Ako napísať na súd ohľadom dlhu na výživnom?

havedka
7. júl 2016

Dobry vecer prosim vas dcera ma 19rokov este studuje,otec je dlzi na vyzivnom viac ako 800eur. chce to dat na sud ale nevie ako to napisat,poradte mi prosim,Dakujem,

pribinak
7. júl 2016

kuratorky jej pomozu, ALE, ma papier zo sudu?
Lebo ak ano, tak toto je na trestne oznámenie a treba to riesit sj u exekútora

havedka
autor
7. júl 2016

@pribinak ano ma urcene vyzivne,on jej plati ako chce skor ide o zameskane vyzivne,netreba to dat normalne na sud asi na exekutora nema peniaze

draik
7. júl 2016

@havedka
Trovy exekúcie platí povinný. Stačí podať návrh na exekúciu resp. je možné podať aj trestné oznámenie.

pribinak
7. júl 2016

@havedka trestne oznámenie? S exekútorom sa najskor nech porozpráva a potom sa uvidí

pribinak
7. júl 2016

@havedka exekútor di svoju odmenu naúčtuje u otca, ona da za par papierov fakt par EUR

bobulazelena
8. júl 2016

Trestne oznamenie je irelevantne...neplateniebvyzivneho je trestny cin len pri maloletych ...takze dcera musi podat navrh na vykonanie exekucie u exekutora

duun
9. júl 2016

nájdi si - goole - na mnohých stránkach exekútori majú výborné, už spracované vzory, ako vyzerá exekúcia na výživné a to na dlžné (t.j. to čo už mal zaplatiť) a bežné, teda to, ktoré ešte bude mať mesačne platiť.. aby od neho exe vymáhal AJ dlžobu a zároveň aj aby mu napr. z výplaty strhávali pravidelne mesačné výživné.

Napr.: http://www.exekutoragh.sk/vzory.html
http://www.deakbb.sk/vzory-a-podmienky/ a veľa ďalších.

Urobte tak čo najskôr. Výživné ako také sa nepremlčiava ALE nárok na konkrétnu dávku sa premlčiava po 3 rokoch. Teda ak by si dnes - 07/2016 chcela výživné za mesiac 06/2013, tak môže vzniesť námietku premlčania a autmaticky nedostanete NIČ, okrem dlžoby za tri posledné roky.

V zmysle ust. § 4 a nasl. zákona č. 71/1992 Zb. o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov, v znení nesk. predpisov sú osoby oprávnené oslobodené od platenia súdneho poplatku zo žiadosti o udelenie poverenia na vykonanie exekúcie.
* Preložené po lopate: Na exekúciu výživného neplatíš na súde NIČ.

V zmysle ust. § 197 ods. 3 Exekučného poriadku je platiteľom preddavku na odmenu a na náhradu hotových výdavkov súd, nakoľko ide o vykonanie exekúcie na vymoženie pohľadávky na výživnom.
* Preložené po lopate: Ak sa bude dať od oprávneného = otca niečo vymôcť, potom zaplatí ON aj trovy konania. Ak bude nemajetný = exekúciou nič nevymôžete, potom trovy platí štát. Teda dieťa neplatí NIČ.

Len osobný názor na margo: Toto upravili za Radičovej vlády (predtým platil trovy aj u výživného oprávnený=ten, kto podal, keď bola exekúcia neúspešná) a spolu s tým, že je možný súbeh rodičáku a výplaty to znamená, že to pre mňa bola vláda, ktorá aj niečo pre mamy naozaj spravila, nielen im sľúbila totálne nereálne hlúposti ako 100% platu materská.

duun
9. júl 2016

Reálne poplatky - ak si návrh na exekúciu spíšete samy doma s dcérou, potom za koncipientsku prácu neplatíte samozrejme nič, platíte za fotokópiu rodného listu, za fotokópiu právoplatného rozsudku o rozvode (kde je určené ako, kto kedy a koľko výživné) a za overenie kópie rozsudku notárom - čo je podľa počtu strán možno 10€ max. Iné nie.

Odporúčam.. napísať návrh vopred podľa vzorov, urobiť fotokópiu rodného listu a dať si notárom overiť rozsudok (zvyčajne si spraví kópiu rovno sám, potom nemusí všetky strany kontrolovať a porovnávať) a ísť k exe už so všetkým nachystaným. Ušetríš čas, emócie a najmä.. nerozmyslíš si to. Otec má povinnosť na dieťa prispievať.