som matkou jedenastmesacneho syna.dostavam od expartnera vyzivne vo vyske 100€...ake vyzivne mozem dostavat ak expartner ma prijem vo vyske cca4000 €?
@materina_duska vsetko ma na papieri. dajme tomu nezavisle od toho na co sa peniaze vyuziju...aku vysku je mozne ziadat?
@veronikadan o dost vyssie-ak vysku jeho prijmu budes vediet preukazat. a pri takomto prijme otca ma vase dieta narok nielen na vyzivne, ale aj na to, aby mu otec prispieval na tvorbu uspor. cize poziadaj si o zvysenie vyzivneho trebars na 600 eur, z coho polovica pojde na tvorbu uspor.
funguje to tak, ze ak ti sud vyhovie, ulozi ti povinnost zriadit synovi osobitny ucet, na ktory tie uspory bude otec poukazovat. ty s peniazmi nakladat nemozes, kazde ich pouzitie ti odsuhlasi sud, a to az do dovrsenia plnoletosti dietata.
ak ma otec taketo financne zazemie, urcite by som do toho isla.
@veronikadan ak ich ma na papieri, tak aj 1000-1200 mesacne.. Dieta ma narok na rovnaku zivotnu uroven ako jeho rodicia
Takže ryža 😀
dobra ryza:D nechcem ryzovat... ale ak sa da...tak preco to nevyuzit,,, ci by ste taketo konanie povazovali za vypocitavost?
@klincek sud mi vyhovie neyavisle od potrieb dietata ? alebo sa nedaju vycislit potreby dietata
@veronikadan take jednoduche to nie je, samozrejme vydavky na dieta musis zdokladovat, a to aj nejaky cas dozadu..potreby dietata sa musia dat vycislit, to ti ziadny sud nezhltne, ze sa nedaju 😉
zacni si pisat vsetko, co malemu kupujes - od jedla cez oblecko, hracky, aktivity, az po lieky. takisto cast nakladov na byvanie mozes zahrnut (podla toho, kolko ludi je v domacnosti-ak ste dvaja, tak polovica nakladov je akoze na syna). ide to, skus to dva mesiace a hned mas prehlad🙂. sud to bude ziadat. suma, ktoru si zapytas, musi mat opodstatnenie. s vekom dietata budu stupat aj vydavky, potom ti nic nebrani poziadat o dalsie zvysenie.
co sa tyka tych uspor, tam by som to videla velmi nadejne-otec ma super prijem, takze aj ked maly prave nespotrebuje vsetko, co mu moze otec poskytnut, da sa to odlozit do buducna. nikdy nevies, ako dlho otcovi ten prijem vydrzi, takze to treba vyuzit, kym sa da. peniazky do buducna sa synovi hodia na vzdelanie, byvanie..cokolvek.
@veronikadan Plienky, UM (ak nekojíš), zdravá strava, BIO kozmetika, ortopedické topánky, kvalitné oblečenie, lieky (vitamíny) + náklady na bývanie, domácnosť, cestovanie, poistka, príspevok na výlety/dovolenky a hlavne odporúčam - veľa, veľa krúžkov 😀 Takto sa vieš dostať v pohode na 500€ mesačne + to SPORENIE ďalších 500€ a ryža je na svete 😀
Mňa ešte zaujíma, ako máte nastavené stretávanie? Aj na to súd prihliada. Vysvetlím.
a nejaka anglictina pre male deticky od helen doron napriklad... 🙂)) tiez myslim ze na 1000€ v pohode sa dostanes.
@materina_duska otec zije v norsku.nas vztah nikdy nebol obzvlast dobry,pretoze sa spraval velmi majetnicky a despoticky.stale som bola udupavana az som to nevydrzala.takze teraz kontakt nieje ziadny...obcas ked si vypyta poslem mu nejake fotografie...ale takto vo vseobecnosti sa na maleho nepyta.tiez by ma zaujimalo ako mozem zdokladovat ze potrebujem niekolkonasobne vysie vyzivne...ked moj prijem cini 322 eur aj s vyzivnym..
