Maminky,ktoré máte skúsenosti,potrebujem poradiť kedy ,kde,ako požiadať o alimenty. Rozchadzame sa s priatelom a chcela by som vedieť ako a čo bude pre nás najlepšie.. Raz mi pri hádke povedal,že mi bude na dcérku (7mes.)platiť 100€ a že je to viac ako keby som to dala na súd. No mne sa nezdá,že pri prijme 700-900€ to je veľa..
@alzbetka83 Poslala som ti internú poštu 😉
jankazm1 Ďakujem za info.. No môj je tiež živnostník ..
Ak je rodič SZČO, tak sa berie do úvahy jeho daňové priznanie, teda "zisk", nie samotný vykázaný príjem. Príjem v prípade SZČO sa nerovná mzda u zamestnanca (aj keď to niekedy prakticky tak je, ak zamestnanci prešli z pracovného pomeru na SZČO). Čiže, ak si robil náklady na živnosť, vyšiel mu minimálny alebo žiaden zisk, teda neplatí žiadne alebo len minimálne dane z príjmu , tak sa bude zohľadňovať tento nízky zisk. Čo môže viesť k určeniu minimálneho výživného.
Čo sa týka výšky výživného, tak je potrebné zohľadniť náklady na život dieťaťa a v tejto súvislosti životnú úroveň rodičov.
@draik Ďakujem,tento rok ešte neplatí odvody. A nedá sa to určiť podľa výpisov z účtu? A koľko je asi to minimálne výživné?
@draik aké výživné sa môže určiť na 4 ročné dieťa, ak otec je dlhodobo nezamestnaný ale chodí na fušky ? dakujem pekne
@betka22betka
Závisí od toho, aký má oficiálny príjem, majetok a podobne a čo z toho sa dá preukázať. Ak je na sociálnych dávkach, tak nie je vylúčené, že bude priznané minimálne možné výživné, v súčasnosti cca 27 eur.
@draik dakujem
Ahojte ma niekto skusenosti ohladom vyzivneho mam mesacne dieta nesme s priatelom v kontakte kde a ako mam postupovat ohladom vyzivneho dakujem za kazdu radu
Stačí si prečítať tunajšie diskusie, je to rozobraté viac krát. Výživné môžte žiadať vtedy, ak je otec zapísaný v rodnom liste. Inak sa najprv bude musieť vyriešiť otázka otcovstva.
ahoj. ja som isla na socialku a tam mi vsetko vypisali-vsetky potrebne papiere.ja som len podpisala ze s tym suhlasim a cakala kym pride predvolanie na sud.tam ti povedia aj vsetko potrebne.ja som mala na sude aj pravnika(z centra pravnej pomoci zadarmo/tiez ti tam poradia/) dost mi to pomohlo.
nedaj sa zastrasit priatelom o vyzivnom/sume.pokial ma prijem taky ako pises a dokazatelny kludne pytaj viac.moj ex je zivnostnik u neho to bolo tazko dokazat ale mam 100€ na dieta.pri dnesnych cenach je to malo ale da sa...drzim palce