Aké výživné mám žiadať?

didina0310
23. jan 2015

Ahojte babule, s este panom manzelom to nevyslo po rokoch, co uz (to je ale ina tema)... Robi mi naprotiven, vlaci sa po krcmach s partiou, chodi si ako pan, tvari sa ako majster sveta, ponizuje ma, ohovara... odisla som pred pol rokom a zijem s malou 3r v prenajme.. Vsetkeho sa idem zrieknut (co sme nadobudli uz ako manzelia), nechcem nic, len poondene peniaze aby som mala pravidelne na ucte... Doteraz mi daval ako chcel, niekedy 50€, inokedy 150€ a teraz mi dal 70€ lebo zas NEMA... on je tak blby, ze este neprisiel na to, ze mam nastavene sms v banke (vybery, uver atd)... viem presne aka mu prisla vyplata, kedy strhli za uver, mam presny prehlad v akom obchode kedy plati 😀 😠
Vyplaty pod 1000€ nema... Ja zarobim 500€... Rozpisem vam ake vydaje ma on a ake ja a prosim vas, normalne, z ludskeho hladiska chcem aby ste sa vyjadrili kolko by ste si ziadali... takze ON: prijem 1000€, uver, inkaso, poistka, pausal a nejake kravinky mu robia 500€... ma cistych 500€ nad ritou... a JA: prijem 500€, prenájom 220€, seky, poistky,pausal, skolka mi robi 200€.. ostava mi nech 100€... pomahaju mi rodicia, lenze ja nemozem byt od nich zavisla a na druhej strane to budem asi zas len od neho :( Co robit, kolko ziadat, ako sa chovat ked mi robi naprotiven? pise mi aka som suka, ze som mimo, ze ma znici atd... radte prosim vas ☹
A zabudla som dodat... toho pol roka co zijem s malou sama mi daval na ruku, nema NIC ako by dokazal ze mi nieco vlastne dal... cize to ide proti nemu celkom a on si to asi neuvedomuje

dana171
23. jan 2015

Tak moj ex ma rocny priemerny prijem 850€. Ja som zarobila 260€ a vysudila som 100€. Smiesne peniaze... On plati uver 160€ plus 100€ najom.

didina0310
autor
23. jan 2015

@dana171 Kolko si ziadala? preco tak malo ak mozem vediet? sakra 😖

sissy27
23. jan 2015

@didina0310 v prvom rade - prečo sa vzdávať toho, čo ste nadobudli ako manželia?? nebuď hlúpa ty... investovala si do toho svoj čas, energiu, peniaze (aj keď si nezarábala, ale dala si do manželstva svoj diel starostlivosti, vďaka ktorej on mohol zarábať), prečo by ťa nemal vyplatiť z bytu? a ty môžeš investovať do bývania pre seba a dcéru?
druhá vec - výživné sa nezačína položkou "jeho príjem" ale opačne - "potreby dieťaťa" ... takže papier, pero a píš si, koľko mesačne ťa stojí bývanie, strava, škôlka, zdravotná starostlivosť, hygiena, kultúra, krúžky, poistenie pre malú, oblečenie, obuv... a nie že "rodičia kúpili, nestálo nič" - normálne vyčísliť hodnotu, plus porozmýšľaj, čo malej kupuješ, zabezpečuješ... sumu vydeľ dvoma, trošku zaokrúhli smerom nahor a toľko žiadaj... na jeho príjem sa nepozeraj, teba sa tiež nebude nikto pýtať, či máš na jedlo pre dieťa, len ho jednoducho budeš musieť zabezpečiť aj keby si mala mať dve roboty, on sa nemusí starať osobne, má lepšiu možnosť zarobiť...
nezabudni požiadať o zverenie malej do tvojej starostlivosti a nechať súd určiť návštevy...
a ako sa chovať, keď on robí napriek? ignorovať... sms nevymazávaj, možno sa niekedy budú hodiť...

ivivaiveta
23. jan 2015

@dana171 rocny priemerny???..asi mesacny si myslela...

