Ako postupovať pri podaní žiadosti o výživné?

alzbetka83
2. sep 2014

Maminky,ktoré máte skúsenosti,potrebujem poradiť kedy ,kde,ako požiadať o alimenty. Rozchadzame sa s priatelom a chcela by som vedieť ako a čo bude pre nás najlepšie.. Raz mi pri hádke povedal,že mi bude na dcérku (7mes.)platiť 100€ a že je to viac ako keby som to dala na súd. No mne sa nezdá,že pri prijme 700-900€ to je veľa..

jankazm1
2. sep 2014

ahoj. ja som isla na socialku a tam mi vsetko vypisali-vsetky potrebne papiere.ja som len podpisala ze s tym suhlasim a cakala kym pride predvolanie na sud.tam ti povedia aj vsetko potrebne.ja som mala na sude aj pravnika(z centra pravnej pomoci zadarmo/tiez ti tam poradia/) dost mi to pomohlo.
nedaj sa zastrasit priatelom o vyzivnom/sume.pokial ma prijem taky ako pises a dokazatelny kludne pytaj viac.moj ex je zivnostnik u neho to bolo tazko dokazat ale mam 100€ na dieta.pri dnesnych cenach je to malo ale da sa...drzim palce

lillien11
2. sep 2014

@alzbetka83 Poslala som ti internú poštu 😉

alzbetka83
autor
2. sep 2014

jankazm1 Ďakujem za info.. No môj je tiež živnostník ..

draik
2. sep 2014

Ak je rodič SZČO, tak sa berie do úvahy jeho daňové priznanie, teda "zisk", nie samotný vykázaný príjem. Príjem v prípade SZČO sa nerovná mzda u zamestnanca (aj keď to niekedy prakticky tak je, ak zamestnanci prešli z pracovného pomeru na SZČO). Čiže, ak si robil náklady na živnosť, vyšiel mu minimálny alebo žiaden zisk, teda neplatí žiadne alebo len minimálne dane z príjmu , tak sa bude zohľadňovať tento nízky zisk. Čo môže viesť k určeniu minimálneho výživného.
Čo sa týka výšky výživného, tak je potrebné zohľadniť náklady na život dieťaťa a v tejto súvislosti životnú úroveň rodičov.

alzbetka83
autor
5. sep 2014

@draik Ďakujem,tento rok ešte neplatí odvody. A nedá sa to určiť podľa výpisov z účtu? A koľko je asi to minimálne výživné?

betka22betka
15. okt 2014

@draik aké výživné sa môže určiť na 4 ročné dieťa, ak otec je dlhodobo nezamestnaný ale chodí na fušky ? dakujem pekne

draik
15. okt 2014

@betka22betka
Závisí od toho, aký má oficiálny príjem, majetok a podobne a čo z toho sa dá preukázať. Ak je na sociálnych dávkach, tak nie je vylúčené, že bude priznané minimálne možné výživné, v súčasnosti cca 27 eur.

betka22betka
15. okt 2014

@draik dakujem

sarpej555
17. okt 2014

Ahojte ma niekto skusenosti ohladom vyzivneho mam mesacne dieta nesme s priatelom v kontakte kde a ako mam postupovat ohladom vyzivneho dakujem za kazdu radu

draik
17. okt 2014

Stačí si prečítať tunajšie diskusie, je to rozobraté viac krát. Výživné môžte žiadať vtedy, ak je otec zapísaný v rodnom liste. Inak sa najprv bude musieť vyriešiť otázka otcovstva.

abbieka
21. dec 2014

@jankazm1 ahoj.a treba aj blocky ci ako to je aj normalne potraviny a tak.dakujem

jankazm1
21. dec 2014

@abbieka ahoj.ano aj bolcky.potraviny nie ale plienky,caje,lieky,oblecenie,topanky,hracky,kozmetika...proste vsetko co kupujes pre dieta.je to podla mna blbost tie blocky ale co narobime...

abbieka
21. dec 2014

@jankazm1 a ked plienky uz nenosime a oblecenie ma nakupene tak co mam zdokladovat?aj yo beru do uvahy

jankazm1
21. dec 2014

@abbieka kuk postu