Prosím vás, vedeli by ste mi poradiť ako napísať vyjadrenie k odvolaniu, ktoré podal manžel proti rozsudku okresného súdu, ktorý mi zveril deti do opatery a zaviazal ho platiť mi výživné. Ďakujem.
@herault vyjadrenie vobec pisat nemusis, odvolaci sud to rozhodne aj bez toho. ale ak chces, tak by to malo mat (okrem adresy sudu a spisovej znacky-to je dolezite, aby sa to nestratilo v podatelni) oznacenie, ze je to "vyjadrenie k odvolaniu navrhovatela/odporcu-podla toho, co je manzel v konani-proti rozsudku Okresneho sudu XY zo dna ...". potom sa staci zamerat na konkretne skutocnosti, ktore manzel v odvolani uviedol, a napisat, aky je tvoj pohlad na ne, teda ci je to pravda alebo nie, resp. ak nieco skreslil, tak to uviest na pravu mieru. nemusi to byt dlhe, skor treba pisat vystizne a k veci. urcite to zvladnes, nie je to nic hrozne 😵
Ďakujem vám za odpovede. Je to naozaj ťažké to vyjadrenie napísať. Manžel vo svojom odvolaní píše, že má deti rád a že som ich od neho odtrhla. Že je to v našom štáte nespravodlivé, že ženy majú také práva a žiada súd, aby ma prinútil vrátiť sa spať.
Tak neviem, či tam mám rozpisovať dôvody, pre ktoré som odišla od manžela. Odišla som kvôli jeho problematickej povahe, kvôli jeho neustálym konfliktom s luďmi. V žiadnej robote nevydržal, lebo sa vždy pohádal so šéfom. On tam píše, že som ho mala podržať v časoch krízy. Ale ja viem, že on robiť nechce, nechce sa podriaďovať, narobil si dlhy, nestaral sa o naše bývanie, bol stále podráždený a podozrievavý, nechcel s tým nič robiť. Má pocit neustálej krivdy a týmto bol poznačený náš život. Na mne mu už nezáleží, vraj len na deťoch. Myslím, že to nie je normálne a trvalo mi dlhé mesiace, kým som sa k tomu odhodlala. Nemám z toho dobrý pocit, keď mám proti manželovi vypisovať nejaké osobné veci. Ale ako sa súd inak dozvie, ako to bolo? To je moja dilema. A ak to napíšem len tak formálne, čo ak nás zavolajú na prešetrovanie. On v tom odvolaní na mňa nenapísal nejaké veci, že sa neviem starať o deti alebo niečo také. Vyzerá to ako by som len tak pre nič za nič odišla. Ďakujem za rady.
@herault Mne to prijde, ze to nestoji ani za radku. Jenze to je ma zkusenost a pohled po 20ti letech! Vim, ze takoveto spinavosti jsou tezke na straveni a moc mi vzdycky pomohlo "se ozvat"...jenze jsem vzdycky zajela s emocema daleko a vzniklo z toho "uplakane psani soudu" 😢 Ale pro mne bylo dulezite, ze tam jsou v archivu i me radky, ktere vysvetluji a napravuji ty spinave...
Podle toho, co pises, mi prijde, ze to vazne nestoji za to se ani ozyvat a reagovat na jeho odvolani...i kdyz, chapu, ze jsi nestastna (viz me predesle radky)
Soud je zvykly na takove radky, urcite ale nejsou dostacujici pro presetrovani situace...naopak, pokud se vyjadroval negativne ohledne Vaseho soudnictvi, neuspeje...takove radky by mel spise pouzit do dopisu ruznym organizacim, kteri bojuji za "tatinky" v jeho situaci...Ja Ti pisu z Italie, tady se trosku neco v poslednich letech zmenilo, mozna diky temto organizacim...ale prevlada zaklad "dite k mamince"...ale aby dite slo k tatinkovi do pece uz neni treba, aby byla zena "jen" alkoholicka, fetacka apod... soud prihlizi i na ekonomickou situaci matky, rodinne zazemi...pocet deti...Ale to neni Tvuj pripad!!! Vubec bych nereagovala vysvetlovanim, jak to u Vas bylo..mam obavy, ze by to nikdo necetl 😒 . Opravdu jsou dulezite bezemotivni body a treba jen pouha veta:
"Nesouhlasim s vyroky uvedenymi v Odvolani meho muze, text se nezaklada na pravde. Pokud Soud po zvazeni situace uzna za dulezite mne vyslechnout, dostavim se."
Po zkusenostech bych to napsala jen takto stroze..chapu, ze Tebe tam boli kazde slovicko, ale v jednoduchosti je vazne SILA...Ukaz, ze jsi silna, pokud se v tom budes nimrat, nikdy to neskonci..v prvni rade on sam pochopi, kde mas bolave misto a neprestane. Jak uz jsem Ti napsala nahore...pokud napsal lzi, pozadej o moralni odskodneni..opravdu se priste zkroti!!!
p.s. Proc mas obavy, ze soud nevi o Vasi situaci? Vzdyt ses musela vyjadrovat pri Rozvodu..nebo Rozvod jeste nebyl a jedna se o predbezne opatreni??
Rozvod ešte nebol. je to predbežné opatrenie. Žiadosť o rozvod som podala len nedávno, neviem, šete kedy bude pojednávanie. Najradšej by som bola, keby stačilo to vyjadrenie na papieri, nerada sa stretnem s manželom pred súdom. Má to na mňa zlý vplyv. neverím si potom. Ale asi to budem musieť vydržať. Ďakujem ti za cenné rady, pokúsim sa to prepísať bez emócií. To je zaujímavé, že si v Taliansku. ja som študovala taliančinu, len ju nepoužívam, tak som veľa pozabúdala. Rada by som tiež odišla niekde ďaleko, ale s deťmi sa to nedá. Keď manžel nedovolí, bol by to ako únos.