didina0310
autor
23. jan 2015

@sissy27 vzdavam sa toho pretoze ked budem ziadat polovicu, odnesiem si s tym aj polovicu uveru 😉 robim za tym clovekom hrubu ciaru, nespoznavam ho a zacinam uplne od nuly, od nicoho a nevadi, preplakane dni a noci mam za sebou... postavila som sa a snazim sa...
k tym potrebam dietata... tak som to v rychlosti spocitala, videlila a robi mi to 190€ BEZ BYVANIA... cize aj rozmyslam poziadat 200€ a aspon 150€ ked mmi odklepnu budem rada...
sms mam vsetky, viem ze sa zidu, nakolko ma prezentuje ako dovod rozpadu manzelstva...

ivivaiveta
23. jan 2015

@didina0310 vy mate pred rozvodom, ak dobre chapem...najprv rozvod, potom bsm..lebo vela ludi si mysli, ze to vybavi pri jednom.....pri rozvode sa urcuje vyzivne a styk s dietatom...ty len v navrhu daj 200 eciek...pod to by som nesla...

dana171
24. jan 2015

Nie. Rocny priemerny. Ked ma 13-14 plat tak ta suma sa dost navysi. A ziadala som 200€.

rachel36a
24. jan 2015

Moj byvaly nosi na pojednavanie potvrdenie o minimalnej mzde, jeho terajsia zena zarobi cca 400€ a maju jedno dieta a vyzivne mam 110€, takze pokojne si ziadaj viac, sud vacsinou su u znizi...pri ich prijme 680€ bral sudca do uvahy len pozicku co mali a cast nakladov na byvanie lebo ziju este s matkou...ostratne vydavky ho nezaujimali lebo vyzyvne ma prednost pred ostatnym...dokonca ked sa ohradzal ze im ostane malo tak mu sudca povedal ze si ma v banke vybavit znizenie splatok uveru, a ze mu neveri ze zaraba tak malo vo firme brata, ze moze byt rad ze mu nedal viac na tak velke diete...syn ma 18 a studuje na VS...pritom viem ze zaraba cez 1000€ ale na ruku bez papierov

mirica
24. jan 2015

u mna to je podobne ako u rachel36a......ex má oficiálne príjem minimálku(robí obchodného riaditela v BA) a má 5 detí...okresný súd určil na naše deti výživné : po 65 na 6r dvojčatá a na 5r určil 60.....lebo na dcery z iného vzťahu platil na 17 r..70 a na 14r.. 55.....po odvolaní sa s ním krajský súd nemaznal a zmenil to na 90 na každého (určill ešte ako na školkarov), prišlo to teraz......takže okamžite podávam o zvýšenie na dvojčatá, lebo medzi tým už dvojky začali chodiť do školy......
tiež viem že má okolo 1200 netto a sudcom to bolo zrejme jasné tiež ...

takže podla mna je jedno , kolko zarába aj kolko požiadaš....sudca si určí podla seba....takže v každom prípade si nechaj sms-ky

bonaqa2013
24. jan 2015

Tiež mám s alimentami skúsenosti. A už 20 ročné. Teraz sa už s ocinkom súdi syn - VŠ.
Takže v prvom rade nebuď taký grand, že svojmu ex necháš aj svoju čiastku. Možeš o rozdelenie majetku požiadať do 3 rokov od rozv. Dobre si to uvedom a zváž. Nevieš ešte ako sa Ti zídu nejaké e. A už nebudeš závislá od rodičov.
Na 3 ročnú dcéru by som pýtala 100 - 120 e. Vychádzala som z toho aký má ocinko príjem a aké výdaje.

didina0310
autor
25. jan 2015

@bonaqa2013 za jeho spravanie by som urcite ziadala o vyplatenie polovice majetku (na co mam aj pravo), ale problem je taky, ze si automaticky zoberiem na seba aj polovicu uveru ;)

bonaqa2013
26. jan 2015

@didina0310 Ale potom on keď predloží pred súdom, že spláca úver, tak bude mať menej e na platenie alimentov. Takže mala by si aj ty nejaký úver splácať, a nehnuteľnosť nie je nikdy stratová. Alebo takmer nikdy..... Porozmýšľaj

terezia1
27. jan 2015

Dobrý deň, prečo neskúsite mediátora? Veci na súde sa riešia inak ako u neho 😉

draik
27. jan 2015

@didina0310
Ak ste úverovú zmluvu podpísali obaja, samotným rozvodom sa to nezmení a obaja budete naďalej v pozícii dlžníka a spoludlžníka.

