Ako ochrániť nehnuteľnosť?

11. sep 2024

Ahojte, kúpila som byť, som samozivitelka, rozvedená, mám jedno dieťa. S ex nekomunikujeme, o dieťa nemá záujem už roky. Ma dosť dlhov a finančných problémov, z ktorých sa nevyhrabe do konca života.

Otázka je: keby sa mne niečo nedajbože stalo, môj jediný dedič zo zákona je moja jediná dcéra. V prípade plnoletosti by to bolo v poriadku. Ale čo ak by bola maloletá? Ako ochrániť byt, aby napr on naň nemal nárok? Lebo predpokladám,že on je stále zástupca dieťaťa zo zákona, zrazu by mu padli vhod peniaze aj byt. Dá sa spísať nejaký závet? Alebo čo robiť? Pôjdem aj za nejakým právnikom, ale chcem sa poradiť aj tu...
Dakujem

patka06
11. sep 2024

Byt zdedí dcéra, oň naň nárok nemá.
Napr. predať by ho mohol len zo súhlasom súdu a to v dcérin prospech

kristinka92
11. sep 2024

Napis závet, všetko napis na dcéru a daj tam dodatok, že v prípade jej neplnoletosti, kto bude spravovať jej majetok- tam daj niekoho komu veríš, že jej majetok neprehajdáka do jej 18tky

januska12323
11. sep 2024

Nemusíš nič spisovať. Byt zdedí dcéra a on s ním len tak nemôže narábať.

kristinka92
11. sep 2024

@januska12323 Áno byt by tak či tak zdedila dcéra. Lenze za byt sa musí platit napríklad najom každý mesiac správcovi a podobne, toto by ex ktorý ma dlhy urcite neplatil. Cize by tam vznikal dlh. Teda pravdepodobne tento ex by sa stal poručníkom jej majetku ako druhý rodič. Žiaden sud ho nedonúti platit dcere náklady za tento byt a možno by mohol nariadiť predaj bytu kvôli vznikajucemu dlhu… no a už by to bolo v pr*eli keby sa byt predal a zostali by zaň peniaze pri takom exovi. Vieme ako fungujú súdy a podobne. Aby o majetok dcéra neprišla by som vyslovene určila preto v závete jej porucnika- napríklad svoju mamu, ktorej verim že by sa o chod bytu postarala.

kristinka92
11. sep 2024

tu v poradni sa napriklad pise o tom prečo napísať radšej závet vo vašom pripade
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

autor
11. sep 2024

@patka06
@kristinka92
@januska12323 no presne mi o to ide, aby on dcéra neprišla. Lebo niečo sa mi marí, že v papieroch o rozvode je písané, že spravovať jej majetok môžeme obaja, to je taká formulka, ktorú väčšinou súdy dávajú... Čiže vlastne áno,byť by bol jej, ale ide mi o to,aby on nemohol s ním nakladať. Nedajbože.ebo viete ako, dcéru nevidel 10 rokov a zrazu s bytom by o ňu aj záujem prejavil. Teda už len to,čo by bolo s dcérou, kam by šla, ku komu, to by tiež riešil súd? Akoze jasne,že by si ju vzali moji rodičia, ale len tak to asi tiež nejde ...

autor
11. sep 2024

@kristinka92 áno, presne či sa dá niekoho určiť. Prvý byt som mala písaný polovicu na mňa a polovicu na mamu... Pre istotu. Teraz som kúpila väčší, ten je už len na mňa, ale toto musím ošetriť, človek nikdy nevie čo bude...

kristinka92
11. sep 2024

Ano dá sa určiť, vo vašom prípade by som to určila v závete. Nenechaj to na prípadné dediske konanie, lebo porucnikom by sa stal ex-ako druhý rodič dieťaťa.

autor
11. sep 2024

@kristinka92 a za ten závet sa koľko platí? To len spise notár, zaplatím a uschovať to niekde? Netreba to platiť každý rok?

kristinka92
11. sep 2024

to už sú otázky skôr na konkrétneho notára, ceny budú vsade iné podľa mesta, inak je to jednorazová záležitosť, ale určite stojí za to v tomto pripade

autor
11. sep 2024

@kristinka92 ďakujem, určite sa pôjdem opýtať. A teda asi rovno za notárom? Či nejakým právnikom?

tom_i
11. sep 2024

Treba sa poradiť u notára. Kým nie je dcéra dospelá, byt na ňu neprepíšeš a aj keby dedila, do dospelosti je stanovený poručík. Preto sa informujte tam, kde Vám relevantne poradia a vy spíšte kto a ako by mal spravovať majetok do jej dospelosti.

autor
11. sep 2024

@tom_i ďakujem,presne o to mi ide

maranco
11. sep 2024

@tom_i * Kým nie je dcéra dospelá, byt na ňu neprepíšeš *
môže byť vlastníkom bytu maloleté dieťa,

videl som list vlastníctva kde sú vlastníkmi domu 8 a 15 ročné dievčatá a obe zastupovala matka a na dome je ťarcha na doživotné užívanie pre rodičov

autor
11. sep 2024

@maranco ale ja nechcem byť prepísať na dcéru. Len keďže je jediný dedič, chcem aby do jej dospelosti v prípade potreby spravoval ten majetok niekto, kto ju o to neoberie...

mariaa79
11. sep 2024

Treba určiť poručníka v poslednej vôli v prípade smrti a tým môže byť ktokoľvek koho si vyberieš.Tak sa vyhneš tomu ,aby bol poručníkom majetku jej otec až do dovŕšenia jej plnoletosti

autor
11. sep 2024

@mariaa79 super👍

tom_i
12. sep 2024

@maranco veď ide o tú ťarchu - že ho musí do dospelosti zatupovať. Sused tak hľadá spôsob ... má budúceho bývalého zaťka totálneho hajzla, ktorý by ten byt "ulial" keby bol na dcéru ... lebo je blbá ... a keby to dcéra "spravovala" tak ju aj tak oblbne.