Ako napísať odvolanie voči rozhodnutiu o opatere?

jesso79
17. aug 2011

Viem že je to babská stránka :} , ale baby poradte mi prosím . Bývalý manžel mojej milovanej, si v tomto období podal žiadosť o úpravu styku s maloletým, malému je 6r, chce ho mávať, každý druhý týždeň od piatka večera do nedele večera, a zároveň raz d otýždňa buď od pondelka večera do utorka večera, alebo od stredy večera do štvrtka večera, potom ešte dva týždňe cez prázdniny, a každý druhý rok na vianoce, resp. silvestra. Hlavne že doteraz mu nevadilo že malý u neho nechce spávať, aj dnes bol u kurátorky kôli tomu súdu, a jednoznačne malý povedal že svojho otca nelubi, že u neho nechce spávať, a že ho aj niekedy bil, ale kurátorka nám povedala, že aj tak súd bude uprednostovať, rodičovské práva. Ccem sa spýtať? máme právo s mojou milovanou, keď si jej bývalý pride po malého, mu ho dať, keď k nemu nebude chcieť ísť? a neexistuje nejaká organizácia ktorá zastrešuje ochranu detí? Ale hlavne ako napísať odvolanie, text máme, len nevieme tie formálnosti, on je navrhovateľ, moja manželka je odporkyňa, teraz keď budeme podávať odvolanie tak moja manželka tam do hlavičky čo uvedie? navrhovatelka, resp. odporkyna, sme s toho na hlavu, malého ľubime, narodilo sa nám pred mesiacom bábo, a vidíme že naša rodinka si žije štastne, neexistuje nejaké riešenie aby nám ten bývalí dal pokoj? Však malý ho nechce ani vidieť, otcovskú lásku už má a nie nanútenú, a sám si vybral koho chce milovať...

sisaha
17. aug 2011

s tymto by som sa obratila na pravnika nech to spise tak ako ma. Vy by ste si predtym mali absolvovat s malym vysetrenie u psychologa, ktory napise spravu pre sud. Mozno to sudu stacit nebude a posle vas dalsiumu. Ale uz na sud by som sla s papierom v ruke, ze syn preziva stres ked ide k svojmu bio otcovi, ze tam spavat nechce. Uplny zakaz styku by som asi nenavrhovala, predsa len, je to jeho otec. No namietat proti spanku u neho mozete. Staci ak navrhnete to najschodnejsie riesenie s ohladom na dieta. Sud by mal vziat do uvahy aj zelanie dietata.

veronique_1
17. aug 2011

Najjednoduchsie by bolo, keby ste si maleho adoptovali, potom by ste mali od byvaleho definitivne pokoj. Mohlo by to byt aj pren lakave, lebo by uz nemusel platit alimenty a ked sa doteraz o maleho nezaujimal, tak s tym bude asi suhlasit

veronika81
17. aug 2011

a súd už rozhodol o úprave tohto styku? Lebo z príspevku mám pocit, že ho biologický otec iba podal a súd ešte vo veci nekonal a nerozhodol.. ak nie je vydaný rozsudok, nemáte proti čomu písať odvolanie. Maximálne nejaké vyjadrenie k návrhu. Strany účastníkov sa nezmenia, stále bude bývalý manžel navrhovateľ a matka bude odporkyňa. Do hlavičky sa napíše odosielateľ (v tomto prípade matka), potom označíte podanie ako "odvolanie proti rozhodnutiu...." alebo "vyjadrenie k návrhu..." vo veci navrhovateľa (biologicky otec) a odporkyne (matka).
S tým psychológom je to dobrý nápad, ale osobne si myslím, že ak nebudete súhlasiť s takouto úpravou styku (stále vychádzam z toho, že súd ešte nerozhodol vo veci rozsudkom), súd sám prikáže návštevu psychológa, prípadne tvoja drahá ako odporkyňa nech to navrhne súdu. Nech všetko povie, ako sa malý správa, že u neho nechce spávať a tak.. 6 ročné dieťa by eventuálne mohlo vypovedať aj na súde, všetko je na rozhodnutí sudcu.
Držím palce.
P.S. Adopcia nie je také jednoduchá, s tým musí v prvom rade bio otec súhlasiť a keďže žiada takýto styk, asi má o syna záujem.

zukna
18. aug 2011

Ak ste s partnerkou manzelia, mas podla zakona pravo vstupovat do vychovy jej syna a musi sud prihliadat i na tvoj názor na výchovu jej syna. I toto treba dat do odvolania. Ale radim ti, nech ti to odvolanie urobi pravnik.

minnie55
18. aug 2011

Obráť sa na advokáta, väčšina vecí, ktoré tu baby písali, sú také polovičné pravdy. Potrebuješ odborníka na rodinné právo, ktorý to bude riešiť bez emócií.