Aké výživné žiadať, keď matka zarába 500 eur?

ivetka2007
5. feb 2013

Ahojte babenky... Mám otázočku, zatiaľ len hypotetickú... Povedzme, že žena zarába celkom dobre ( viac ako 500 eur v čistom ) a ide žiadať o výživné od ex... Ex je samozrejme nezamestnaný ( ako to už obvykle býva, však ? )... Otázka je, či sa žene sudca/sudkyňa nevysmeje, keď bude požadovať výživné 80-100 eur ??? Či ju neodbije, že veď si zarobí dobre, nech je spokojná s tým čo má??? Problém je najmä to, že žene to ani náhodou nestačí, keďže jej mesačné výdavky ( základné ) presahujú sumu 450 eur!!! Všetko zdokladovateľné , je v tom hypo, úver, poistky, réžia na byt, škôlka...atď atď... Nie je v tom strava ani drogéria a už vôbec nie prípadné výdavky na lieky. Čo myslíte? Pustiť sa do boja? A keď áno, uspeje žena???

tajomna21
5. feb 2013

@ivetka2007 tak ide o to, z coho jej to ten ex bude platit, ked je nezamestnany? aky ma prijem, majetok?

ivetka2007
autor
5. feb 2013

@tajomna21
Všetky rozumné argumenty poznám, ale je to zdravý, múdry, vyštudovaný chlap, čo má síce pár zlých vlastností (nezlúčiteľných so vzťahom), ale dve ruky, nohy a mozog v hlave... Keď sa žena musí starať lebo nemá na výber, hold musí sa aj tatko začať starať! Aj keď len bude vykladať tovar v TESCU... (zatiaľ). Kým sa zamestná sa dá samozrejme počkať, ale doplatok bude žena isto žiadať spätne... Myslíš, že súd dá za pravdu jemu?
Majetok nemá... A je na ÚP druhý mesiac bez príjmu...

tajomna21
5. feb 2013

@ivetka2007 ako ta zena moze ziadat na sude, kolko chce ... sud od jeho prijmu urci vyzivne .... da sa to uplatnit aj spatne ... kym nerobi, nema ziadny prijem, zrejme mu urci sud len minimalne vyzivne, to je okolo 25 € ak sa nemylim .... a ak zacne robit, tak potom len poziadat o zvysenie

sisaha
5. feb 2013

@ivetka2007 tak 500 eur v cistom by som v ziadnom pripade nenazvala dobrym prijmom..Je to nizky prijem. Vyzivne moze pozadovat cca 150-200 eur. Sudca bude riesit preco je ex nezamestnany..a predpokladam, ze podporu dostava..

ivetka2007
autor
5. feb 2013

@sisaha
Nie je to vždy 500 eur (to je min.), je to viac... Záleží od výkonu v práci... Ale nejde o to, ide o to, či by nejaký sudca odklepol 100 eur nezamestnanému??? A či radšej čakať kým sa opäť zamestná? Podporu nedostáva, lebo predtým pracoval v zahraničí, takže mu nevyšla...

cecil36
6. feb 2013

Rozhodne ziadat, obaja rodicia su povinni prispievat na vyzivu deti. Sud bude skumat preco je nezamestnany. Ak len z vlastnej vole, tak mu priklepne normalne vyzivne. Ine by bolo, ak by bol otec invalid, mal nejeka telesne postihnutie a podobne.

vefi89
6. feb 2013

@ivetka2007 žena žiada sumu, akú uzná za vhodné, že bude stačiť na starostlivosť o dieťa. súd tú sumu samozrejme vie upraviť. ale za pokus to stojí.
a napadá ma, môj krstný otec pred dvomi rokmi pracoval ako vyšetrovateľ, skončil prac. pomer v decembri 2011, a v júny 2012 jeho dcéry požadovali zvýšenie výživného (každá o 200€) a súd to odklepol na základe toho, že minuloročný príjem mal nadštandardný. sudcu nezaujímalo, že teraz je už na výsluhovom dôchodku, ktorý má vo výške 470 €, jednej dcére musí posielať 370€ a druhej 280€. spravodlivosť?

