Vedel by mi niekto poradit ci je pravda ked sa zena rozvedie v rakusku s rakusanom, musi jej dozivotne platit vyzivne? alebo jej darovat 40% majetku? Aj ked spolu nic neinvestovali len maju spolocne dieta?
@stela01 no aj ja ale ak je to pravda tak sa k svadbe nedostanem lebo ho ex osklebe a k tomu ex robi 15 hodin do tyzdna az. aby jej viac platil 😢
No tak ak ti môžem poradiť nájdi si potom radšej slobodného rakúšania a s inými pohnutkami, ako tými, čo a koľko získas po rozvode😉. Rozvedený Rakúšan platí ako besny výživné a tu sa systém ako na sk nedá zaručene odrbat.
Aj u nás môžeš mat výživné na ex , a majetok sa delí na polovicu aj tu ak ho nadobudnete počas manželstva .... a výživné sa tam vyrátava % podľa platu koľko % . Na 1 dieťa .
Ani jedno ani druhé není pravda..stačí jedna návšteva právnika a ten to vypočíta..nemyslím, že tu budú ženy ovládať rak.zakony 🙈🙈
@maciatkolulu tak som sa zamilovala co uz. nezistovala som zakony pred tym ale mna by to ani netrapilo ale on to uz psychicky nedava doma je zurivy na mne si to vybija a je antidepresiva.. preto ma to trapi. teraz vycuvat je tazke
@slnecnica82 ano uz ide to mu dnes jeden znamy vytlacil zakony rakuske a je to tam napisane tak... widmen unterhalt sa to vola
no uvidime co povie pravnik
To je fakt dobrý adept na vztah👍👍👍👍
@maciatkolulu priam ideálny 😵😵😵
Doživotné výživné nemusí platiť, na dieťa zo zákona cca 15% z platu. Z majetku nemusí dať vobec nič, dokiaľ si spľňa vyživovaciu povinnosť na dieťa. A s tým výživným na exmanželku, len keď nemá možnosť pracovať, nenesie vinu na rozvode a nie sú to závratné sumy, ale stačí to tak maximálne na nájom, samozrejme dokiaľ exmanžel nie je podnikateľ, prípadne manager s pártisícovým platom😉
A widmen Unterhalt sa to určite nevolá.
https://www.oesterreich.gv.at/themen/familie_un...
@jana91701 dakujem vam velmi pekne za preklad 😘
@jana91701 no praveze je podnikatel s vysokym platom
Ak podniká, nadobudli majetok aj spoločne, nakoľko sa manželka starala o dieťa, v prípade rodín, ktoré majú nehnuteľný a hnuteľný majetok, je rozumné dohodnúť sa, inak sa bude súd ťahať aj roky, a môžu presúdiť aj hodnotu domu😉
Anonym, preber sa!!!! Podnikateľ s vysokým platom (odkedy majú podnikatelia platy) ma dosť peňazí na sakra dobrého právnika a dá pozor, aby tie alimenty na manželku boli čo najnižšie. Ak chce byť chlap slušný, platí na ženu cca 30% (pokiaľ nepracuje s jeho súhlasom alebo pracovať z objektívnych pričin nemôže). Ak slušný nie je, žena oblize labu. 40% je maximálna možná sadzba, ktorú žena môže dostať v prípade, že pracuje a z tejto sumy sa jej príjem odpocitava (čiže čím viac zarobí, tým menej dostane). Widmen Unterhalt nie je nič, to spojenie nemá žiaden logicky význam.
Tak málo hodín týždenne robia zeny v Rakúsku bezne, alebo iba niektoré dni v tyzdni.Je to jeho žena, dieťa, starosti..
