Baby, prosím o radu. Sestra má 13 ročnú dcéru a jej ex manžel platí mesačne 66€. Sestra má plat 385€ jej ex nad 900€. Sestrina dcéra k otcovi už minimálne rok nechodí. Takže sestra platí z 385€+66€ výživné: cca 120€ nájom na byt, mesačník na mhd v hodnote 10€, stravu, školské obedy 21€, faktúry za mobil, oblečenie, kedže neter chodí na športové gymnázium tak 33€ povinné plavecké tréningy, rehabilitácie. Neter je veľmi dobrá a úspešná juniorská parkúrová jazdkyňa tak sestra jej platí 200€ tréningy a ustajnenie koňa. Prípadne jej platí rôzne sústredenia, preteky. Platí jej ešte dopravu eurobusom na jazdecké tréningy kedže sú mimomesta v hodnote 9.10€. Finančne jej pomáham ja alebo mamina.
Ak by ste vy za dieťa mali také výdavky ako má sestra a plat 385€. Koľko by ste žiadali výživné tých 66€ je naozaj málo. Prosím poradte mi.
P.S. Keď spočítam všetky výdavkyctak na stravu, oblečenie a faktúry prípadné sústredenia a preteky jej ostane 57.90€. Čo je naozaj veľmi málo.
Ja by som sa spojila s bývalým, požiadala ho priateľsky, že by mohol byť taký láskavý a platiť dcére napr. to jazdenie a výdavky okolo jej pretekov. Vysvetliť mu, že nie pre seba chce mamička peniaze ale pre dcérku . Nech sa zamyslí, či chce ukrátiť svoju dcérku o jej úspešnú záľubu alebo jej - / im /pomôže platiť . Skúste mu predložiť nejaké bloky z jej odevov, topánok, liekov ,atď, a spýtať sa ho či si uvedomuje koľko peňazí potrebuje sestra na výdavky okolo dcérky. A povedať mu, že ak sa nedohodnú mimosúdne, tak bude žiadať cez súd.
@sixx vyska vyzivneho zohladnuje strasne vela veci..ale 66 eur je hrozne malo pre 13r. dieta. tych 200 urcite nie je privela, ja by som vzhladom jeho pomery a na jej sportove aktivity kludne sla aj do 300😉 (navrh sa da zmenit kedykolvek, aj v priebehu konania..)
no a ak sa podaval v novembri, tak sa necuduj, ze este nic neprislo. sudy su pretazene a pomale, bohuzial. ale mozno uz s tym zacali robit, no postup je taky, ze sa to dorucuje naprv druhej strane na vyjadrenie, tak mozno uz to otec aj dostal..predvolanie na pojednavanie by uz nemalo dlho trvat-pripadne skuste zavolat na sud a informovat sa, ci v akom je to stadiu..aj sa tym trosku pripomeniete.
@sixx zrátať všetky výdavky na juniorku (náklady na bývanie, stravu, drogériu, hygienu, poistenie, cestovanie, oblečenie, školu, krúžky a výbava s tým spojená, poistenie alebo sporenie ak nejaké má, zdravotnú starostlivosť - skrátka úplne všetky výdavky, ktoré na dcéru má, aj jednorazové,napr. sústredenie, oslava, letný tábor, dovolenka) a žiadať polovicu, nad čím vôbec premýšľate? prečo by som mala dobrovoľne pýtať len napr. 20% mesačných nákladov, keď tá samotná výchova a starostlivosť sa vyčísliť ani nedá? toto sú len hmotné veci, ktoré sa spočítať dajú a teda stále to nie je polovica reálnych nákladov... nech sa sestra nebojí, spočíta, nachystá doklady a ide na súd, o dva roky jej dcéra pôjde na strednú školu, resp. prestúpi na gymnaziálne štúdium (ak som dobre pochopila, chodí na 8ročné gym.), zase môže žiadať o zvýšenie...
súd sa bude zaujímať len o jeho príjem (rovnako ako aj o príjem matky) a o to, či má nejakú ďalšiu vyživovaciu povinnosť - ako píšeš nemá, tak to bude ľahké, úvery a podobné veci súd nezaujímajú, výživné má prednosť pred všetkými ostatnými výdavkami... a keďže dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni oboch rodičov a on zarába výrazne lepšie, tak je viac ako isté, že mu to výživné zvýšia... možno nie na takú sumu, ako bude požadovať, ale o niečo určite...
@erika71 priateľsky s ním sa to nedá :/ Sestra sa pokúšala viac krát telefonicky, e-mailom, poštou skontaktovať, ale on nereaguje. Začiatom novembra požiadala o zvýšenie do teraz žiadnu odpoveď nedostala. On nevydel neter už minimálne rok. Podľa teba aká veľká šanca je že na súde sestre dajú na výživné 150-200€? V porovnaní s ej platom a výdavkami a platom jej bývalého a jeho výdavkami.
určite 200eur.. môj ex má príjem okolo 1000eur a platí na deti 300eur. a to na 20r.vysokoškoláčku 120eur, 17r.športovca 100eur. a 13r.školáka 80eur. podala na zvýšenie,lebo ja mám plat 250, a ťahá sa to 2 roky
zabudla ti ešte dodať.bločky nech si odkladá.športová výstroj čo stojí.vitamíny.nech hovorí na súde,že je v puberte dcéra,že je vo vývine, rastie.a nech radšej žiada viac,aby mali z čoho skresať.nech si pripraví svoje výdavky.inkaso,cestovné,lieky,apd.
aj ked strašne dlho to trvá.napr.mne sudca sa vyjadril,že ak matka na to nemá,nech dcéra neštuduje a syn nešportuje.ja mu vtedy odpovedala,že či je lepšie vychovať športovca,alebo grázla a narkomana.