@materina_duska sud nam urcil stretavanie kazdy vikend v case od neviem do 17 za pritomnosti matky na adrese bydliska otca... ale vzhladom na to ze otec nezije na slovensku tento styk mozny nieje
@klincek ale ako mozem zdokladovat vydavky ked moj prijem je o hodne nizsi ako ten o ktory ziadam?predsa tie vydavky sa nevysplhaju na vysoke sumy,pretoze mam i ine vydavky a musim dost otacat kazde euro na dlani
@veronikadan chapem. ale aj to sa da. napises aktualny vydavok s poznamkou, ze to nepostacuje a potrebna suma by bola X. napr. kupis malemu topanocky za 15€, ale pediater ti odporucil inu znacku, a ta stoji 30 €. plienky stoja X a, ale syn na ne nereaguje dobre, lenze ine stoja Y. atd.
no a kludne mozes ten rozpocet aj o nieco presvihnut-a napises, ze ti pomahaju rodicia, lebo inak by si nevysla. to je dnes uplne normalne a ziadny sudca ti to spochybnovat nebude, ak to neprezenies..
@klincek dakujem
@veronikadan Presne ako píše @klincek - môžeš prešvihnúť s tým, že ti pomáhajú rodičia, rodina, resp. že žiješ na dlh 😉 Ak budeš mať nejakú tabuľku hotovú, môžem(e) ti to pozrieť. Už mám nejaké skúsenosti s paniami sudkyňami 😀
Ahojte, chcela by som sa spytat nieco podobne k tejto teme..ja musim na sud doniest nejaky dokaz o vyske prijmu otca dietata, alebo mozem ziadat, aby doniesol vyplatnu pasku? 🙂 moj ex sa totiz vie hrat na velkeho chudaka...zaraba 1900€ v hrubom a rovnako mi posiela 100€, ma auto + byt po rodicoch (ktory je stale pisany na jeho matku)...teda v podstate ma o vsetko postarane..byvali sme spolu rok, ale nefungovalo to, neustale ma vyhadzoval slovne, ze chce zit sam a podobne, tak som odisla, ked ma zas raz vyhodil..zariadila som takmer cely byt, minula na to svoje jedine male uspory a on ma teraz nehce vyplatit, s odovodnenim, ze on platil za byt kazdy mesiac...ale ja som rovnako prispievala na chod domacnosti!! len s tym, ze z prijmu cca 230€ mesacne som si nemohla dovolit to, co on pri jeho vyske prijmu...nemate skusenosti s tym, ci by som mohla sudnou cestou dostat tie peniaze spat?..dakujem.a este sa chcem spytat, ci neviete o aku vysku vyzivneho by som mohla asi ziadat? pricom momentalne tych 100€ nepostacuje, zijem sice s rodicmi, ale taktiez sa musim podielat na chode domacnosti...dakujem
@martinamia pojde o dve rozne veci
v jednom konani budes ziadat o zvysenie vyzivneho. z toho prijmu, aky si uviedla, mozes ist na 200 eur, mozno aj na viac... dokaz o vyske jeho prijmu ty nemas ako ziskat, takze poziadas sud, aby tak urobil sam (v konaniach tykajucich sa starostlivosti o maloletych sud automaticky zadovazuje aj dokazy, ktore ucastnici nenavrhnu, ak su potrebne na zistenie skutkoveho stavu veci-a vyzivne je presne taky pripad). ale poziadat mozes, pre istotu🙂
druhe konanie by bolo o zaplatenie sumy XY (ako dovod by si uviedla nahradu nakladov vynalozenych na zhodnotenie veci vo vlastnictve inej osoby). tu bude dokazovanie trosku zlozitejsie, musela by si zdokladovat tie vydavky, co si vynalozila. a pri podani navrhu ti vyrubia poplatok z tej sumy, ktoru budes ziadat. toto konanie bude zdlhavejsie, aj drahsie-a vysledok moze byt neisty, podla toho, v akej si dokaznej situacii..
Dakujem za odpoved..aj som si myslela, ze to bude nejako takto prebiehat...v prvom rade budem riesit to vyzivne, ako som tu citala, treba vsetko dokladovat...mam stastie, robila som to uz pri spoluziti s nim...kedze mi stale vycital, ze vsetko plati len on..musim to dat nejako dokopy..este raz dakujem 🙂
@veronikadan pri takej vyske mas narok medzi 800 az 1000 eur
ak má taký príjem aj na papieri, tak kľudne by som žiadala 8OO až 1000eur .
