išla do práce. Ak by som nemala kam ísť s deťmi,čo sa týka bývania a môj druh by býval v podnájme alebo v ubytovni a ja by som si z 250 eur nemohla dovoliť platiť podnájom tak ako mám postupovať ? Ďakujem za odpoveď.
@sandrika1986 Podáva sa jeden návrh, v ktorom môžeš žiadať zverenie detí do tvojej osobnej starostlivosti, určenie výživného a aj úprava styku... ak s tým nemáš skúsenosti, zájdi na ÚPSVaR, tam ti návrh spíšu a aj vysvetlia ďalší postup... 🙂
@sandrika1986 ÚPSVaR - tam ti poradia s tlačivami... ale v zásade podáš si na súd návrh o zverenie detí do tvojej starostlivosti, súbežne s tým aj návrh na určenie výživného na deti, môžeš skúsiť aj na seba... výživné si vyrátaš podľa reálnych nákladov v súvislosti s deťmi - časť nákladov na bývanie, strava, hygiena, poplatky za škôlku či školu, krúžky, poistenie, zdravotná starostlivosť, atď, väčšie položky treba aj zdokladovať (napr. kočík), bežné výdavky ako strava a hygiena nie, pokiaľ tam nedáš nejakú nereálnu sumu... zdokladuješ aj svoj príjem, od neho takisto budú požadovať zdokladovať príjem a ďalšie vyživovacie povinnosti, ak nejaké má...