@herault Ach jo 😒
Ja jsem tady tak z 99% kvuli tomu, co prozivas TY...jakysi utek/unos 😉 Ale ani dalka Ti nepomuze zapomenout, jen Laska Ti pomuze se v srdci a srdcem presunout!!! A Laska muze by za rohem!!Nikam neutikej, nikam nepospichej (ale chapu a jak 🤐 )
U Soudu pri Rozvodu nemusis mluvit a ani se na nej nemusis podivat, muze Te plne zastupovat pri jednani Tvuj advokat! Kdyz je to tak, vazne bych napsala studene par vet a pak bych si pockala na Rozvod a zduvodnila vse tam. Zbytecne budes plakat na 2x! Ted zatni zuby, zanadavej si, utri slzy a pritul deti! Bude lip!
@herault napis to tak, ako si to napisala sem..nemusis nic extra rozpitvavat, len uved fakty a zdorazni, ze tieto veci ta viedli aj k podaniu navrhu na rozvod. mimochodom pri predbezku odvolaci sud rozhoduje bez pojednavania, takze osobna konfrontacia ti nehrozi. pri rozvode uz ano, tam sa tomu nevyhnes, ale neboj sa toho. aj urcite detaily z osobneho zivota sa prepierat budu, no s tym sa musis zmierit. dojde k tomu, ked sa budu rozoberat konflifktne situacie a oblasti, v ktorych si nerozumiete. ale aj to sa da slusne, bez nechutnosti-aspon z tvojej strany. on nech si vystraja, ak chce, skor mu to este poskodi. takze hlavne klud, skus zachovat chladnu hlavu, trosku si ver, a mysli na to, ako vam s detmi bude bez neho lepsie (a to urcite bude).
Veľmi vám všetkým ďakujem za rady i za podporu. Posnažím sa to napísať, čo najvhodnejšie.
ahojte prosim vas vedeli by ste mi poradit..priatel podal prvy navrh na zverenie malej do starostlivosti a ja mam teraz napisat vyjadrenie k tomu co on pisal. Ako to ma vyzerat ako zacat ?
Ahoj! Tak pokud tomu dobre rozumim, Tvuj manzel se odvolal do 15ti dnu - t.j. lhuty stanovene Soudem proti narizeni -Rozsudku Soudu, ktery urcil Deti do Tve pece. "Esklusivni pece?"
Vis, pokud jde o jeho "ciste" Odvolani, jde hlavne o jeho "posledni"momentalni moznost, ktera je pro tatinka, ktery o deti stoji jakousi dusevni a moralni povinnosti. Muze jit jen o formalni zalezitost, kdy tatinek chtel udelat maximum. Ono je to kolikrat tezke srovnavat a urcovat co(kdo) je pro dite "lepsi"... , ve vetsine pripadech Soud sveri dite matce jakoby automaticky, ale v zahranici uz to tak automaticke neni a prezkoumava se vice faktoru. Uz neni vyjimkou dite v pepci otce a nemusi byt matka "zivotni troskou"...
Nevim, jake mate vztahy, pokud se odvolal "spinavou formou" a tudiz ty vztahy nejsou dobre a jde o jakysi druh "boje"...muzes se k jednotlivym bodum vyjadrit osobne- bud pisemne a prilozit k cislu jednacimu do Podatelny nebo se muzes obratit na Soud s tim, ze bys rada okomentovala vyroky manzela pri jednani (nebo to za Tebe muze udelat advokat). V mnoha pripadech a hlavne diky zkusenosti Soudu, toto vyjadreni ze Tve strany neni nutne (pokud nehranici odvolani manzela s neschopnosti matky - alkohol, droga..opravdu zavazne prestupky, jak vyvratit Rozsudek Soudu - samozrejme se musi dolozit potrebnym svedeckym materialem..)
Soud prezkouma listiny a pokud zjisti nalezitost a zavaznost k Odvolani, urcite Te prevyslechne. Ale, kdyz Soud deti sveri do pece matky, vetsinou tyto kroky uz ucinil pri prvnim Rozsudku. 😉 🙂
Odvolani je pravo, ktere Zakon stanovi...ale jen v malo pripadech toto Odvolani je brano na zretel. Musi se vazne jednat o zavazne duvody. Pokud mas toto Odvolani v ruce...podivej se, zda se odvolal sam za sebe, nebo s pomoci advokata. Pokud s advokatem, obrat se na sveho, pokud se citis i narcena z neceho, co neni pravda, muzes zadat moralni odskodneni. Je dobre toho vyuzit, pokud se Te to tyka, protoze priste si da vetsi pozor pri sepisovani spiny. Pokud se odvolal "sam za sebe", zvaz dobre co napsal a vyjadri se k Soudu pouze v bodech...nerozepisuj se..! Bez emoci! 😉
Z vlastni zkusenosti vim, ze Odvolani obsahuje body, ktere nas rozplacou a dostanou do krize. Mozna, ze se jedna i o Tvuj pripad, kdy jsi z toho smutna a nevis kudy kam a rikas si, ze takova spina ted bude lezet nekde v archivu Soudu a uz navzdycky a nevis, kdo ji kdy "vytahne a pouzije"..pokud je to Tvuj pripad-trapis se tim a budes se citit lepe, kdyz se k tomu vyjadris, tak se vyjadri...ale ten nejlepsi a neutralni pohled na situaci ma vzdy treti nezainteresovana osoba, ktera bude jednat bez emoci. Porad se s advokatem a nebo se Socialnim pracovnikem, kte 🙂 ry u Soudu zastupoval Tve dite...
Hodne stesti.