alena16
6. feb 2013

Nechapem, a ked zena napriklad zaraba 1300 eur v cistom, tak nema dovod ziadat vyzivne?? Na starostlivosti o dieta sa maju podielat obaja. 500 eur by som teda fakt nenazvala dobrym zarobkom, ale by som to skor na sude vytiahla ako maly zarobok za uzivenie dietata a ziadala minimalne 200 eur vyzivne.

sisaha
6. feb 2013

@ivetka2007 kludne treba pozadovat aj 200 eur. Naco chce cakat? Co ak sa takyto stav ocinkovi zapaci a nezamestna sa nikdy? Dieta takisto neprestane rast, vzdelavat sa, neprestane chodit na kruzky, jest, pit, neochorie...do casu kym sa ocko nezamestna. To vsetko treba brat do uvahy... Takze moja rada, cim skor poziadat a to taku sumu, ktoru naozaj k prezitiu potrebuje.. A 500-600 eurovy prijem pre dvoch ludi (matku a dieta) povazujem za velmi nizky...

ivetka2007
autor
6. feb 2013

@alena16
@sisaha
To tvrdí ocinko, že 500-600 eur je dobrý zárobok na ženu 🙂. Ono keby to bol príklad klasickej rodiny, kde žena nosí domov 600 eur a muž 1000 eur, z toho by sa pekne žilo.
A máte pravdu, aj keď žena zarába 1300eur, aj muž má rovnaké vyživovacie povinnosti ako žena!
Len som čítala aj rôzne iné príspevky a veľa žien radilo druhým, aby to na súde neprepískli so sumou, lebo sudcovia to vraj nemajú radi. Čo ak na takého natrafí aj žena a bude sympatizovať s "chudáčikom" mužom? Aj keď muž je zdravý a schopný a minulý rok mal aj slušný príjem, takže ak by musel dokladovať predchádzajúci rok, dalo by sa žiadať aj viacej, možno aj 300 eur. Lenže neni taká sviňa, aby žiadala na základe minulých prijímov ako píše @vefi89 ...

sisaha
6. feb 2013

@ivetka2007 v kazdom pripade, tie vydavky si musi vediet zdôvodnit.. preto je dobre si spravit taky prehlad a rozpisat vydavky (najomne, elektrina, sipo, skolka, stravne, lieky, pancusky, nohavicky, nohavice, teplaky, papuce....uplne vsetko co sa behom roka kupi, takisto vylety, kruzky, mimoriadne naklady..) tuto sumu spocitat a vydelit 12 (aby vznikla suma na mesiac) a toto deleno 2. Vtedy dostane ciastku, na ktorej sa ma podielat kazdy rodic.. Ina vec je, ked zena vyrazne zaraba menej ako muz (tam by sa to mohlo percentualne vyjadrit..
A ocinko, ktory tvrdi, ze 500-600 je strasne vela...takeho by som vedela niekam nakopat...

vefi89
7. feb 2013

@sisaha pre niekoho, kto je nezamestnaný, je to pekný balík 😉

vefi89
7. feb 2013

@ivetka2007 spíš si na papier, čo všetko mesačne platíš, a čo všetko potrebuješ pre malého, na stravu atď. ak máš možnosť, pozháňaj si bločky, na základe ktorých si budeš vedieť obhájiť sumu, ktorú žiadaš

barcelona94901
7. feb 2013

@sisaha u nás to je pekná výplata aj na chlapa ,kedže veľa rodín je tu takých,že su radi,že aspon jeden má prácu a poznám aj maminky,ktoré robia 12nástky,vo fabrike,predavačky, a maju 350,aj menej,nedostali sa už k svojej povodnej profesii a zobrali to čo bolo ,aj chlap,čo nedostane svoju výplatu,nie je u nás žiadnou raritou, je veľa takých,kde od januára ostali bez práce obaja rodičia,pretože sa prepušťalo,robota sa zhána po známostiach,ja len,že to nie je na Slovensku,ani v našom kraji nič nezvyčajné

