Ako ochrániť majetok predtým ako prebehne rozvod?

strudlik
10. jún 2015

Dobrý deň maminky, potrebovala by som súrne poradiť. S manželom sme pred rozvodom, muž je nezamestnaný a včera som zistila, že míňa peniaze (z debetu v banke) na hazard a stávkovanie. Pred pár mesiacmi si vzal pôžičku 3500 eur bez môjho vedomia. Bývame oddelene, no máme byt, ktorý je v bezpodielovom spoluvlastníctve a na ktorý máme vysokú hypotéku. Prosím poraďte mi ako mám právne ochrániť byt, pokiaľ prebehne rozvod a vysporiadanie majetku. Veľmi sa bojím, aby nás dovtedy manžel nedostal do veľkých problémov, ak nebude splácať pôžičku, alebo si napožičiava ďalšie peniaze. Som zúfala, mám malé dieťa a nechcem s ním skončiť na ulici...

bonaqa2013
10. jún 2015

Tu na Mk sú aj právnici, skús sa spojiť s nimi. Alebo napíš na HNonline.sk tam nájdeš poradňa.

nebicko2
11. jún 2015

@strudlik pred rozvodom znamená čo? že ste už podali návrh na rozvod alebo sa eštelen chystáte? existuje možnosť zrušenia BSM pokiaľ existujú zákonné predpoklady, avšak je otázne či prebehne skor konanie o rozvode manželstva alebo konanie o zrušenie bsm. Zrušením bezpodielového spoluvlastníctva manželov by ste docielili len to v podstate, že dlhy, kt. by on bral by boli len jeho a nie vaše spoločné. Je tu aj možnosť domáhať sa relatívnej neplatnosti právneho úkonu (uzavretie pôžičky) ale v praxi je to tak že by muselo ísť o vyššiu sumu aby ste sa úspešne dovolali neplatnosti právneho úkonu.avšak dlhy k dnešnému dňu sú spoločné, resp. do zrušenia bsm. Prípadný exekútor by mohol pohľadávku uspokojiť z Vášho spoločného majetku. Ide o dosť rozsiahlu problematiku a neda sa to komplexne popísať. Skúste sa poradiť s advokátom , ja poskytujem právne poradenstvo zadarmo, som z Trnavy, tak neviem či to nemáte od ruky

lucia786
11. jún 2015

Ahoj, čo najskôr podaj návrh na zrušenie BSM. Súd zruší BSM aj za trvania manželstva, ak by to odporovalo dobrým mravom a správanie sa tvojho manžela takým je (pôžičky, financie na hazard...) Hlavne ak máte dieťa,môže konanie o rozvod trvať dlhšie a až po skončení konania o rozvod sa vyporiada BSM, ale zrušenie BSM za trvania manželstva je rýchlejšia cesta, nemusí sa čakať na rozvod. Ak si manžel berie pôžičky a míňa na stávky, súd by mal zrušiť BSM na jednom pojednávaní.