@sixx ja mám právničku,lebo už som psychicky na dne.platí síce načas,ale navyše nedá nič. dcéra mala stužkovú,ani cent,mala 20r. ani cent. syn je futbalista ani cent na kopačky.vieš zdá sa mi,že súd robí otcov za chudákov a žena sa môže zničiť. ja mám dve zamestnania,a aj tak mi rodičia pomahajú. a ked podávala v novembri majú lehotu 60-90 dní.a odrátaj si sviatky čo boli vianočné,lebo vtedy majú volno
to presne ako môj ex.viem že to finančne nepomôže,ale ako sa hovorí pán Boh nie je náhlivý,ale pamätlivý.každému sa raz všetko vráti.on bude tiež možno potrebovať pomoc dcéry a ona sa môže k nemu tak zachovať,ako on teraz k nej.viem ju pochopiť,lebo to mám podobné.je to ťažké,ale nech naozaj skúsi si dať zvýšiť.a ešte že pôjde na strednú a situácia sa zmení,aby sa aj to zohľadnilo. ak chodí na doučovanie,apd.držím palce
@sixx 150-200 eur co si zapytala je malo... Zacat mala pri 280 eur, aby bolo z coho spustat a pod 240 by som nesla... A sud jej to priklepne, len musi urobit prehlad ako pisala sissy27. Excelovska tabulka: urobiť dva stlpce -mesacne a rocne. tam zahrnúť časť nakladov na najomne, elektrinu, sipo, internet, TV (to co mesacne plati deleno dve osoby), dalej kozmetika, poistky, obedy, ranajky, vecere, desiata, spodne pradlo, ponozky, nohavice, sukne, vystroj, mimoriadne vydavky (lyziarsky, ockovanie atd...), vsetko co ju napadne...kazdu sumu mesacne co jej vyjde vynasobi 12-time a dostane rocne vydavky. tieto vydeli dvoma (otec-matka). to je suma na ktorej sa musi podielat aj otec. a s tymto nech pride na sud..., alebo nech tento prehlad dolozi do spisu...Nech sa poradi s pravnikom a pripadne poziadat o vyssie vyzivne, t.j. min. 250-280 eur.
@sixx Ahoj, necitala som vsetky prispevky, ale odpoviem z vlastnej skusenosti. Mam dve dcery vo veku 12 a 13 rokov, nemam na ne ziadne extra vydavky. Minul rok v septembri som poziadala o zvysenie vyzivneho. Sud schvalil zo 70 na 160 euro na obidve spolu. Zaujimalo ich hlavne ako zaujima moj ex o deti, ako casto ich navstevuje alebo berie k sebe, ci mi nieco aj pomaha financne alebo inak, dalej ci kupuje darceky na ich sviatky a pod. Moj ex ma dalsie 3 deti, 500 eur preukazatelny prijem a plati hypoteku na dom. Nikoho nezaujimali jeho vydavky, ked sa o decka nezaujima poriadne. Navrh treba podat aspon na 250 eur aby bolo z coho spustit, sud moze pridelit vyzivne az 30% z jeho platu bez ohladu na jeho osobne vydavky. Budem drzat palce 🙂 neznasam takychto hajzlikov.
Moj ex ma plat 1500€+este 450iny prijem a plati 130€. Okrem toho jej nekupi absolutne nic ak ho nahodou poprosi aby jej prispel na cokolvek tak vrieska ako zmyslov zbaveny. aj ked sa jedna o nejakych 10€ Dala som na zvysenie a "mila "pani sudkyna- ked na to nema matka aby platila rozne aktivity dietatu tak tam nema chodit. Takze podobne ako pisala atka3 Podala som odvolanie tak som zvedava co ma caka ake prekvapenie. Najlepsie na tom je ze urobil zo seba chudaka bez penazi a byva v luxuse. Ale jeho pomery neskumal nik.Hlavne ze u mna kolizna dobre ze aj hlavu do hajzla nestrcila.
@sixx A v akej situacii je jej bývalý? ma ešte nejaké deti? má vlastné bývanie? aké má ešte výdavky? - to všetko bude skúmať aj súd, može si podat navrh na zvysenie vyzivneho, musí sama vedieť kolko by potrebovala, je tazko radit, ked nevieme ake presne vydavky ma ona a ake on, mala by si zozbierat nejake potvrdenia o tych platbach, aby mala ako dokazat, naco potrebuje zvysene vyzivne, pri takom plate ako ma jej byvaly naozaj dava dost malo 😒