Ako postupovať pri vybavovaní alimentov na dve deti?

sandrika1986
4. mar 2014

Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať ako mám postupovať pri vybavovaní alimentov na dve maloleté deti, najmladšia bude mať v septembri dva roky a najstaršia v júli šesť rokov. Kde budem musieť najprv zájsť,aké doklady,papiere budem potrebovať predložiť ? S mojím druhom žijeme skoro šesť rokov v podnájme aj s deťmi, deti sú naše spoločné. Druh nevlastní žiadny majetok, trvalé bydlisko má u svojej rodiny ako aj ja u svojich rodičov aj s deťmi. Môj partner má zrážku zo mzdy - exekúcia,ktorú keď vyplatí tak bude mať ďalšie zrážky zo mzdy. Pracuje v jednej firme ako montážny pracovník, najmenšia čistá mzda,ktorú mal na výplatnej páske bola napr.: teraz v januári 423 eur, najväčšia čistá mzda : 850 eur. Takže neočakávam vysoké alimenty. Chcela by som sa opýtať keďže som s najmladšou dcérkou na RD, poberám len rodičovský príspevok + 2x rodinné prídavky,mesačná suma : 250 eur či by som si mohla aj na seba niečo uplatniť od druha ? Najmladšiu nemám kde dať,aby som išla do práce. Ak by som nemala kam ísť s deťmi,čo sa týka bývania a môj druh by býval v podnájme alebo v ubytovni a ja by som si z 250 eur nemohla dovoliť platiť podnájom tak ako mám postupovať ? Ďakujem za odpoveď.

sissy27
4. mar 2014

@sandrika1986 ÚPSVaR - tam ti poradia s tlačivami... ale v zásade podáš si na súd návrh o zverenie detí do tvojej starostlivosti, súbežne s tým aj návrh na určenie výživného na deti, môžeš skúsiť aj na seba... výživné si vyrátaš podľa reálnych nákladov v súvislosti s deťmi - časť nákladov na bývanie, strava, hygiena, poplatky za škôlku či školu, krúžky, poistenie, zdravotná starostlivosť, atď, väčšie položky treba aj zdokladovať (napr. kočík), bežné výdavky ako strava a hygiena nie, pokiaľ tam nedáš nejakú nereálnu sumu... zdokladuješ aj svoj príjem, od neho takisto budú požadovať zdokladovať príjem a ďalšie vyživovacie povinnosti, ak nejaké má...

nikita308
4. mar 2014

@sandrika1986 Podáva sa jeden návrh, v ktorom môžeš žiadať zverenie detí do tvojej osobnej starostlivosti, určenie výživného a aj úprava styku... ak s tým nemáš skúsenosti, zájdi na ÚPSVaR, tam ti návrh spíšu a aj vysvetlia ďalší postup... 🙂