Aká je minimálna výška výživného?

11. dec 2024

Dobrý deň,
Viete mi prosím povedať aspoň približne aká je minimálna výška výživného momentálne prípadne na rok 2025 pre 9 ročné dieťa?
Bývalý muž má minimálnu mzdu okolo 600-630€.
Ak mu súd napríklad aj určí 200€ výživne a on mi pošle napríklad 50€ môžem s tým niečo spraviť alebo to súd berie ako snahu a ja s tým nespravím nic?

Ďakujem

sisa_s
11. dec 2024

Minimalku na papieri, ci realne len tolko zarobi a nema sancu na lepsie platenu pracu? (Zo 600e mu 200e vyzivne neurcia)

dadis
11. dec 2024

Z tohto platu, na takto stare dieta, ak vsak nema inu vyzivovaciu povinnost, mozes ratat cca 140 eur vyzivne (20-22%)

mondolina
11. dec 2024

je povinný poslať sumu, ktorú určil súd.

fidorka7
11. dec 2024

minimálne výživní je zo zákona 30% umy život.minima - niečo okolo 37 eur

dadis
11. dec 2024

Akonahle budes mat v ruke sudne rozodnutie a otec neposle vyzivne vo vyske, ktoru urcil sud, alebo sa omeska, mozes rovno oslovit exekutora.

autor
11. dec 2024

@dadis ex je v bankrote

sisa_s
11. dec 2024

Na vyzivne sa osobny bankrot nevztahuje, toho zavazku sa nezbavi

pieksamaki
11. dec 2024

Výživné je povinne....najskôr výživné a potom ostatne pohľadávky v osobnom bankrote......
Aj keby bol vo väzení.....platit musí z prace ktorú robia väzni

dominikamacakova
11. dec 2024

Ďalší vychcanec?

dadis
11. dec 2024

A este jedna vec - spatne sud urci vyzivne vynimocne. Takze daj bud predbezne opatrenue, kde budes ziadat aj vyzivne. Ak budes len podavat ziadost o rozvod, tak vyzivne v stanovenej vyske ti bude prinalezat az od rozvodu. Vtedy musis podat samostatny navrh na sud: urcenie vyzivneho na cas do rozvodu. Stanovenu vysku vyzivneho ti potom ex bude musiet doplatit spatne k datumu podania tohoto navrhu. Aj mne tak exmanzel doplaca v mesacnych splatkach.. tiez bol velmi vynaliezavy, najprv neplatil nic, potom ho upsvar upozornil a platil 96 eur na 2 deti, potom ho sudca upozornil a platil 200 na dve deti dokopy. Tak som podala navrh na urcenie vyzivneho do rozvodu, lebo spatne ti nikto nic nevrati.

saraxyz
11. dec 2024

Výživné je nedotknutá pohľadávka. Od výživného nie je oddlzeny. Už máte určené výživné?

kvetinka_2
11. dec 2024

Po vyplatení výživného musí vášmu bývalému manželovi životné minimum, čo je od 01/2025 273, 99€ - pod túto hranicu nemôže ísť ani exekútor. A pri príjme 600€, čo ani minimálna mzda nie je (minimálna mzda pre rok 2024 je 750, od 01/2025 816) mu 200€ výživného určite určite podľa môjho názoru nemôže.

autor
12. dec 2024

@kvetinka_2 to je ale minimálna mzda v hrubom nie? Ja som myslela v čistom

bielasovicka
12. dec 2024

Prosím ta, kde tvoj muž pracuje za takúto mzdu? Ved ženy viac zarábajú co upratujú....

melanta
13. dec 2024

1. Čo sa týka výšky výživného, záležať to bude od sudcu. Kľudne môže sudca povedať, že otec si môže vzhľadom k lokalite a vzdelaniu nájsť lepšie platenú prácu alebo brigádu k súčasnej práci a dať výživné aj vyššie.

2. Ak bude súdom stanovené výživné napríklad 100 eur a on pošle 95, okamžite môžeš podať exekúciu. Rovnako ak nedodrží termín, dokedy ho más poslať, hneď na ďalší deň môžeš podať exekúciu.

3. Ako bolo spomenuté vyššie, výživné sa nedá zahrnúť do bankrotu, nemá to teda s bankrotom nič spoločné. Takže musí platiť aj keď prešiel bankrotom. Ak by v budúcnosti chcel ďalší bankrot, dlh z výživného do neho nebude spadať.

4. Ak budeš potrebovať riešiť exekútora, choď k najbližšiemu exekútorovi, pomôžu ti spísať podanie a pošlú ho.

5. Ak nezaplatí 2 mesiace vôbec, môžeš ísť na políciu a podať trestné oznámenie, keďže neplatenie výživného je trestný čin. Nemusí ísť o 2 mesiace v rade. Napríklad nezaplatí január a potom apríl, sú to 2 nezaplatené mesiace, smer polícia.

6. Odporúčam riešiť exekútora aj políciu okamžite, ako bude na to dôvod. Ak sa otec nevie správať, nech nesie následky. Ty chráň záujmy svojho dieťaťa.

7. Ak by neplatil výživné, vie ti štát vyplácať náhradné výživné (potom ho bude štát vymáhať od otca). Na to ale potrebuješ mať výživné stanovené súdom a podať exekúciu, ak nezaplatí.