Aké otázky mám čakať na súde ohľadom výživného a starostlivosti?

29. sep 2022

Dobry den.
Tie, co ste uz absolvovali sud ohladne vyzivneho a starostlivosti, ake otazky ste dostali na sude?
Navrh je uz podany. Aj naklady uz mam skompletizovane. No mam velke obavy z toho, co sa bude na sude diat.
Situacia:
Otec dietata so mnou komnikuje len obmedzene. O dieta sa nejak extra nezaujima, lebo vraj to by musel komunikovat so mnou a to nechce. Vyzivne neplati. A odvolal sa proti mojej zalobe, ze vyzivne neplati. Co napisal do odvolania, neviem. A ani neviem s akym navrhom ohladne vyzivneho a starostlivosti pride. Nechce mi to povedat. Dieta mam u seba ja a aj som ziadala o vyhradnu starostlivost. On uz u nas dlhsiu dobu nebol. Ale myslim si, ze poda navrh na striedavku, ale dodrziavat ju nebude. Viem, ze sa radil aj s pravnikom.

Prosim len komentare k veci na moju otazku. Nie urazky mojej osoby. Kto nezazil, neochopi.
Dakujem.

kate211
29. sep 2022

Pytaju sa hlavne na vydavky dietata, jeho zdravotny stav a potreby. Dalej sa riesia prijmy oboch rodicov - hlavne povinneho.

Pri spornych pripadoch to moze v niektorych pripadoch zajst daleko. Zazila som sud, kde po 7 rokoch bolo vyzivne zvysene len o 10 eur, pricom sa otec vobec nezaujimal, dokonca matku zablokoval na telefone. Dovod bol taky, ze matka si nasla milenca a otec nechcel otravovat 'novu rodinu', lebo matka si to nepriala. Tento dovod sud vzal ako dostatocny pre pochopenia otca, ktory nema zaujem o dieta. Dokazovanie prebehlo pomocou fotiek zo skolky dietata, kde matka bola zakazdym s inym milencom. Zaujimavy sud.

pribinak
29. sep 2022

Súd sa bude normálne pýtať aké máš výdavky s dieťaťom. Či je škôlkar ci školák. Či je dieťa zdravé, nemá nejaké obmedzenia, diéty, krúžky, ….

A aj o take veci, ci otec dobrovoľne prispieva, ci dava dieťaťu niečo navyše, berie si dieťa k sebe, ci mu kúpi keď potrebuje nove topanky ci bundu, alebo má u neho napr bicykel, ….
Či keď máš väčšie výdavky napr okuliare ci strojček alebo nejakú školu v prírode….ci je ochotný prispieť a spolu sa podieľať na výdavkoch

Bude sa samozrejme pýtať na tvoj príjem a výdavky a tak isto na príjmy a výdavky otca, na ďalšie vyzivovacie povinnosti, extra výdavky, ktoré súvisia napr s výkonom povolania

A potom sa vyjadri otec dieťaťa.

Dôležité je normálne uviesť reálne náklady a reálne výdavky, lebo za tie roky čo čítam MK tak už radili aj kúpiť tričko za 80 eur a bundu za 240 eur a žiadali podľa toho výživné

autor
29. sep 2022

@kate211 to znie strasne. Ono je to presne o tom, ze kazdy si moze inerpretovat situaciu podla toho, ako sa mu hodi. A v tom pripade, co si uviedla, to presne vidno. Aj u mna by sa naslo. Ved on nemoze zavolat dietatu priamo, lebo je este male. A so mnou komunikovat nechce.

autor
29. sep 2022

@pribinak dakujem pekne. Dieta je este male. Ale uz boli vacsie vydavky trebars kocik, postielka, Piklerovej triangel. Neprispel. Jeho rodicia ale kupili par darcekov a poslali na narodeniny peniaze. On kupil 3 hracky zatial.

mogaa
29. sep 2022

výhradná starostlivisť nie je...dieťa môže byť zverené jednému z rodičov do osobnej starostlivisti, ale druhý rodič má právo na styk s dieťaťom, rovnako nie je zbavený rodičovských práv, teda napr.môže zasahovať do toho na akú školu dieťa pôjde, ak sa rodičia nebudú na nejakej veci vedieť dohodnúť - rozhoduje vždy súd.....otec má nielen povinnosť(platiť výživné)ale aj práva(styk s dieťaťom)...zverením do osobnej starostlivosti matky nie je otec zbavený rodičovských práv.....

pribinak
29. sep 2022

Neviem aké veľké je dieťa, ale máš nárok na preplatenie časti výbavičky pre dieťa

mogaa
29. sep 2022

výživné pokiaľ nebolo stanovené súdom ti tiež platiť nemusel...rieši sa to vždy súdom, ten rozhoduje o výške výživného......

autor
29. sep 2022

@pribinak ma 1 rok a 8 mesiacov. Ohladne vybavicky nebolo nic v dokumnete zo sudu, len mesiacne naklady, nech poslem.

autor
29. sep 2022

@mogaa vychadzam z formulara, ktory som posielala na sud. Tam je to takto definovane.

autor
29. sep 2022

@mogaa ved to je v poriadku. Nikto nikoho nechce zbavit ziadnych prav. Ide o to, aby sud neoduhlasil striedavu starostlivot. Lebo som si ista, ze dieta si nebude bravat k sebe a ide mu len o to, aby neplatil vyzivne alebo platil co najmenej.

mogaa
29. sep 2022

v takomto vek je striedavá starostlivosť nepravdepodobná.....ale môže o ňu požiadať neskôr, od 3rokov je už priechodná....

horty99
29. sep 2022

A zase tie rady ako striedavka nie je pravdepodobná - ja mam dceru od 2 rokov v striedavke - vynútenej. Dookola to isté - striedavka od 3 od 5 od 9 rokov. Nie - striedavka je možná od doby od kedy nekojíme. Ak bude problém na súde - t.j bude trvať na striedavke kľudne bude súd trvať 2,3 roky.

autor
29. sep 2022

@horty99 ja uz som citala na forach vsetko mozne. Napr. Ze sud nariadil koliznu pracovnicku alebo psychologicku, aby sa par dohodol. A niekedy dohoda nikoho nezaujimala a ako pises, odsuhlasili striedavku aj pre male dieta. Ozaj neviem, co cakat. Ci pravnik pomoze. Ci skor nahoda.

horty99
29. sep 2022

Nič nepomôže. Kolízna má minimálne právomoci - moja naše dieťa za 3 roky nevidela - znalec ten už právomoci má - až priveľké. Mimochodom znalec prevažne muž.