Ivetka v niečom mali baby asi pravdu,príklad :
nezamestnaná ,žiadala 500eur
pri rozvode mali ženu,nie chlapa sudcu,takže verila,že žena,sudkyna bude k nej viacej naklonená ,
ale tá otcovi dieťaťa vymerala 90 eur,s tým,že má z tej sumy platiť aj školku,obedy
asi záleži na koho,kto natrafí,či má štístko pri sebe 🙂

barcelona94901
7. feb 2013

zabudla som napísať,že otec zamestnaný,stretávať sa s dieťaťom može kedy chce aj si ho brať na víkendy

sisaha
7. feb 2013

@vefi89
@barcelona94901 baby, mozno je to vela penazi pre nezamestnaneho, alebo zamestnaneho chlapa, ale nikto nevidi, ze tie peniaze to dieta aj "strovi". Ja som si pred rokom robila taku tabulku a dala som tam naozaj vsetko (aj mimoriadne vydavky o ktorych som vedela) a vysla mi rocne suma 400 eur. ked to vydelime dvoma, tak tych 200 eur je opodstatnych.. Zaujima toho chlapa odkial ta zena vezme tie chybajuce peniaze?

barcelona94901
7. feb 2013

@sisaha však jasné,my to vidíme,len to je to,či bude mať štístko na sude ,ja len som dala príklad,že niekedy aj sudkyna nie je teda žiadná výhra pre matky

sisaha
7. feb 2013

@barcelona94901 to mas pravdu...., a nezriedka vladne korupcia aj tam..

ivetka2007
autor
7. feb 2013

@vefi89
ja si tiež myslím, že to nie je málo, poznám rodiny, kde muž nosí domov 600 v čistom a žena na materskej s druhým dieťaťom... aj páry, kde nosia obaja domov každý po 300 - 350 eur.

@barcelona94901
v tomto prípade sa ide žiadať max o 200 eur, ale to až keď sa ex zamestná... na teraz bude výhra ja tých 100eur...
nejedná sa o prehnané sumy, lebo sa to nevypláca a sudcovia to nemajú radi...

@sisaha
súhlasím, tiež si myslím, že tých 200 by bolo tak, že aspoň sa dá dýchať a nemyslieť každý deň na to, čo bude zajtra.... čo sa bude variť, či sa kúpi to alebo hento... kiež by to ale aj tí chlapi chápali a starali sa o svoje potomstvo tak ako majú ☹

vefi89
8. feb 2013

@ivetka2007
@sisaha určite áno, môj manžel je momentálne nezamestnaný, ja tiež, ale min. rok sme obaja dreli za 600€ 😕 teda každý za 600

ivetka2007
autor
8. feb 2013

@vefi89
Takže prvý krok je ísť na ÚPSVAR a tam pomôžu, hej? Povedia ako spísať návrh na súd? Ako hlavnú vec žiadať asi zverenie dieťaťa do starostlivosti a s tým súvisiace výživné...

vefi89
9. feb 2013

@ivetka2007 ono ak si šikovná tak si napíšeš aj sama, lebo vieš, čo potrebuješ. ale samozrejme, zverenie do opatery je prvoradé 🙂

kaktusik007
9. feb 2013

@ivetka2007 ano, pomozu... usmernia.... nemusela som to hladat na nete, teta pomohla 🙂

vierockanm
21. feb 2013

minimalne vyzivne na nezaopatrene dieta je 26 eur podala zakona

didi44
21. feb 2013

@ivetka2007 ...sud berie do uvahy skutocne vydavky spojene so starostlivostou o dieta......a ex manzela nezaujimaju vydavky na tvoju osobnu spotrebu..luxusny zivot, dovolenky pri mory, ci na horach, tvoje uvery na neviem co...Naozaj a v akom obore ma zena taky vysoy prijem, ked ani muzi tolko nezarabaju a to na dennom poriadku pocuvam, ako zeny na miestach s rovnakym vzdelanim a funkcnym zaradenim zarabaju horsie ako muzi?...Rad sa tam zamestnam..

