Dobrý večer. Chcem sa opýtať koľko výživné prislúcha mojej dcére ,teda koľko sa reálne sa pýtať od jej otca keď zarába 1600eur v čistom . Zatiaľ to bolo tak že posielal na účet 130eur ( na sporiaci ) ,takže som ich nikdy nepoužila,je to pre dcéru keď bude dospelá. Škôlku jej platí on 45eur a to je teda všetko. Krúžky,šaty,drogéria,benzín do škôlky spat stravu platím ja,koncerty ,lekárov atď. Muž má ešte dieťa z predošlého manželstva (14 rokov) a tvrdí že na to dieťa tiež prispieva 130 eur ,a preto aj pre našu dcéru. Proste nechce sa mi veriť pri tom plate. Ide o to,že nechcem o nič viac ako náleží mojej dcére. Hlavne aby som ja nepočítala centy a on si proste zdrzglosi na dcére. Nikdy som sa tým nezaoberala ,ani na súd som to nedávala,ale niekde som zahliadlia článok že by to malo byť 20-30% z jeho čistého platu a to mi nijak nevychádza. Ďakujem za odpovede.
Ma druhé dieťa.Tazko povedat,či ti súd schválil viac ako tých 130+45€.Skor zmení status,že na sporiaci účet,ale budeš ich reálne používať.Zalezi aká si lokalita,druh zamestnania teba aj ex,atď.Pre porovnanie,ja mám na stredoškoláka zvýšené z 80€ na 130€.Ex nemá ďalšie deti a jeho čistý príjem je 2000€.Navyse neplatí nič.
@mb2021
@kubkovamama ďakujem Vám tak to neriešim keď to je tak ako má byť 🙂
@kubkovamama Tak malo dostavas na stredoskolaka pri cistom prijme otca 2k? Nie, neverim :(
@autorka dostavas 175, nepises, ci byvas sama a pod. Otec ma 2 vyzivovacie povinnosti, tak trebaratat, ze cca 30% by mal platit na obe deti dokopy - na starsie dieta logicky viac. Vychadza mi to, ze by to mohlo byt cca 200 eur. Dolezitejsie su vsak naklady na dieta - byvanie (pomer nakladov na clena v domacnosti), strava (doma +skolka), drogeria, odevy, lekaren, zdr.starostlivost, skolka, kruzky..naklady cca na polovicu - zohladnuje sa, ak otec plati cosi pomimo, alebo sa o dieta stara vo vacsom rozsahu (rozsireny styk, striedava). Mimo tychto nakladov moze otec prispievat aj na sporenie dietatu - ale najprv musia byt uspokojene jeho potreby. Takze ziadne sporiace ucty - ano moze dietatu sporit ( bud dobrovolne alebo pri vyssom prijme otca o tom rozhodne niekedy aj sud), ale pomimo vyzivneho. Spis si vsetky naklady a ak sa s nim nebude dat rozumne dohodnut, podaj to na sud.
Vyzivne sa neodvija ani tak od prijmu povinneho rodica, ako od opodstatnenych potrieb dietata. Takze pero, papier, kalkulacka alebo excel a spocitaj si vsetky naklady na dieta a ziadaj pomernu cast. Zohladni aj mieru osobnej starostlivosti (nebudes ziadat len polovicu nakladov, ked vsetky ocr a prazdniny vykryvas sama a prides tym o cast platu, ze) a pekne si podaj ziadost na sud.
Ak sa ti nechce, tak bud spokojna s tym co mas, k zmene ho nedonutis.
@dadis presviedčať nikoho nemusím.🤷 On zas tvrdí,že je to veľa.
Ja mám na prváčku 150€ plus platí poistku 40€. Zarába okolo 2800€. Ale vždy jej kúpi navyše čo treba, tenisky,bunda, atď. Myslím, že na škôlkarku 175€ je krásna suma. Ale to je len môj pohľad. Keď tu niekedy čítam, ako niektoré maminy majú pár šupiek na deti, tak som vďačná za to čo mám ja.
@dadis
@sissy27 žijem sama,platím nájom 400 eur a zarábam 800. Ja by som šla bývať najradšej k rodičom ,lenže on má voči tomu výhrady,že tam majú naši domáceho psa ,že v takom prostredí dieťa nemôže žiť atď atď. Pritom novostavba ,len ten pes a že iná generácia. Rodičia mi zvyknú vypomáhať lebo logicky zo 400,eur všetko neviem pokryť. On sa má dobre ma byt na ktorý neplatí hypotéku ,1600eur k rukám a ja rátam všetko proste a hlavne aby dcéra mala všetko . Dcéra nie je v striedavej a nemáme ani určený styk. Dohodli sme sa že to bude na základe dohody a je to fajn. My spolu vychádzame dobre nie je problém v tomto ,trocha ma stvu tie peniaze,lebo ja by som išla pracovať aj za viac,lenže potom nemám šancu dcéru zobrať a vyzdvihnúť zo škôlky. To je ten problém. A on sa svojej práci nevzdá. A ja keď chcem zarobiť viac,tak tu nastáva problém ako zabezpečiť odvoz dcéry . Ocr si beriem vždy ja,on si na ňu nikdy nezobral.
Este raz - spis si to a podaj si ziadost o urcenie vyzivneho na sud, zbytocne to rozpisujes nam, my ti na dceru platit nebudeme…Nevidim zmysel v tom davat dcere 130€ mesacne na sporenie, ked nema naplnene zakladne potreby. Mimochodom, ten sporiaci ucet dietata je na koho pisany, kto ma k tomu pristup?