@vroni normalne ju zivy. nebudem opisovat. nema vyplatu. ide o to ze ci ju musi zivit do konca zivota aj ked deti budu dospele. on je slusny clovek plati riadne na deti zivy vsetkych a dava riadne vreckove ale to nie je podstatne. tu ide o to ci sa bude musiet o nu starat navzdy
@vroni lenze ja myslim peniaze po tom ako deti odrastu ci ju musi zivit stale
@jana91701 majetok nemaju spolocny. ona nic neinvestovala.
dakujem za nazory, uzatvaram diskusiu, pojde za pravnikom, ktovie ci viem vsetky fakty a ake tajomstva ma este cakaju. peknx vecer a dakujem krasne
Pokiaľ nie je telesne ci duševne postihnutá, nemusí ju živiť vôbec, tu neexistuje nejaký všeobecný predpis. Súd zvykne akceptovať, že je žena pri deťoch do tých cca 10 rokov, ale aj to očakávajú, že si niečo privyrobi aj sama a bývalý muž len prispieva. Časy žien, ktoré financuje bývalý manžel už prešli (ale je zase dosť mužov, ktorí bývalú financujú dobrovoľne), takže ak má do cca 45 rokov, tak je dosť pravdepodobné, že jej muž bude platiť len minimálne výživné ak vôbec nejaké. Inak, Rakúsko je jedna z krajín, kde manželia NEMAJU spoločný majetok.
@vroni akože nemajú spoločný majetok? V akom zmysle?
@maciatkolulu, uff, zložito 🤪 Čo zarobí muž, patrí mužovi, čo zarobí žena, patrí žene. Byt je toho, z koho peňazí sa zaplatil (napríklad). Ale platí vzájomná vyzivovacia povinnosť, takže muž je povinný živiť manželku, manželka manžela (čiže ju nemôže vyhodiť zo svojho bytu, napríklad. Teda, do rozvodu.) Zložité to začne byť v okamihu, keď si jeden založí firmu a druhy mu pomáha. Ak z nej pomáhajúci niečo (po rozvode) chce mať, musí dokázať, že sa aktívne podieľal nie len na chode firmy ale aj na vytváraní zisku. Ale zákon nijako nepredpokladá, že manželia majú mať rovnakú životnú úroveň alebo ze príjmy sú spoločné. Deti sú potom kapitola sama o sebe... Ako... väčšina ľudí žije úplne normálne ako všade inde, hospodária spolu a o všetko sa delia, len je to ich dobrovoľne rozhodnutie a nie litera zákona. A potom rozvody pripravia občas (hlavne ženám) nepekne prekvapenie...
uvidime, mna sa to tyka tym ze psychicky je na tom dost zle. inak nic od neho neocakavam. zivy aj deti inych muzov a z jej strany sa hrnu rozne naroky a vyhrazky narok na dom ktory kupil on z jeho zarobenych penazi, pretoze ona nepracovala atd. dnes jeden riaditel banky sa rozvadzal a musel zene nechat 200 000€ dom a dohodnut sa s nou aby nemusel nechat este viac z majetku. uvidime co na to pravnik. aj ked nejde o moj majetok vlastne mne to moze byt jedno ako sa dohodnu. lenze nie je lebo doma je zla toxicka atmosfera.
No, 200 000 je približne ročný plat riaditeľa banky, z toho ten pan iste neschudobnel. A dohoda znamená, že ju vyplatil jednorazovo, viac nedostane. Ono aj je rozdiel, či má žena 30 a je 5 rokov vydatá alebo ci ju po 30 rokoch manželstva len pan manžel vymení za reprezentatívnejsi model...
@vroni no tak to som nevedela, a co v prípade hypo, genosen a pod?
@maciatkolulu, na koho meno je, ten je zodpovedný.
dakujem este raz za informacie nejako sa to vyriesi, hlavne aby deti boli zaobstarane a ostatne hadam sud rozsudi.
@vroni tam to bolo tak ze pani manzelka sa vyspala s inym a on to dieta zivy a zobral za svoje a plati alimenty. a to bol dovod rozvodu a spolu boli 6 rokov
Chcem sa vydať v Rakúsku .