Ahojte. Mám syna,ktorý nastupuje do školy a neviem ako mám napísať návrh o zvyšení vyživného.Ak by sa niekto do toho vyznal a vie ako to mám spísať prosím ozvite sa mi 🙂 🙂
@sparocka https://www.modrykonik.sk/forum/rozvod-a-sudy/pravna-poradna-2/ - skús sa obrátiť na tento link
@sparocka ak budes potrebovat,napis ip,a ja ti poslem prepisany moj navrh
@sparocka Mne pomohla spísať návrh na zvýšenie výživného sociálna pracovníčka na ÚPSVaR, ale rôzne predlohy návrhu na zvýšenie výživného nájdeš aj na internete.
Neviem či Vám to už niekto povedal, ale je dobré napísať si zoznam výdavkov na dieťa.
Napríklad pri výživnom na maloleté dieťa sa žiada aspoň približne vyčíslenie koľko dieťa potrebuje na 1 mesiac napr. na dojčenské mlieko a stravu,plienky, ďalšie potreby. Je dobré si to spísať a zrátať.
Mal by byť preukázaný dôvod návrhu o zvýšenie výživného, napr. vo Vašom prípade aj potvrdenie o nástupe do školy. Je dobré ak by ste poznali zamestávateľa otca dieťaťa.
@martina8306 Môžem sa spýtať? Ako dlho približne trvá kým príde prvé vyjadrenie k návrh na zvýšenie výživného? Ja som síce podávala návrh pred 3 týždňami ale rada by som vedela kedy môžem očakávať vyjadrenie k návrhu.
@lilly0812 oni musia tvoj navrh prefotit,poslat druhej strane a pockat na jeho vyjadrenie. potom prefotia jeho vyjadrenie a poslu ti to aj s terminom pojednavania,takze to zavisi od toho,kedy si to druha strana prevezme a potom ma tusim 15dni na vyjadrenie. takze ak si to nebude preberat,tak to moze trvat aj viac ako tri mesiace
@martina8306 Ďakujem za odpoveď. Ja som podávala k návrhu 3 kópie takže myslím, že prefotiť nemusia nič. Malý má 19 mesiacov a doteraz jeho otec zaplatil len raz 40 eur (a to tiež poslala jeho asi jeho matka v jeho mene) a to tiež po roku a pol. Dokumenty od exekútora nepreberá a to sa mu ich exekútor snaží doručiť už vyše ako 5 mesiacov. Inak určili mu výživné 26 Eur/mesačne , navrhla som zvýšenie aspoň na 70 eur/mesačne. Samozrejme som preukázala koľko čoho malý potrebuje na celý mesiac. Keby návrh schválili a neplatil by bola by možnosť požiadať si aspoň o náhradné výživné. Momentále vyhlasuje polícia po ňom pátrania. Zistilo sa, že je v zahraničí na kde presne je sa ešte overiť nepodarilo.
@lilly0812 no pokial si nebude preberat postu,tak sa to presuva policii a kedze ta uz ho hlada,sud sa prelozi na neurcito. bez jeho vyjadrenia ti ho nezvysia. zakon je vzdy na strane takychto...ja to poznam,kazdy sud sa mi tahal min.rok a pol a to si postu preberal aj vedeli,kde je,len sa stale odvolaval. mne urcili 30eur a po piatich rokoch mi konecne zvysili na 75eur,aj ked je to smiesna suma pre sedemrocne dieta. na hanbu sveta tieto zakony.aj teraz som nanho v septembri podala trestne,ze nepati a posedne pojednavanie skoncilo tak,ze neprebral postu,prelozene na neurcito,som myslela,ze ma porazi. a na toho exekutora pozor,po nejakom case bezuspesneho vymahania moze exekutor zastavit vymahanie a ziadat od teba zaplatenie vsetkych nakladov,ktore mu vznikli
@martina8306 To ako vazne? Dufam, ze to nemyslis vazne,ze exekutor moze odo mna vymahat naklady, ktore mu vznikli? Ake naklady? vsak exekutor nic nerobi...otca maleho ani len nehlada. Otec maleho ma vybavene na poste splnomocnenie, splnomocnil svoju matku na preberanie zasielok, ale ta prebera vylucne len zasielky zo sudu, co sa tyka zasielok od exekutora a neprebera ani jednu.
Tak on mi dlhuje zatial takmer 800 Eur a exekutora by som mala platiť potom ja? Preto pisem zatial lebo to vyzera tak, ze tych 40 Eur poslala za otca maleho jeho matka a ze uz ziadne peniaze od neho asi neuvidim.