@sissy27 ale keď to je adekvátna čiastka plusz mibusz,kvôli tomu nechcem narúšať naše dobré vzťahy,preto som sa pýtala tu reálne žien ktoré koľko dostávajú. 20 eur navyše mi za narušenie normálnych vzťahoch nestojí. Mňa zarazilo tých 20-30% ako som písala a toto toľko nie je. Účet je písaný na mňa .
Budem sa opakovat - adekvatna ciastka je taka, ktora pokryva pomernu cast nakladov na potreby vasej dcery, co 45€ mesacne ocividne nie je. Ak by dcera potrebovala specialnu stravu, zdravotne pomocky, terapie, tak tiez budes pozerat na jeho plat?? A nechcem ti kazit iluzie, ale podla mna az take dobre vztahy nemate, ked nie je ochotny vykryt ocr, prazdniny, vyzdvihnut vlastne decko zo skolky a vydeluje jej 45€ na skolku..mate “dobre vztahy” lebo drzis hubu a robis co vyhovuje jemu, nie co potrebujes ty a dcera.
@autirka len 200eur su naklady na byvanie pre dieta, vsetky vydavky nahod do excelu (naj si stiahnut export z internetbankingu)...a ked mate dobre vztahy, este lepsie, tak mu ten xls posli a pytaj aspon 50%. Zarabas malinko, nehanbi sa pytat. Ved to nechces pre seba. Ty dcerku zivis na ukor seba. Kedy si bola v kine alebo u kadernika? Na vylete ste s dcerkou boli alebo v aquaparku? Tie peniazky jej a aj tebe patria.
Nechápem načo dáva 130€ na sporenie, keď ty tie peniaze potrebuješ teraz. Jeho postoj je veľmi zvláštny, najskôr by som sa s ním o Tom ešte raz porozprávala. A keď nepochopí ani potom, tak si podaj o zvýšenie.
Ja som mala pred rokmi 16-17 rokov. Vek kedy teenager potrebuje najviac a môj otec ne/platil 60€. 175€ na malé dieťa nie je až tak hrozné a samozrejme skúste sa dohodnúť ak to naozaj potrebujete alebo potom znovu požiadať cez súd zvýšenie. No ak má ešte jedno dieťa a iné veci tak súd to tiež nemusí schváliť tam už sa prihliada trošku. Teoreticky dokopy na obe deti potom platí 350€ čo je dosť veľká čiastka. Kamarát zarábal mesačne do 3000€ má len jedno dieťa, ktoré chodí na všetky možné krúžky a platil mu 300€ mesačne ako mu nadelil súd. A má len 1 dieťa.
Nerozumiem preco vyzivne odkladas na sporiaci ucet. Po zaplateni najomneho ti zostane s dcerou 400 eur z ktorych vy dve mesiac musite zaplatit stravu, oblecenie, drogeriu a mnohe ine vydavky. To ako? Netvrdim, ze sa to neda, ale musis riadne setrit na kvalite jedla aj inych veci, kupovat to najlacnejsie a to je na ukor komfortu dietata. Peniaze na sporiacom ucte su obrovska katastrofa, podliehaju inflacii a dcere ked bude dospela, vobec nepomozu. To je prva chyba. Druha chyba - ziadaj vyssie vyzivne, uz len tato velka inflacia je dovod na zvysenie a je to aj v zakone o rodine, ze sa prihliada na rast zivotnych nakladov. 175 eur je pri jeho plate malo, realne mozno ocakavat, ze ti na sude priznaju okolo 220 az 250 eur, aj ked ma este dalsiu vyzivovaciu povinnost.
175 eur je slušná suma na dieťa čo chodí do škôlky...to, že ty/on väčšiu časť odkladáte na sporiaci účet je hlúposť....veď si daj stanoviť výživné súdom a bude to otec posielať na účet, ono je síce pekné že odkladá peniaze dieťaťu bokom, ale dieťa potrebuje aj jesť , bývať, obliekať sa.....a ano aj sporenie sa počíta do výživného, ale nie v takej výške🙂keďže to nemáte určené súdom, tak si to daj určiť súdom, ale pravdepodobne aj ponechajú podobnú výšku, ale výživné dajú cca 150eur a možno 30eur sporenie....
a ty sa neprispôsobuj ex mužovi/priateľovi....on ťa nemá čo obmedzovať v tom kde chceš ísť bývať....takže ak to nie je 400km od terajšieho bydliska, kludne choď bývať k rodičom....alebo požiadaj otecka aby ostal s dieťaťom on na OČR či vyzdvihoval ho napr.zo škôlky miesto teba....pomáhať zrejme na pravidelnej báze nechce(nerátam branie si dieťaťa cez víkend alebo jednorazovo na dovolenku), tak argumentuj tým že s dieťaťom ti pomôžu rodičia keďže on nepomáha...a pes je dnes skoro v každom dome, takže agrumentovať psom alebo viacgeneračnou domácnosťou je z jeho strany hlúposť....
Ved mu povedz ze musis ist byvat k rodicom, lebo polovica platu ide na najom a zo 400 eur sa tazko dvom v dnesnej dobe zije. Ak chce kecat do toho kde mate byvat, musi platit viac.
Na nete existuje kalkulacka ba vypocet len sa treba pohrabat na nete,
Aproximativne sa mozes riadit touto ceskou tabulkou. Ale skutocne opodstatnene naklady na dieta su stale najdolezitejsie (napriklad naklady na tvoje dieta zvysuje skuticnost, ze byvas s nim v najme - co je opodstatneny naklad). Takze treba si naklady spocitat, nahodit do tabulky. Ale aspon budes vediet, ci pytas primerane vyzivne..