Ahojte maminky, nastala taká situácia...s Ex už vyše roka spolu nežijeme, máme 4 ročného syna, ktorý je po dohode na súde v mojej starostlivosti. Styk s otcom sme však neupravovali, vedeli sme sa dohodnúť. Platili naše dohody, že malý nebude pendlovať hore dole od jednému k druhému na noc, že keď bude mať na druhý deň školku bude spinkať doma a tak...zrazu však nič neplatí a Ex ho chce stále častejšie na noc a ja s tým nesúhlasím, hlavne keď má na druhý deň školku. Napr chce aby tri noci z týždňa bol u neho a pod...nemáme striedavku ani by som to nechcela....
Ex nebranim v styku ani nič, len chcem aby malý vedel kde má domov, kde spinká a že býva s maminkou tam a tam, Nechcem aby mal v hlávke zmätok. AKo to môžem ovplyvniť? Má na to otec právo vziať ho na toľko nocí, a kedy si on zmyslí, aj keď s tým nesúhlasím?
pokial nemate upraveny styk a je uvedeny ako otec v rodnom liste, tak ma na maleho tie iste prava ako ty. Cize, ak sa neviete dohodnut, treba si dat upravit styk a vyzivne sudnou cestou. Otazka je, ci maly chce u neho zostat na noc, alebo je to len ocinova aktivita. Ak by maly chcel, tak preco mu ho nechces nechat? Mozno skusit jednu noc cez vikend a ak maly bude v pohode, nebude za tebou plakat, tak neviem.... asi by som sa tomu nebranila. Zalezi teda, aj aky je ex.. A ci maly raz za cas prespi u otca, to mu podla mna ani neublizi, ani ho nezmätie. A viem, ake to je, ja som tiez rozvedena, syn mal 6 rokov. A to, kde spal bol pre neho najmensi dovod na zmätok.
Vzhľadom na to, že t.č. nemáte upravený styk otca s dieťaťom je to na vašej vzájomnej dohode, samozrejme vzhľadom na to, že je dieťa zverené do tvojej osobnej starostlivosti si to ty, ktorá môže "diktovať" podmienky. Pri vyhrotenej situácií máš v rukách súdne rozhodnutie, ktoré musí napr. PZ SR rešpektovať. (Krajný prípad)
Pokiaľ ste po nejakom čase zistili, že vaša vzájomná dohoda ohľadom stretávania z určitých dôvodov zlyháva, je možné podať na miestne príslušný súd Návrh na úpravu styku s maloletým dieťaťom. Návrh sa podáva trojmo spolu s fotokópiou RL dieťaťa a je potrebné uviesť spisové značky predchádzajúcich súdnych konaní.
Návrh je možné spísať samostatne podľa x vzorov dostupných na nete, alebo za pomoci ÚPSVaR, ktorý aj tak bude ustanovený súdom za kolízneho opatrovníka...
Ak by ste sami ako rodičia dospeli k nejakému kompromisu, aj táto dohoda je potrebná, aby bola odsúhlasená súdom. (Z praxe, nie vždy je rodičovská dohoda v prospech dieťaťa...).
Vo veciach maloletých detí, je v podstate bezpredmetné to čo chcete vy ako rodičia, ale primárne je to, čo je v prospech dieťaťa a o zachovanie jeho práv, t.z. právo na obidvoch rodičov...
Nevidim problem v tom ze maly unho bude spat napr. 3 noci za sebou, dieta v tom ziadny zmatok mat nebude,
myslim ze problem s tym mas len ty.
Ked chce dieta u nho spat tak by som to neriesila.
Co s tym ma skolka? nevie ho rano zobrat do skolky?
nerob problemy tam kde nie su.
a ano mam 6 rocneho syna, ked sme sa rozvadzali mal 4, a tesila som sa s nim ked prespaval u tata.
Súhlasím s @kaktusik007 Pokús sa mu to vysvetliť, aké to má dopady na dieťa. Kamoška má 8-ročnú v striedavke a ľutuje teraz, že sa tak s ex dohodli. Tá malá ozaj nemá domov - ona nepovie: Ideme domov, ale idem k mamine, idem k ockovi. Pendluje doslova medzi dvomi domovmi, hoci bývajú v tom istom meste, na tom istom sídlisku. Navyše, úplne iné pravidlá u mamy, iné u otca - zatiaľ je ešte vo veku, kedy to, bohužiaľ, zneužíva (mama prísnejšia, navyše má menej peňazí - otec si ju, bohužiaľ, kupuje ☹ ) Je to iné, keby tie pravidlá toho druhého platili len počas víkendu, tam sa ešte dá niečo urobiť, ale keď je to "bezpovinnostné", "bezhraničné" obdobie každé 2 týždne, je to potom o nervy dávať dieťa do normálu. Ale zase medzi nimi ide vyslovene o boj cez dieťa ☹ Rodičia sa rozvádzali, keď bola malá prváčka. Teraz je druháčka, funguje tak už rok. Trochu sa to ukľudnilo, ale rozhodne to nie je idylické.
Ak nesúhlasíš s tým, čo robí Tvoj ex, rozhodne žiadať o úpravu súdom, pokiaľ sa nedá dohodnúť slušne a rozumne s tým, že dohoda sa aj dodržiava na oboch stranách.
dieta ma oboch rodicov a obaja s nim chcu byt a dievcata pisali dobre, ze sa potrebujes pozriet na to co je dobre pre dieta a nie ako by si to chcela mat usporiadane ty.
Je jasne, ze kazdy ma rad poriadok, nieco zabehane a zadefinovane - ale ty by si tiez nechcela byt ta, ktora by mala vyhradene len niektore dni kedy by si dieta vzala.
Mala by mala byt o oboma a kedze byvate na jednom sidlisku, tak by to nemal byt problem ....podla mna sa to po case viac utrasie, pride skola, viac povinnosti a pod.
Neboj sa, dieta pride na to kde ma domov - predsa u maminky a u ocka 🙂
Neries svoje pocity ,ale vnimaj to ocami svojho syna ,ked bude spokojny on -vtedy to bude v poriadku 🙂
skúste mediáciu...
ak sa neviete dohodnut na stretavani sa otca s dietatom, doporucujem upravit styk sudne.
Dohodnite sa, ak je to co len trochu mozne.
Ak nie, tak daj navrh na sud kde ty navrhnes upravit styk tak, ako ti to vyhovuje.