mam manzela ktori si uz 6 mesias neplni vyzivovaciu povinnost cim ma dlh 1100eur. Uz som jeden dlh raz riesila u nasich policajtov a ty to posunula na prokuraturu ktora mu vymerala trest odnatia slobody na 3mesiace s odlozenim skusobnej doby na dva roky. Pocas tych dvoch rokov mu vznikol novy dlh tych 1100eur a od nas z okresnej policie to posunuli na kriminalnu policiu bo ze mu tentokrat za porusenie podmienky hrozi 1 az 5 rokov.tak sa chcem spytat ci uz s tym konecne zacne niekto nieco robyt alebo budem znova len lietat po sudoch a dlh sa bude len navysovat a on si bude lietat po slobode ☹ ☹
som študentkou prava a na praxi som sa stretla s takymito pripadmi, nakolko pisete, ze to uz je na KP, nechajte to na nich, sudu sa nevyhnete, je to sucast nasho systemu... :/ tak Vam prajem pevne nervy! A nebojte sa, ak mate kontakt na kriminalistu, ktory sa tym zaobera, zajdite za nim nech Vam povie co sa v danej veci deje atd. Ak kontakt nemate, zajdite na prislusne ORPZ, tam Vam daju info.
Nakolko pocas skusobnej doby znova prestal platit, znamena to pre neho, len jednu vec, ze by mal ist sediet, avsak ani tu nie je vsetko iste, vela zalezi na sudcovi a prokuratorovi...
Policajti ho neprinútia, aby ti zaplatil, oni ho maximálne šupnú do basy na pár mesiacov. Jednoznačne treba ísť ku exekútorovi, podať žiadosť o exekúciu (s prefotenými rodnými listami detí a prefoteným právoplatným rozsudok o výživnom) a čakať. Ak by aj po troch mesiacoch od začiatku exekúcie nič nezaplatil, či už sám alebo cez exekútora, treba ísť na úrad práce žiadať o náhradné výživné.
Ak si už podala trestné oznámenie druhý krát znamená to, že sa dopustil prečinu Zanedbania povinnej výživy podľa § 207 ods. 1, 3 písm. b) TZ a teda po ukončení vyšetrovania by mal byť odsúdený na nepodmienečný trest odňatia slobody, avšak to nerieši tvoju situáciu nakoľko polícia je orgán, ktorý len vedie vyšetrovanie a následne prokurátor podá obžalobu na súd a súd vydá rozsudok, ktorým uzná otca vinným alebo nevinným a určí výšku trestu.
Ty musíš žiadať súdneho exekútora aby začal dlh vymáhať. Takže so všetkými rozsudkami, dokladmi o uhradení výživného choď za exekútorom.
no co viem ja treba s tým ísť exekútorovi nech ten dlh vymáha a ty si od štátu žiadaj náhradné výživné.