ivetka2007
autor
21. feb 2013

@didi44
Ahoj, nepoznám ťa a myslím, že ani ty mňa, preto si pár vecí teda vyjasnime... Luxusný život som videla len v telke, max na fotkách v časopisoch. Pri mori som bola v živote 3 - krát, a aj to s bývalým. Na horách raz v živote, lebo nelyžujem. Úver mám na celý život, lebo sa nechcem tlačiť s rodičmi v paneláku a myslím si, že aj moje dieťa si zaslúži vlastný domov ako sme mali aj my. A to, že mi tento príjem naozaj nestačí je holý fakt, s ktorým nikto nič nenarobí! Ani ty! Ani môj ex, ani sudkyňa, ani panenka Mária! 90% platu dám na výdavky : hlavne byt, réžia, poistky, škôlka... A to sme ešte nejedli! Ak by som mala 20, žila u našich vo svojej starej detskej a prispievala našim 50eur na bývanie (áno toľko im naozaj stačí!), nemala dieťa a stroskotaný vzťah, žila by som si ako kráľovná. Nič z toho ale nie som a nemám, takže ak sa ti páči môj "luxusný" príjem, príď si to so mnou na jeden mesiac vymeniť a zmeníš názor, keď ti 10 dní po výplate bude na účte svietiť 15 eur!!! A dieťa je hladné každý deň, smädné každý deň, nohy mu rastú, aj ruky mu rastú, aj chorý občas býva... Alebo len to moje??????

tajomna21
22. feb 2013

@didi44 ex manzela velakrat nezaujimaju ani vydavky na jeho VLASTNE dieta .... a to len preto, lebo vedie "vojnu" so svojou ex .... a dieta sa ma narok podielat na zivotnej urovni svojich rodicov, takze, preco by mala matka davat na rodinu cely svoj prijem a otecko tak 26 € (minimalne vyzivne) ked ma na viacej?

beatka7442
16. jan 2015

ahojte potrebovala by som pomoct a objasniť si nejake veci.moja byvala švagrina opustila mojho brata teda lepšie povedané utiekla za iným chlapom a dokonca počas ich vzťahu ho podvádzala .Neboli manželia chvalabohu...aby som Vám objasnila moj brat ju živil keže ona poberala iba príspevok 203 euro ho opustila zobrala si viac ako polovicu majetku a aj nejake peniaze a jemu nechala len omrvinky on sa teraz zamestnal a zaraba okolo 500 euro ona sa tiez zamestanala a malu dala do skolky teda do jasiel kedže ma este len dva roky ...doteraz uz su od seba tri mesiace preč jej platil 50 euro a ona jasne ze chce viac a viac a viac ze za vsetko jej ma dať polku a pritom chcela by som vediet ona ked sa zamestna ze ci je ostane rodicovsky lebo ju zobrali robit do skolky a k tomu on jej prenechal aj prispevok na dieta a plus teda ten rodicovsky suma sumarum ona zarobi tak okolo 450 plat +25 prispevok +203 rodičovsky .....otazka co ma moj brat robiit

mirica
17. jan 2015

@beatka7442 ...väčšinou to je tak , že súd stanoví výživné zhruba vo výške 1/3 príjmu . vela ludí si neuvedonuje , že finančné náklady na tak malé dieťa sa nedelia 50:50...ak je dieťa vo výchove matky ona svoj podiel vyvažuje osobnou starostlivosťou, a preto väčšinu finančnej (ak to príjem dovolí) stanoví súd platiť otcovi. náklady na dieťa , ktoré zmáša matka sú aj náklady na vodu, teplo, elektrinu, lebo aj tie treba zaplatiť -čo si máloktorý otec uvedomuje. Súd na príjem matky , až tak veľmi neprihliada...je to preto, lebo výživné sa neurčuje tak, že sa zoberie to čo dostane a má matka...potom sa zistia výdavky, a len to čo jej chýba by mal platiť otec..

takže ak mu matka jeho dieťata predkladá čo kúpila pre dieťa, a sú to normálne náklady, a chce polovicu...tak prakticky nechce nič výnimočné.....

bublinkaj
18. jan 2015

Určite treba rátať z vyššou sumou, veď sa jedná o 3 deti.