Ved to je chore. Tak on neplati vyzivne od narodenia maleho (maly bude mat 20 mesiacov), raz posle 40 Eur a to je akoze v poriadku? Kde bol rok a pol, neplatil. Po roku a pol si podal na sude odvolanie na uz davno pravoplatny rozsudok. Ako normalne mam obavy co mam teraz ocakavat.
Teraz sa dal pripad na presetrenie krajskemu sudu. Nase zakony su vazne divne. Nechrania male deti ako tvrdi cela socialna kuratela ale vyzera to tak, ze ochranuju neplaticov vyzivneho. Tak on neplati rok a pol, poda si odvolanie, ktore sice sud zamietol, ale aj tak sa pripad znova presetruje. Este sa odvolal na to, ze vysledky DNA testov boli skorumpovane, pricom su vysledky 100 percentne. Otec maleho bol na nich osobne, dobre vie, ze je otcom,vysledky testov urcite dostal takze neviem na co sa akoze odvolava. Viem, ze je to jeho pravo, odvolat sa ale po roku a pol sa mi to trochu divne. Na sudnych pojednavaniach suhlasil s platenim vyzivneho. Inak ja som v prvom sudnom navrhu ziadala minimalne 100 eur no to mi zamietli.
@martina8306 Vazne nerozmiem preco by som mala JA plati za exekutora ked otec maleho NEPLATI vyzivne. Exekutor je o vsetkom informovany. Ked mi pride nejake vyjadrenie z OS alebo policie vzdy o tom exekutora informujem takze je o vsetkom informovany. Exekutor sa snazi dorucit otcovi maleho upovedomenie o zacati exekucie uz pol roka, no bezuspesne. Napriek tomu, ze vie kde sa otec maleho nachadza nekontaktoval ho inym sposobom ako pisomne. Ked bolo zrejme, ze pracuje v zahranici oznamenie ani neakceptoval a dalej nic nerobil pricom som mala aj z policie potvrdenie, ze pracuje v zahranici. Vraj on vyzivne zo zahranicia vymahat nemoze. Neviem preco? dlhuje? ano tak je nacase aby zacal dlh splacat. Vyzivne neplati, hlavne, ze poziadal sud o splatkovy kalendar ohladom sudnych poplatkov vratane poplatku za DNA testy, ale vyzivne akosi neuznava a neplati.
@lilly0812 exekutor si uctuje urcite percenta z vymahanej sumy. neviem ti povedat,ako dlho musi vymahat peniaze,kym to uzna za nevymozitelne,ale niekto musi exekutorovi zapatit jeho naklady,inak by ti exekuciu ani neprijal,ale o tomto ta zial ziadny exekutor dopredu neinformuje. ja som to teraz riesila s pravnikom a ten mi vysvetlil,nech si rozmyslim,ci mi to stoji za to,ked sa moze stat,ze nakoniec si to sama zaplatim. moj pripad je vsak trosku iny,pretoze moj exmanzel pracuje max. jeden mesiac a potom si da tak pol roka pauzu a teda nemaju mu z coho strhavat. tvoj je sice zamestnany,ale v zahranici a toto ja uz neviem,ako sa riesi,s tym skusenost nemam. ale viem,ze ked sa sud skonci,zamietnu mu vsetky odvolania a on ti stale nezaplati,treba to podat rovno na prokuraturu a nasledne na dalsom sude,pokial to nezaplati,tak nanho vydaju zatykac a potom ho zavru a ty si budes moct poziadat o vyzivne od statu. myslim,ze nic viac urobit nemozes a bude to este riadne dho trvat. nase zakony absolutne nechrania deti,su na strane takych debilov,co sa o svoje deti nezaujimaju.
@martina8306 Ahoj viem že je to dlha doba ale prosim ta nemas este niekde napisani ten navrh na zvysenie vyzivneho ???
@malibu21 ahoj, skusim zajtra pozriet, ozvem sa
@malibu21 ahoj, hladala som vsade, ale nenasla som, mrzi ma to
No ja som si podávala na súd presne pred rokom a stále nič ,totiž to som sa presťahovala a deň pred súdom mi volali že pod nich už nespadam a že návrh bude presunutý pod kraj ktorý patrím ,takže teraz cez prázdniny zase nič a Boh vie koľko budem ešte čakať ☹️
@martina8306 nevadi aj tak velmi pekne dakujem za ochotu ;)
Vlastne baby taká otázka ,dlhý sa vzťahujú na výšku výživného?lebo on sa furt ohradza že platí dlhý
Ďakujem za odpoveď to má potešilo trochu aj keď to čakanie je nekonečne dlhé
@sparocka v návrhu treba hlavne uviesť, čo sa zmenilo a o koľko vzrástli, prípadne vzrastú výdavky na dieťa od posledného určenia výživného