didina0310
autor
29. jan 2015

@draik ano som spoludlznik, ale bremeno vezme iba na seba... udajne... 🤐
@bonaqa2013 neviem ci mam dobre informacie, ale pokial jemu ostava po splateni uveru, vsetkych sekov atd cez 500€, jeho dieta ma narok na polovicu (to ani neziadam).. ja si tiez platim prenájom a ostala som na vsetko sama, cize mozem tiez vsetko predlozit pred sud..

draik
29. jan 2015

@didina0310
Musela by s tým súhlasiť banka. Tá s tým bude súhlasiť len vtedy, ak jeho finančná situácia bude taká, že mu umožní samému splácať úver.
Výživné sa nepočíta z toho, čo povinnému zostane po započítaní všetkých možných aj nemožných výdavkov....

didina0310
autor
29. jan 2015

@draik myslim ze to bude este zaujimave...
a k vyzivnemu... z coho sa potom pocita? realne mam teda s akou sumou pocitat?

draik
29. jan 2015

@didina0310
Nedá sa paušálne povedať suma, každý prípad je doslova individuálny. V prvom rade je potrebné vychádzať z potrieb dieťaťa. Okrem toho pri vyššom príjme žalovaného je možné žiadať aj tvorbu úspor na dieťa.
Vo viacerých prípadoch si navrhovatelia chcú spraviť z výživného na dieťa "zárobkovú činnosť", naopak v x iných prípadoch dostáva navrhovateľ/ka nízku čiastku. Možno len oceniť, ak sa rodičia dohodnú a nevybavujú ci účty prostredníctvom dieťaťa.

didina0310
autor
29. jan 2015

@draik uplne vystizne... s manzelom sa moc neda dohodnut, na vsetko sa uraza, je zakerny, robi napriek. sprava sa ako dieta, tak to musim riesit takto... ja platim malej zivotnu poistku (40€), platim jej skolku (60€), kupujem jej kazdy mesiac oblecko (cca 30€), lieky, vitaminy atd (cca 30€), stravu neviem odhadnut, ale tak 100€ s chujovinkami co si pravidelne ukazuje v obchodoch... vsetkeho som sa zriekla, vsetko usilie co som nechala v byte (o peniazoch ani nehovorim) zahadzujem za hlavu a chcem zit pre mna a malu.. ale ja to sama nezvladam... on mi da 70-100€ a povie si ze je pan? s prepacenim, iba debil dokaze NEDAT dietatu (alebo jej vlozit na setrenie) a radsej spravit v pajzli ucet 100€..

apolka77
2. feb 2015

@didina0310
ziadaj minimalne 200eur plus nech plati poistku. Nezda sa mi to vobec vela vzhladom na vydavky v dnesnej dobe.
Mojej kamoske plati ex na dve deti 600. Dobrovolne, nemaju to stanovene sudom. A urcite nie je jediny na Slovensku.

laskamoja123
16. mar 2015

@sissy27 to by som ja musela ziadat 300 e a ako mam rátat byt celu sumu?

sissy27
16. mar 2015

@laskamoja123 kľudne žiadaj 300€, ak sú na to dôvody (napr. ak má dieťa nejaké chronické ochorenie alebo zdravotné znevýhodnenie, s ktorým sú spojené aj finančné výdavky), no a byt - tam započítaj alikvótnu časť, teda náklady na byt deleno počet ľudí v domácnosti a jedna časť sú náklady na tvoje dieťa...
nikde nie je stanovená horná hranica toho, čo môžeš žiadať... ale samozrejme treba zdokladovať na oboch stranách aj príjmy aj výdavky...

laskamoja123
16. mar 2015

@sissy27 zdravotne problemy nema ale chodi na jazdecky, na anglictinu platim byt, inkaso, pol uveru, oblečenie, skola jedlo, skolské vylety, lekar, obedy, magio, telefon a zarobim 420 e v cistom a on 1000 e
a bude platit pol uveru a nic viac

sissy27
16. mar 2015

@laskamoja123 ako som už písala, žiadať môžeš, sudca rozhodne...