Ahojte, po 13 rokoch som ziadala o ex o zvyšenie vyživného, trvalo to pol roka ked mi prislo zo súdu predvolanie .
z jeho 1700 euroveho platu mu odklepli 100eur mesačne.Platí to ako sa mu chce, chcem sa opýtať dcere robili strojček na zuby a on mi slúbil že mi polku uhradí ale do dnešneho dňa neuhradil ani korunu. Príjem má ,môžem podať na súd o zvíšenie výživného alebo doplatenie polovičky penazi ktoré som vynaložila na dceru?Dakujem
@veronikadan nemyslim si, ze pojde o ryzu... podla mna, ked je na tom tak ako je, ziadaj fakt viac - ti napisem toto.. podla zakona o socialnom poisteni je sirotsky dochodok 20% z dochodku, ktory by zosnuly bol dostaval, ak by sa ho bol dozil... maximalna suma ale co ide na deti je 40% dochodku, cize ak ma tri deti, deli sa tych 40% tromi...
pri vyzivnom zial ziadny predpis, ako ho pocitat, nie je... ale realne, kedze dochodky su nizsie, doporucujem ziadat tych 20% cisteho prijmu na dieta (ak je jedno ci dve) a potom sud vacsinou odklepne tych 15%...
u teba to je teda aby si ziadala 800 eur - ak sa to sudcovi bude zdat vela, staci pouzit vetu - prijem odporcu je dostatocne vysoky na to, aby vysoku zivotnu uroven malo aj dieta a aby sa mu z tohto vyzivneho sporilo na buducnost.
neboj, pojde to 🙂 a podla mna, pod 400 eur ti ziadny sudca vyzivne neodklepne, co je trosku viac ako mas teraz 😀 😀 😀
@veronikadan Ahoj, v Skandinavii je to okolo 300-600 na dieta, takze tie vysoke sumy okolo tisic podla mna nie su realne...Clovek s prijmom okolo 5-6000 plati na 3 deti vyzivne do 1000,- Neviem, ci si v Norsku s nim zila, no vo Finsku mas narok na pravnika zadarmo (kedze zena s malym dietatom do tej kategorie este spada, aby neplatila) v takychto pripadoch, ak si tam bola, trebalo si zaobstarat papier o tom tam, bolo by to lacnejsie a rychlejsie podla mna.... Inak to vidim realne na 500 Eur, ak sa aj pocas hadok nejak dohodnete mimosudne, to ti spravi pravnik aj dvojjazycny papier, posle mu, on podpise a nemusis po sudoch. Necitala som vsetky komenty, no ak si na SVK, asi to bude zlozitejsie.....A ak si uz od neho odisla bez vsetkeho....to bola chyba, aspon si mala rozbehnut tie papierovacky v Norsku....
Este by si mala skusit, dohodnut sa s nim okolo 500,- a nech da on spravit papier o tom, ze ste rozideni a dohodli ste sa na XY vyzivnom....v zahr.to zvykne byt niekedy len do 16r.dietata...Ako si odvtdy dopadla?
Dievčatá prosím vás podla čoho sa ráta výživné na deti?Ak moj muž zarobi minimalne 800€ a to ma vždy určite viac tak ako mu to súd vypočíta?Čaká ma rozvod a následne aj riešenie výživného na dve deti a moj muž je držgroš a pochybujem žeby sám od seba neako prilepšil deťom a trošku sa bojím ako mu to súd vyráta.
Ahojte, volám sa Dana a chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o vyplnenie môjho dotazníka - je anonymný. Potrebujem to na diplomovú prácu. Je určený pre rozvedené mamičky. Nájdete ho na tomto linku https://docs.google.com/forms/d/1f8AvENhPQ5UEbF... na konci stačí kliknúť na odoslať ...veľmi pekne Ďakujem
Má ich aj na papieri? Teraz ide o to, či chceš žiadať tak, aby si malému zabezpečila všetko, čo potrebuje, alebo chceš ryžu 😀